Can Manyé, 10 anys de complicitats compartides

29.06.2018

El 2009 s’inaugurava l’Espai d’Art i Creació Can Manyé, antiga fàbrica tèxtil del carrer Riera Fosca d’Alella. Deu anys d’intensa activitat i contínua persistència per seguir endavant que han fet d’aquesta sala singular situada al Maresme un nucli cultural a tenir ben present. Plenament enfocat a brindar propostes expositives d’alta qualitat, Can Manyé, dirigit per Mercè Pomer, ha desenvolupat una tasca remarcable no únicament acollint noms consagrats sinó facilitant també la visibilitat de creadors novells, impulsant projectes trencadors, arriscats, sense oblidar la vinculació amb el teixit artístic més proper ni les sinergies amb altres centres i entitats.

L’Espai d’Art i Creació Can Manyé a Alella | Foto: Queralt Morros

L’Espai d’Art i Creació Can Manyé a Alella | Foto: Queralt Morros

La voluntat d’arrelament amb el paisatge, l’entorn i el territori, s’afegeixen al valor com a emplaçament principal del cicle Espais de Poesia. Una primera dècada que suma més de setanta mostres —individuals, col·lectives, itinerants, de producció pròpia— marcades per la transversalitat de llenguatges, per l’objectiu d’apropar l’art contemporani a tothom des de la riquesa de l’àmplia pluralitat, promovent-ne el coneixement en l’àmbit educatiu i recordant-nos que més enllà de Barcelona hi ha moviment, compromís, matrius de creativitat i pensament que mereixen ser degudament reconegudes.

D’Agustí Puig a Antoni Llena, Jo Milne, Neil Harbisson, Pere Llobera, Tomàs Bel, Berta Vallribera. Els homenatges a Simone de Beauvoir o a Carles Hac Mor. La verema a través de Pi Piquer, Isabel Sabaté, Jordi Mitjà o, aquest setembre vinent, amb l’equip de Terra-lab. Els comissariats de Joan Fontcuberta o Jordi Tolosa. Una trajectòria extensa, lloable, de contrasts, difícil de desgranar en la seva totalitat de manera breu que alhora ha comptat amb activitats d’interès entre les quals trobem “Literatures amb sentits” de la periodista Montserrat Serra; iniciativa que precisament engegava aquest dimecres els actes del desè aniversari presentant les dues primeres publicacions de la col·lecció “Envinats” de Vibop Edicions amb Josep Roca i Vicenç Pagès Jordà, acompanyats dels cellers de la DO Alella.

Les complicitats, múltiples i fonamentals, construeixen sens dubte la base i projecció de futur de Can Manyé, és per aquest motiu que del 27 de juny a l’1 de juliol la celebració s’adreça a totes les persones que n’han fet possible l’evolució i consolidació amb actes que recullen els eixos característics de l’Espai d’Art i Creació. “Neofòbia” performance de Victòria Pujadas, Pepe Jiménez i Norberto Sayegh precedeix aquest vespre l’esperat esdeveniment de dissabte, una festa que inclourà la participació de les Big Bouncers i la música d’Ensemble Nautilus a banda de diverses mirades retrospectives i de l’elaboració d’una peça d’art col·laborativa de participació oberta; dies de cites ineludibles que es clouran diumenge amb la poesia visual culinària de David Ymbernon.