Trio Lycopersicón i Enric Arquimbau recuperen la poesia de Josep Gomà

1.07.2015

Trio Lycopersicón i Enric Arquimbau recuperen la poesia de Josep Gomà en el segon concert del cicle Juliol de Música i Poesia de Balaguer, que ja se celebrarà a la segona seu del festival, l’incomparable monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses, dissabte 4 de juliol a les 21h.

Foto: ©ricardoriosfotografia.com

Trio Lycopersicon | Foto: ©ricardoriosfotografia.com

El Trio Lycopersicón i el rapsode Enric Arquimbau presentaran un recital basat en els versos del poeta lleidatà Josep Gomà, que Viena edicions va recuperar l’any passat amb l’edició de ‘Cançons de Lleida i altres poemes’, la seva poesia completa. El volum aplega nou poemaris, que s’han publicat pòstumament perquè Gomà només feia públic un poema cada any, la nadala que enviava puntualment als seus amics, sempre sorprenent perquè, de manera invariable, no tractava del Nadal.

Deia Homer que les paraules són alades. I això és el que es podrà viure a l’espectacle poètico-musical Cançons de Lleida, en què es podrà recordar la poesia de Josep Gomà, quasi 25 anys després de la seva mort. Josep Gomà (Lleida 1922, – Barcelona, 1991), tal com explica Carles Torner en aquest article publicat a Núvol, “va viure a Lleida fins als catorze anys, i els poemes retornen sovint al país lleidatà de la infantesa, amb ressons de Màrius Torres i Jaume Agelet”. La seva poesia va evolucionar cap a una maduresa molt entroncada amb els poetes de la seva generació: Vinyoli, Teixidor, Perucho i Espriu, poetes que Gomà admirava molt. En la seva poesia hi ha l’enyorança d’un món idealitzat, la presència misteriosa de Déu i la mort com a destí.

Quan es va acabar la guerra, Gomà va anar a viure a Barcelona amb la seva família, la seva dona Montserrat Ribas i Piera i el seu fill, Enric Gomà. Poeta per vocació i advocat de professió, va treballar com a advocat a empreses com l’editorial Seix&Barral i va fer d’assessor jurídic de Transports Metropolitans de Barcelona. Com a intel·lectual, va ser un dels membres fundadors de la revista El Ciervo i va participar activament en els debats intel·lectuals del cristianisme compromès en la presistència al franquisme. Pòstumament va guanyar el Premi Les Talúries de la Diputació de Lleida el 1993.

Com notava Carles Torner a Núvol, “el ventall de recursos que Gomà desplega al llarg dels nou llibres és ampli, des de la reescriptura irònica de faules i contes de fades, amb una alegre intenció subversiva, fins als sonets i el llibre de tankes. Tankes molt remarcables, petits quadres íntims a la manera d’una quadre dels mestres antics holandesos amb un fons de música de Mompou”.

Advocat de professió, Josep Gomà, va viure a Lleida fins als catorze anys, i els poemes retornen sovint al país lleidatà de la infantesa, amb ressons de Màrius Torres i Jaume Agelet. Després de la guerra es va traslladar amb la seva família a Barcelona. Advocat d’empreses com l’editorial Seix&Barral i assessor jurídic de Transports Metropolitans de Barcelona, Gomà va ser un dels membres fundadors de la revista El Ciervo, va participar activament en els debats intel·lectuals del cristianisme compromès en la resistència al franquisme.

El poeta Josep Gomà

El poeta Josep Gomà

 

Trio Lycopersicon

Trio Lycopersicon és un conjunt format per Xavier Pomerol (flauta travessera), Ramon Aragall (fagot) i Carme Ubach (arpa), juntament amb Enric Arquimbau, que recitarà poemes de Gomà, oferiran un espectacle poètico-musical, on músiques de tots els temps acompanyaran els seus poemes. Música i poesia s’uniran en un diàleg: de vegades la música subratllarà el sentit del poema, d’altres vegades poesia i música caminaran de costat o fins i tot s’enfrontaran per descobrir nous sentits.