Carme Torrents deixa la direcció de la Fundació Verdaguer

Néixer a Folgueroles, diu Torrents, ha estat decisiu per dedicar bona part de la vida professional a la fundació.

Carme Torrents deixa la direcció de la Fundació Verdaguer i de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles. Ho ha anunciat per carta electrònica a amics i coneguts, fent saber que serà Jordina Boix qui la relleva en tots dos càrrecs. Torrents, que també és col·laborada de Núvol, explica que la sortida es deu a una “jubilació voluntària”.

Néixer a Folgueroles, diu Torrents, ha estat decisiu per dedicar bona part de la vida professional a la fundació. El lloc de naixement l’ha lligat inevitablement al poeta. Però no només. També han estat determinants els estudis. Torrents és historiadora de l’art i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural. Tot plegat ha empès la seva trajectòria laboral cap a la divulgació i la conservació de l’obra de l’autor de Canigó. No cal dir que també ha treballat per posar en relleu “el llegat simbòlic” –polític i social– del mossèn.

“El compromís amb aquest projecte es va iniciar a la dècada de 1980 i no fou fins al mes de setembre de l’any 2002, arran de la celebració del centenari de la mort del poeta, quan m’hi vaig incorporar professionalment”, explica a la carta. Des de 1982, per exemple, Torrents forma part de la Junta de l’Associació d’Amics de Verdaguer.

Al capdavant de la Fundació Verdaguer i la Casa Museu, hi ha estat setze anys. Una llarga etapa en què ha treballat amb “esforç i passió”. Se’n va, diu, “satisfeta d’haver assolit fites i objectius importants”. Algunes d’aquestes fites han estat la remodelació i consolidació de l’edifici de la fundació, les exposicions permanents que omplen les tres plantes, l’accessibilitat de continguts i espais i “sobretot” haver aconseguit que el museu formi part del Registre de Museus de la Generalitat. Durant aquests setze anys, a més, la fundació ha procurat acostar artistes dispars al poeta. Perejaume o la banda Obeses han estat alguns dels col·laboradors.

“Durant aquests anys he pogut comissariar i produir cinc exposicions que han viatjat per la geografia catalana i per algunes ciutats espanyoles. Un dels darrers reptes, al meu entendre més reeixits, ha estat la creació de Verdaguer Edicions”, continua Torrents. Una d’aquestes exposicions ha estat ‘Verdaguer segrestat’, que tracta la utilització política i pòstuma del poeta. El gran repte que traspassa a la nova direcció és la projecció del museu a escala nacional i internacional.

Torrents conclou la carta agraint “la col·laboració i l’esforç” de les institucions municipals, comarcals, de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. També visualitza l’ajuda rebuda en “l’àmbit civil d’entitats”. Han estat fonamentals els acords amb la Societat Verdaguer, els Amics de Verdaguer o l’Associació d’Espais Escrits. “M’omple de goig pensar que tanco una etapa de la meva vida que m’ha permès dirigir i treballar en un projecte cultural que reforça el coneixement de la llengua i de la cultura del nostre país”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació