Carnaval marsupial porta els balls de màscares del Liceu del segle XIX

26.02.2014

Aquest divendres, el Carnaval arriba al Born amb una doble proposta. A les 20h, l’historiador Albert Garcia Espuche impartirà la conferència ‘Barcelona, ciutat de Carnestoltes’ a la Sala Moragues del Born CC. I tot seguit, a les 21h el grup Marsupialis i l’Esbart Català de Dansaires oferiran un ball concert que recrearà els balls de màscares que se celebraven per Carnaval al Gran Teatre del Liceu al segle XIX.

 

Marsupialis a l'entrada del Liceu

 

Eduard Casals, clarinetista del grup Marsupialis, ens explica com un dia va descobrir els llibrets que el Liceu editava als anys 60 del segle XIX, i va poder reconstruir moltes de les composicions que es ballaven en aquells carnavals. “Es tracta de peces musicals que tocava una orquestra sencera, i a Marsuspialis som només cinc. No hem fet una revisió històrica d’aquests temes, però sí que els hem donat una mica de volta i hem obert solos aquí i allà”. El grup Marsupialis té la intenció de gravar una vintena de composicions d’aquella època i recuperar així part del llegat musical popular.

“En una època on el ball de societat era l’oferta d’oci per excel·lència, el Carnaval era un gran aparador per a un repertori a l’última moda creat per a l’ocasió”, ens explica Casals. Galops i carruatges, redowes i revendes, rigodons i barrets de copa, valsos i màscares, polques i tocadors de senyores, schottisch i bigotis, americanes i aranyes de cristall, llancers i tasses de caldo…, aquest bullici era l’escenari ideal per a expressar la picaresca, les contradiccions i dualitats i el desgovern propis d’aquesta festivitat.

Una de les peces que tocaran aquest divendres al Born CC és La comisión Delfina, una peça deliciosa que originàriament era una americana (una mena d’havanera sense lletra) i que Parsupialis l’han convertit en un bolero. La podeu escoltar en aquest podcast.

 

Aquest divendres al Born CC Marsupialis tocarà els primers cinc temes acompanyats de l’Esbart Català de Dansaires, una entitat que des del 1908 està dedicada a la investigació, compilació, conservació i divulgació de la dansa i la cultura popular catalana.

Marsupialis és un grup que des de l’any 2003 s’ha dedicat a tocar música popular. Format per Eduard Casals (clarinet), Cati Plana (atordidor diatònic), Marc Figuerola (guitarra), Paco Pi (baix elèctric) i Kami Jordi Barbet (percussió), han publicat un disc, titulat Marsupialis, com la mateixa formació, que aplega músiques de sobretaula i que podeu escoltar aquí.