Cassolada, elegit neologisme de l’any 2017

8.01.2018

Unes 5.600 persones han participat en la quarta crida oberta que fan conjuntament l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans per a escollir el neologisme de l’any.

© Ona Bros

L’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han llançat, per quart any consecutiu, una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any.

La paraula guanyadora del 2017 ha estat cassolada, amb el 23,8 % dels vots. El segon lloc ha estat per a fer pinya (17,6 %), i també han rebut molts vots els candidats següents: feminicidi (13 %), transgènere (12,3 %), micromasclisme (9,8 %) i sobiranisme (9 %). Els altres candidats han obtingut menys del 5 % dels vots: gentrificació (4,9 %), judicialitzar (4 %), hiperventilar (3,2 %) i turismofòbia (2,4 %).

La paraula cassolada ja figura en el Diccionari de la llengua catalana en el sentit de ‘menjar que s’ha cuinat d’un cop en una cassola’, i és el nou sentit de ‘protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles’ que ara hi podria entrar si l’Institut d’Estudis Catalans ho considera oportú.

Els organitzadors de la iniciativa afirmen que «el resultat més important d’aquesta quarta edició és el gran èxit de participació, ja que han votat 5.600 persones», més del triple que en l’edició passada, i, per tant, consideren que és una iniciativa que ja està consolidada en la societat catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Doncs, fent broma, podríem pensar que la difusió de «cassolada» és influència del diccionari de l’AVL: «cassolada» remet a «casserolada», que té una quarta accepció que diu: «Manifestació de protesta en què els ciutadans fan soroll colpejant casseroles o altres objectes metàl·lics.»
    Ah, jo vaig votar per «feminicidi».

  2. Els catalans, naturalment, abonen la castellanització de la llengua, perquè volen extingir-se.

    En català la noció que designa el terme castellà ‘cacerolada’ és ESQUELLOTADA o REPIC D’ATUELLS.