Capellades es prepara per la Festa Major d’Hivern

31.01.2018

El primer cap de setmana de febrer se celebra la Festa Major d’Hivern de Capellades, poble de l’Anoia. Enguany durarà quatre dies: des del dissabte 3 fins al dimarts dia 6. La festa major té els seus orígens en la commemoració de la patrona del municipi, Santa Dorotea, i compta amb tot de propostes per a edats diferents.

L’Església de Santa Maria de Capellades durant una Festa Major

Del 3 al 6 de gener la comarca de l’Anoia té activitats assegurades: Capellades celebra la seva Festa Major d’Hivern i ho fa amb actes de tota mena. Dissabte 3 de febrer, s’inaugurarà l’exposició “Quadres d’artistes capelladins de la família Jorba-Vives”, moment en el qual es farà una donació d’obres al fons d’art municipal. La festa grossa arribarà a la nit, quan a les 23h el Teatre la Lliga acollirà un concert del grup Chet.

Chet és un quintet d’origen samboià que acaba d’estrenar el seu primer treball, Calidoscopi, amb inspiració pop. Tal i com ells mateixos el defineixen, “aquest és un treball d’Indie-folk sense artificis, en el qual cada instrument té el seu pes i cada arranjament pren sentit. Un disc eclèctic que beu del country folk americà, el folk dels països nòrdics, la bossa nova i el jazz”.

El diumenge 4 comptarà també amb música. A les 13h a la cafeteria de La Lliga es farà un concert vermut amb Cecili Rueda i Pep Puig, sota el títol Ambdós. Més tard, a les 18h, el grup Vives Veus farà ballar tothom amb aquest espectacle per la Festa Major d’Hivern.

L’endemà, dilluns 5 de febrer, el valorat Museu Molí Paperer de Capellades acollirà un acte de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques. Es tracta el concert homenatge La mala reputació a un gran autor i intèrpret del segle XX, Georges Brassens.

En aquest espectacle s’hi sentiran les cançons més populars de Brassens, com “La mala reputació” o “El goril·la”, i  temes no tan coneguts com “La princesa i el musicastre”. També hi haurà espai per peces d’autors que Brassens estimava i respectava: Jacques Brel, Boris Vian o Georges Moustaki. L’acte comptarà amb la participació de Carles Canut, Miquel Pujadó, Ferran Frauca i els músics Joan Humet i Manel López.

Dimarts 6 de febrer a les 11:15h tindrà lloc l’ofici de Festa Major a l’Església de Santa Maria de Capellades –una preciositat coneguda popularment pels pobles del voltant com la Catedral de l’Anoia-. Com que l’Ajuntament del municipi ha volgut que hi haguessin activitats per tothom, la Festa Major d’Hivern clausurarà dimarts a les 12:30h amb un espectacle d’animació infantil a la Plaça Verdaguer, la Plaça de l’Església. Anirà a càrrec de la Companyia Roger Canals i es titula El gran reBOOOMbori”.

La llegenda de Santa Dorotea

Conta la llegenda que Santa Dorotea va ajudar uns quants cops la vila de Capellades, i un d’ells va ser aproximadament a l’any 1809. Al voltant del dia de commemoració de la Santa, els capelladins es van reunir com de costum per invocar Dorotea i portaven teies que encenien per fer una petita processó. Malgrat celebrar el dia amb aparent normalitat, el poble era conscient que les tropes napoleòniques cada cop eren més a prop de la vila i que voldrien conquerir-la.

Per tal de salvar-se’n, tots els habitants de Capellades van fer una processó més llarga del que es preveia i van aconseguir rodejar el Capelló –una impressionant cinglera sobre de la qual se situa el poble-. Les tropes de Napoleó van arribar a Capellades per sota la cinglera, pel camí antigament reial: el de la Font de la reina. Des d’allà van mirar a dalt, i van veure que el municipi ja cremava. “Altres tropes se’ns deuen haver avançat”, van pensar, i van marxar sense pujar a comprovar en quin estat es trobava realment la vila. El foc que havien vist els soldats, però, no era res més que les teies enceses de centenars de capelladins.