Cap a la biblioteca digital

7.11.2014

Ahir es va celebrar a la Biblioteca de Catalunya la trobada anual de responsables de biblioteques de tot Catalunya. L’acte va servir per presentar els nous programes endegats des del Servei de Biblioteques de la Generalitat i va culminar amb el lliurament del premi Teresa Rovira a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat.

Carme Fenoll presenta la jornada de Responsables de Biblioteques Públiques de Catalunya

Carme Fenoll presenta la jornada de Responsables de Biblioteques Públiques de Catalunya

 

El sentit d’aquesta trobada és també fer caliu. Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques ho té molt clar. Cal carregar piles de tant en tant. Fer pinya. Celebrar la feina feta. La jornada va arrencar amb la reivindicació de les bibliotecàries de la Bisbal, que veuen perillar el seu centre per culpa d’un pla urbanístic. Tot seguit el discurs de benvinguda de Joan Pluma, Director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, que va avançar les grans línies de l’any 2015, que serà justament l’any de les Biblioteques. La commemoració del Centenari de les Biblioteques de la Mancomunitat coincidirà amb el llançament d’e-biblio, una plataforma digital per a descàrrega de llibres electrònics. La plataforma, operada per Libranda, ha nascut amb algunes limitacions, ja que no permet connectar amb els fons d’altres comunitats autònomes. Es posarà en marxa Pluma també va anunciar que s’havia arribat a un acord entre Gerència de Biblioteques, Diputació de Barcelona i Biblioteques de la Generalitat per facilitar d’una vegada el préstec interbibliotecari. Un cop es tingui aquest servei creuat també es podrà integrar bases de dades per fer possible la consulta integrada dels dos catàlegs. Es complirà així el mandat de la llei de Biblioteques, que requereix que hi hagi un catàleg únic.

Un decret abstrús

Joan Pluma també va informar les bibliotecàries sobre l’aplicació del decret que regula el cànon de propietat intel·lectual qu s’ha d’aplicar als usuaris de les biblioteques. Pluma no va qüestionar la necessitat o virtut d’aquesta taxa, però considera que l’estat ha optat pel criteri més abstrús, que fa complicadíssima la seva aplicació. Pluma va lamentar que no se’ls consultés per res a l’hora de redactar el decret i des de la Generalitat ha instat el ministeri a revisar el decret. “No deixarem els ajuntaments sols davant d’aquest problema. Farem d’enllaç entre els ajuntaments i les entitats de gestió dels autors. Demanarem intercedir per poder fer una aplicació sensata d’aquest decret, que hem intentat modificar en va”, va dir Pluma.

 

E-Biblio. La Plataforma del Llibre electrònic

Una de les novetat de la jornada va ser també la presentació d’e-biblio, la plataforma de descàrrega d’ebooks per a biblioteques. “De moment ens centrarem en la compra de llibres de ficció, amb la voluntat de lluitar contra la pirateria. Les biblioteques poden captar usuaris cap a una lectura digital legal, per bé que gratuïta i ser un revulsiu en aquest canvi de paradigma”, va anunciar Carme Fenoll.

Libranda ha estat l’empresa guanyadora del concurs del Ministeri per posar en marxa la plataforma de llibre electrònic de les Bibliotques a Catalunya. E-biblio estarà oberta 365 dies l’any i s’hi podrà accedir tant des d’un ordinador de taula com des d’un telèfon mòbil a través d’una app. “Serem l’última comunitat autònoma a sortir juntament amb Ceuta i Melilla i les Balears”, va dir Carme Fenoll. “La posada en marxa de la plataforma a Catalunya ha costat més perquè tota la inversió d’ebooks en català, gallec o basc de moment l’han hagut d’avançar les institucions autonòmiques, tot i que el Ministeri ja ha dit que rectificarà”. E-Biblio funciona amb tots els dispositius excepte el kindle d’Amazon, un escull que esperen resoldre aviat.

Dos ebooks per usuari

La plataforma es relacionarà amb projectes d’autoedició, es coordinarà amb xarxes socials i clubs de lectura en una segona fase. Es permetrà un màxim de dos ebooks per usuari. També es procurarà que els ciutadans puguin enllaçar amb plataformes de contingut audiovisual, publicacions periòdiques (l’iQuiosc), i també la plataforma de venda de llibres de Libranda. I sobretot accés al catàleg propi de les biblioteques.

En la presentació d’E-Biblio hi van participar també Assumpta Bailac i Marta Cano, en representació de Biblioteques de Barcelona i la Diputació de Barcelona. “Ja fa dos anys que ens vam plantejar de fer un servei de préstec digital. Havia de ser un projecte cooperatiu, i aquest és el gran valor que té el projecte, ja que hi participen les tres administracions implicades”, va dir Bailac. Cooperatiu vol dir que hi haurà un treball tècnic, que afectarà totes les administracions implicades… Pensem que el préstec de llibre digital no pot fracassar, ha de ser un èxit, i per això ens centrem en la ficció i el llibre infantil. També obrirem llicències suficients per no crear frustració als usuaris que s’acostin als serveis”. Està previst que e-biblio es posi en marxa al gener. “Ens agradaria que els reis ens portessin aquest nou servei”, va dir Bailac i es va afanyar a matisar: “Quan dic els reis, vull dir els Reis d’Orient”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Doncs sembla una mica pobre… només ficció i infantil… amb aquests arguments; i s’entén que la iniciativa ha estat del Ministerio i que aquí no s’esperava… bé, no cal fer més comentaris.

  2. Retroenllaç: Tercera Trobada de responsables de les Biblioteques Públiques de Catalunya

  3. Retroenllaç: Tercera Trobada de responsables de les Biblioteques Públiques de Catalunya