Carme Osan, autora revelació amb ‘Un pont de silenci’

4.10.2015

Un pont de silenci de Carme Osan ha estat la novel·la guanyadora de la primera edició del Premi Literari Autor Revelació, un guardó de narrativa en català que tindrà periodicitat anual i que convoquen l’editorial Rosa dels Vents i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. L’obra guardonada es publicarà en paper i en format digital al segell Rosa dels Vents (Penguin Random House Grupo Editorial) al mes de novembre quan també es farà el lliurament del Premi. Al certamen hi podien participar els alumnes i exalumnes de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès tot presentant una novel·la inèdita que no hagués estat premiada amb anterioritat.

Carme Osan

Carme Osan

El passat dijous 3 de setembre es va reunir el jurat, format en aquesta ocasió per Ricard Ruiz Garzón (professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu), Nelly Gonçalves (llibretera de la Llibreria Santos Ochoa de Barcelona), Lluís Llort (escriptor); Milo J. Krmpotic’ (crític literari) i Laura Álvarez (editora de Rosa dels Vents/ Penguin Random House Grupo Editorial). Al Premi s’hi van presentar 19 novel·les, de les quals tres van quedar com a finalistes: la guanyadora Un pont de silenci, de Carme Osan, amb 12 punts, Esbossos d’una musa, d’Antoni Pastor, amb 11 punts, i Temps de confitures, de Carme Ripoll, amb 7 punts.

Un pont de silenci és una novel·la sobre la memòria, l’oblit i el destí que narra dues històries a cavall entre la Barcelona de principis del XX i la de les darreries del franquisme. El relat, que té un caire intimista, s’endinsa en una trama que barreja la història de la ciutat amb els secrets familiars, interessos, complicitats i l’amor.

Carme Osan i Tort (Barcelona, 1958) és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona. Ha participat en diversos tallers d’escriptura creativa, durant els quals es va iniciar en la tècnica de la creació de contes, alguns d’ells publicats en la revista de relats en català La lluna en un cove. Més recentment ha cursat diversos estudis a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Un pont de silenci és la seva primera novel·la.

Segons Pau Pérez i Jordi Muñoz, directors de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, aquest Premi és una “aposta per promocionar nous valors de la literatura catalana, en un moment en què els autors novells tenen més dificultats que mai per fer-se un lloc en la taula de novetats de les llibreries. Estem segurs que el premi permetrà donar a conèixer novel·les de gran qualitat”.

Rosa dels Vents és el segell en llengua catalana de Penguin Random House Grupo Editorial. L’editorial, que va néixer el març del 2002, publica autors catalans d’èxit i traduccions al català dels autors més destacats del catàleg del grup. Carlos Martínez, director literari del segell, explica que la qualitat literària i la divulgació cultural són la raó de ser de Rosa dels Vents, i assenyala que, per això, “hem cregut oportú crear, juntament amb la prestigiosa Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, un premi literari que obri les portes a noves veus de la literatura del nostre país que estan treballant intensament i formant-se per ser grans talents”.