Casals i Belcea, dues formacions per a un Brahms de gran impacte

9.11.2016

El Quartet Casals, la formació insígnia del nostre país, ha inaugurat un dels tres cicles de cambra de l’Auditori amb una nova proposta: la fusió amb una altra formació, el Quartet Belcea, per interpretar els dos sextets de Brahms. Dissabte passat, els quatre membres del Quartet Casals més el viola i el violoncel del Belcea es van unir per oferir el segon sextet de Brahms. Definitivament, la cambra s’ha fet un espai propi, cada vegada més important, al nostre país, i el Quartet Casals n’ha estat el principal artífex. I és que l’excel·lència sempre triomfa.

Quartet Casals -Foto: Molina Visuals

Quartet Casals -Foto: Molina Visuals

El concert es va compondre de tres peces: el Quartet de corda núm. 6 op. 80, de Mendelssohn, els Six moments musicaux per a quartet de corda op. 44, de György Kurtág, i ja a la segona part, el Sextet de corda núm. 2, op. 36, de Brahms. El grau de maduresa interpretativa que ha assolit el Quartet Casals al llarg dels seus gairebé vint anys de trajectòria fa que puguin abordar amb la mateixa naturalitat una obra contemporània, romàntica o barroca. En Mendelssohn van exhibir un so rodó, concentrat i vellutat, tot i que en el primer moviment del quartet, Vera Martínez, com a primer violí, va tenir un xic de dificultat per destacar per sobre de la resta i liderar el conjunt. El quart moviment, en canvi, carregat d’una colpidora energia dramàtica, va ser absolutament brillant.

La segona peça del programa va ser una obra acabada d’escriure fa tot just onze anys. El Quartet Casals sent fascinació per la fantasia i la concisió del llenguatge musical del compositor hongarès György Kurtág. Els seus Six moments musicaux –títol que és una picada d’ullet als Moments musicals de Schubert– són peces curtes, carregades de dificultats de tota mena per als quatre músics, i que exploren al màxim els recursos tímbrics dels instruments. El Quartet Casals va fer una interpretació intensa i especialment reeixida d’aquesta obra trencadora i de caràcter eteri.

A la segona part van sortir la meitat del Quartet Belcea, això és, el viola Krzysztof Chorzelski i el violoncel·lista Antoine Lederlin, per interpretar el segon sextet de Brahms. Des de bon principi els dos membres del Belcea van tocar amb una integració perfecta al costat del Quartet Casals. Amb tan sols dos músics més, el conjunt sonava molt més ple, gairebé com una petita orquestra de cambra. Això només era possible perquè el grau de compenetració entre tots sis era òptim, sempre sota el lideratge expert de Vera Martínez. Les frases de cada músic eren d’una gran intel·ligibilitat, i això encara reforçava més el sentit d’unitat entre els sis músics. Va ser especialment emotiu el Poco Adagio, en què el so embolcallant dels dos violoncels va proporcionar un clímax gairebé extàtic.

Després d’uns quants minuts d’aplaudiments entusiastes, amb el públic dempeus, els sis músics van interpretar el famós Minuet de Boccherini, pertanyent al seu Quintet op. 11, núm. 5, en què Abel Tomàs va actuar com a primer violí, amb un arc barroc, que els Casals fan servir quan toquen peces fins a principis del segle XIX. L’èxit va ser esclatant. El públic barceloní estima la bona música i les interpretacions de qualitat.

Aquest concert tindrà continuïtat el propvinent 25 de maig, quan els quatre membres del Quartet Belcea, al costat de la viola de Jonathan Brown i el violoncel d’Arnau Tomàs interpretaran el primer sextet de Brahms. La temporada vinent el Quartet Casals, per celebrar el vintè aniversari de la seva formació, interpretaran la integral dels quartets de Beethoven en la temporada de cambra de l’Auditori. Ho estarem esperant amb deler.