Carme Solé Vendrell es pregunta per què

10.07.2018

Carme Solé Vendrell té una sensibilitat especial pels drets dels infants. Fa uns anys va fer una exposició dedicada als nens que en diferents indrets del món havien estat víctimes de la guerra. “Al llarg dels meus anys d’experiència artística he vist molts infants d’aquí i d’arreu on he viatjat, i a poc a poc m’ha nascut la necessitat de donar veu, mitjançant la meva pintura, als infants que no la tenen i que veuen vulnerats els seus drets més fonamentals”.

© Carme Solé Vendrell. ‘Why?’

Darrere aquesta compassió pel dolor dels infants, hi ha de ben segur el trauma personal de Solé Vendrell. Fa unes setmanes, en presentar-nos l’exposició retrospectiva sobre la seva obra que ara podeu veure al Palau Robert, ens va parlar de la seva orfenesa prematura. Ho ha deixat escrit ara en un llibre que publica l’Obra Social Sant Joan de Déu, i que recull sota el títol de Why? molts dels retrats que ha anat fent a nens d’arreu del món. “Vaig néixer al barri d’Horta de Barcelona el 1944. Vaig perdre la mare als nou anys i part de la meva infantesa va quedar en algún racó. Buscava espais de soledat, em pessigava les mans, ulls closos. “Somio”, em deia, i “quan obri els ulls la mamà encara hi serà”,

Why parteix d’un poema de Bertolt Brecht que em va inspirar la necessitat de donar veu als nens que no en tenen”. Aquest llibre, publicat amb la voluntat de denunciar i alhora de recpatar fons per als nens de Sant Joan de Déu, recull tot el procés que Solé Vendrell i Jaume Escalas han seguit en els darrers quatre anys després de fer una primera exposició dedicada als nens de guerra. L’exposició es va poder veure l’any 2013 al Museu Etnogràfic de Ripoll. “Volem tornar a veure els nens tristos”, deien els infants de tres anys als seus pares després d’haver visitat l’exposició. Em vaig adonar amb emoció que la meva pintura arribava als més petits”.

Molts d’aquests retrats infantils es poden contemplar ara a la façana Diagonal del Palau Robert de Barcelona, en una instal·lació que acompanya la mostra que repassa tota la seva trajectòria i de la qual ja us n’hem parlat aquí.

Durant la presentació del llibre Why?, Solé Vendrell va estar acompanyada per Jordi del Río, director general de Difusió de la Generalitat de Catalunya, que va assenyalar la necessitat d’acollir refigiats en aquesta Europa egoista que s’ha mostrat tan mesquina davant del dolor aliè. També l’acompanyaven Albert Pérez, que ha estat l’encarregat de maquetar i dissenyar el llibre i d’Oriol Bota, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, un orde religiós que treballa per protegir els més vulnerables.

“La crisi econòmica i les polítiques restrictives han deixat molta gent al carrer. A Sant Joan de Déu atenem persones cada dia, entre les quals hi ha malalts mentals, persones dependents i també infants, que són el col·lectiu més vulnerable quan manquen els recursos. Tenim cent persones treballant amb un alt grau d’exclusió social, més de dues-centes persones treballant en centres especials de treball i quasi un miler que venen a les consultes externes de l’hospital”, diu Bota, i afegeix: “No només volem recursos, sinó fer-ho saber. Al final volem una societat que tingui cura dels més vulnerables, que és un signe de salut. Ens caurà la cara de vergonya si d’aquí a uns anys diem: vam aixecar un mur quan la gent venia de la guerra”. “Per això cedim els drets d’aquest llibre per ajudar a finançar programes que ajudin els nens de Sant Joan de Déu”, remata Solé Vendrell.

El llibre Why es pot adquirir pel mòdic preu de 10€ al Palau Robert i també al web de Sant Joan de Déu fent clic aquí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Recomano vivament aquesta exposició. A més de l’aspecte solidari que la Carme i en Jaume porten a terme per cridar la nostra atenció sobre els infants que les passen magres al llarg i ample del món, el material que s’exposa al Palau Robert és una mostra de l’extraordinària activitat de la Carme en el món del llibre infantil. Els centenars de llibres que ha il·lustrat són una mostra de la seva delicadesa, sensibilitat i rigor i personalitat. Visca!