Carles Fontserè i la imatge com a instrument de comunicació

23.11.2016

En el nostre dia a dia observem una simple imatge de qualsevol temàtica i, per descomptat, no fa falta que sigui del nostre interès, perquè no hi ha dubte que està comunicant, al mateix temps que ens transmet algun assumpte que, al cap i a fi, ens pot arribar a captivar o a cridar l’atenció.

Fontserè a casa seva, a Porqueres, l’any 2003, al costat del seu cartell més conegut, Llibertat!, que va fer l’any 1936 per a la CNT-FAI | Foto: Pere Virgili.

Fontserè a casa seva, a Porqueres, l’any 2003, al costat del seu cartell més conegut, Llibertat!, que va fer l’any 1936 per a la CNT-FAI | Foto: Pere Virgili.

Feta aquesta síntesi d’entrada, aquest mes de novembre i desembre la Facultat de Lletres i Turisme de la Universitat de Girona acull un seguit d’actes en homenatge al pintor, cartellista, dibuixant i, en definitiva, polifacètic Carles Fontserè. El Campus de la Comunicació Cultural i Corporativa i el Grup de Recerca Comunicació Social i Institucional treballen la figura de Carles Fontserè, que comprèn les temàtiques següents: La representació de la imatge com a instrument de comunicació: des de la persuasió fins a la informació; Els cartells: publicitat i propaganda; El fotoperiodisme; La conservació del patrimoni gràfic; i La figura de Carles Fontserè. Aquest cicle està coordinat pel Dr. Lluís Costa (director científic del Campus de la Comunicació) amb el suport d’Helena Romagós (Serveis Territorials de Cultura) i amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes, Universitat de Girona i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La ponència inaugural, titulada: “La representació de la imatge com a instrument de comunicació: des de la persuasió a la informació” va comptar amb la presència de Pere Álvaro (Bisdixit) i la participació de Toni Iglésies (Iglésies Associats), que va presentar la imatge, la comunicació i la tipografia del Centenari Carles Fontserè.

Llibertat!

Llibertat!

Iglésies va fer una anàlisi sobre la imatge gràfica en la qual encasta elements que l’aproximen a l’estètica del cartellisme dels anys trenta, tal com va comentar davant la presència d’una quarantena d’alumnes de Publicitat i Relacions Públiques, a més d’altres individus, personalitats i col·laboradors externs de la universitat que van assistir a l’acte. Un altre dels eixos de la conferència va ser el cromatisme que utilitza Fontserè, és a dir, els colors negre i vermell que, amb tot, són ben vius i vistosos. Pel que fa a la tipografia i la il·lustració que reprodueix, l’estil dels seus cartells, suggereixen la referència gràfica a l’època del cartellisme de l’autor. De fet, segons es té constància i es detalla a la seva biografia, als 17 anys, com a dibuixant professional ja executava portades de llibres i pintava cartells de publicitat cinematogràfica. Iglésies exposà que era un dibuixant autènticament lliure i anàrquic. A més, als seus memorables cartells reproduïa lletres com ara Visca la llibertat!  o remarcava la lletra S de Socialisme!.

Naturalment, aquesta instantània del Centenari recrea aquests elements per transmetre una sèrie de valors com poden ser el compromís i la legitimitat que tenia el pintor, però alhora els modernitza a les tendències actuals per reivindicar la vigència de la seva obra i situar-la en el context del centenari del seu naixement, segons comentà Iglésies. La seva intervenció va acabar amb un vídeo que es pot visualitzar a la pàgina web, que se centra en el signe gràfic de les lletres.

A continuació va intervenir Pere Álvaro, des d’un mateix entorn professional d’empresa, i va parlar del fet d’expressar idees a través de la imatge en relació amb la necessitat de comunicar, per una banda, i de la figura del comunicador per l’altra. També exposà que s’han d’integrar el màxim d’agents possibles per trobar solucions eficaces. És més, el conferenciant apel·là als professionals de la comunicació a ser també gestors, és a dir, a dirigir per optimitzar recursos des de la pròpia comunicació. Álvaro continuà la seva ponència parlant sobre el comunicador/client posant l’òptica des de la comunicació i la imatge. En el transcurs de la xerrada va desenvolupar exemples creatius que han treballat. Fins i tot es va preguntar: “Què és, la comunicació?”. S’hi va referir en un context de la interactivitat i el joc: des d’una perspectiva més moderna en l’evolució entre comunicació i empatia.

Per últim, va transmetre el seu optimisme pel futur de la comunicació (en general) perquè amb les xarxes socials i altres àmbits d’interès com Internet, i ara de ple amb el tema de les dades, realment es necessiten professionals comunicadors de cara a un futur ben pròxim.

Una ponència, en efecte, expressada per dos professionals del disseny, de la creació i de l’àmbit de la comunicació amb una experiència totalment consolidada al sector. En la part teòrica es va refrescar l’autor, i des d’un àmbit més pràctic vam poder concebre la feina de creativitat i disseny que es fa des de les empreses. Per tant, imatge i comunicació com a instruments de difusió massiva i de poder.

Podeu consultar aquest enllaç per trobar més informació sobre els actes previstos en el marc del Centenari Carles Fontserè a la UdG.