Carme Riera rep el premi Trajectòria a La Setmana

13.09.2014

Carme Riera ha estat distingida amb el premi Trajectòria 2014 en el marc de La Setmana del Llibre en Català. El guardó, concedit per editors, distribuïdors i llibreters, és un dels premis més prestigiosos que s’otorguen a l’obra global d’un autor.

Carme Riera entre Albert Pèlach, president del gremi d'editors en llengua catalana i Montse Ayats, presidenta de La Setmana

 

Carme Riera és catedràtica de literatura espanyola  a l’ Autònoma de Barcelona i autora de contes i novel·les. El 1975 es va donar a conèixer amb el llibre de relats Te deix, amor, la mar com a penyora. Aquesta obra fou seguida, entre d’altres, per Jo pos per testimoni les gavines(1977), Una primavera per a Domenico Guarini (1981), Epitelis tendríssims (1981),  Qüestió d’amor propi (1987), Jocs de miralls (1989), Contra l’amor en companyia (1991). La seva novel·la  Dins el darrer blau (1994), obtingué els premis Josep Pla, Crexells i la Lletra d’Or, a més del Premio Nacional de Narrativa, que, per primera vegada  s’atorgava a una obra en llengua catalana i el Premi Internacional Vittorini. El 1998 va publicar Temps d’una espera.

El 2000, la novel·la Cap al cel obert  obtingué el Premi de la Crítica de Serra d’Or i Nacional de Literatura i la seva novel·la La meitat de l’ ànima fou guardonada amb el Premi Sant Jordi (2003) i el Maria Àngels Anglada (2005). El 2006 publicà L’estiu de l’anglès,  el 2009 Amb ulls americans,  el 2011 Natura quasi morta i  el 2013 Temps d’innocència. La seva obra ha estat traduïda al castellà, grec, holandès, alemany, anglès, italià, hebreu, portuguès, romanès, francès,  turc, àrab, rus, eslovè i estonià.

Luisa Cotoner, una de les màximes especialistes de l’obra de Riera ha fet el seu elogi particular des de Núvol: “Lectora impenitent per gust i per exigències professionals, la seva obra és plena de ressonàncies d’autors clàssics i moderns. La seva independència de criteri, el compromís moral, l’experimentació en tot el ventall de gèneres literaris i l’acurada voluntat estilística en el ús de la llengua, per treure-hi tota la riquesa dels registres cultes i populars, són les coordenades on s’insereix la seva obra”, escriu Cotoner a Núvol.

L’editora d’Edicions 62, Pilar Beltran ha destacat que la “literatura per a Carme Riera és una qüestió d’amor propi.” Exalumna de Carme Riera, Beltran ha evocat en un article publicat a Núvol els seus anys universitaris i el mestratge de l’autora mallorquina en aquests termes: “Després d’uns minuts dubitatius en què, totalment abstreta, la professora es treia les ulleres i consultava unes notes manuscrites indesxifrables per a neòfits ―ho asseguro perquè les vaig veure i perquè ara que sóc la seva editora conec bé la seva cal·ligrafia i sóc capaç de desxifrar-la―, emergia la Carme Riera que ja sempre més he reconegut, com a professora i com a escriptora: la Carme Riera que defineix la literatura com a llengua, com a llengua treballada, i que amb constància i voluntat de ferro, amb ambició, entusiasme i intenció revulsiva o provocadora, amb cada un dels seus nous llibres trenca la rutina creadora i lectora. Com feia en les seves classes, en què la professora llegia en veu alta poemes i tot seguit llançava, desafiadora, preguntes a l’aire amb la intenció de seduir els alumnes, de captar la seva atenció, despertar la seva curiositat i sacsejar les seves ments, al llarg de quaranta anys d’escriptora, en cada nou llibre Carme Riera ha volgut seduir els lectors, arrossegar-los, interrogant-se i interrogant-los sobre diferents aspectes cabdals.

“Lectora, professora, critica i escriptora rebel i èticament compromesa, Carme Riera és plenament mereixedora del Premi Trajectòria”, ha dit Montse Ayats, presidenta de La Setmana en la seva intervenció. “El conjunt de la seva obra i aportació a la cultura catalana és como dirien a les Illes ‘mel’”

L’escriptora argentina Neus Aguado ha parlat del significat de l’amistat i ha recordat el primer cop que va conèixer a Carme Riera, va ser per fer-li una entrevista fa més de 36 anys per la revista “Al Vent”; aquella primera entrevista la va titular “Carme Riera una escriptora lliure que ens allibera”. Neus Aguado ha comentat que avui, si tornés a entrevistar a la Carme Riera, podria fer el mateix titular.

Marina Rossell ha volgut obsequiar a la Carme Riera amb la cançó “El metec” i ha definit a la Carme Riera amb una sola paraula: humanitat. La Companyia Almaradas ha teatralitzat un fragment d’una de les obres més reconegudes de la Carme Riera “Dins el darrer blau”.

Carme Riera ha declarat, en rebre el  18è Premi Trajectòria que “els premis als que no et presentes són els que fan més il·lusió, i aquest en especial. És un premi que concedeixen els professionals de la cadena del llibre: editors, distribuïdors i llibreters i es lliura en el marc incomparable de La Setmana del Llibre en Català. Espero seguir fent llibres pel meu país i en la meva llengua, el català.”

Etiquetes: