Carme Forcadell, aquest setembre a Serra d’Or

5.09.2014

El número de setembre de 2014 «Serra d’Or» dedica el plec central a analitzar les conseqüències de la guerra de Successió als Països Catalans. Després d’una introducció de l’historiador Antoni Simón i Tarrés, coordinador del dossier, Adrià Cases Ibáñez tracta de les conseqüències de la guerra i de la historiografia que ha generat al Principat de Catalunya; Carme Pérez Aparicio, al País Valencià; Miquel Àngel Casasnovas Camps, a les Illes Balears; Joan Peytaví Deixona, als comtats del nord del Pirineu, i Lluís-J. Guia Marín, a Sardenya.

 

Carme Forcadell és entrevista al número de setembre de la revista Serra d'Or

Un dels continguts més destacats és l’entrevista que Xènia Bussé li fa Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, que analitza la present etapa d’il·lusió popular abans de la gran mobilització commemorativa del tricentenari i amb vista a la consulta nacional. El Procés segueix sent protagonista a l’article de Francesc-Marc Àlvaro, «Set-cents trenta dies que han canviat Catalunya», on repassa el procés que s’ha produït al país d’ençà de la gran manifestació de l’onze de setembre de 2012.

L’art i la cultura i són ben presents de la mà de Francesc Massip i Narcís Selles. El primer dedica un article a l’estrena de la tragèdia Lucrècia del menorquí Joan Ramis i Ramis, una de les escasses mostres del neoclassicisme català, que només va poder expressar-se amb normalitat a Menorca, un indret dels Països Catalans de domini anglès i, per tant, no sotmès a la Nova Planta borbònica. Per la seva banda, Selles escriu sobre el centenari del naixement d’Alexandre Cirici Pellicer, que durant molts anys des de «Serra d’Or» va encoratjar l’art català més contemporani, és commemorat amb un article de Narcís Selles Rigat.

Entre la resta d’articles destacats, també trobem la celebració de l’arribada del número 400 de la revista «L’Avenç», per Jaume Fabre; les evocacions de les figures del filòleg recentment desaparegut Amadeu J. Soberanas i Lleó,  per Germà Colón i de Frederic Mistral (capdavanter del felibritge i premi Nobel de literatura), en el centenari de la seva mort, per Antoni Rossell; i el dibuix que Pere Guixà realitza del panorama de la darrera producció de la narrativa catalana: autors veterans i noves veus, llibres premiats i reedicions.

I completen aquest número de Serra d’Or l’inici d’una petita sèrie de dos articles adreçats a repassar la revolució musical europea que es va produir durant els anys que van envoltar la Gran Guerra, pel musicòleg Xavier Chavarria; l’article de Tariq Porter reportant les darreres actuacions del cineclubisme, un moviment que va impulsar i encoratjar el seu avi, Miquel Porter-Moix; i finalment l’anàlisis de Nina Valls sobre l’estat del gènere documental i les col·laboracions entre televisions públiques i independents a partir d’una entrevista amb Jordi Ambrós.