Cambuyón: roda el món i torna al Born

8.09.2016

Des del dijous 8 fins al diumenge 11 de setembre Cambuyón torna a la Sala Barts, després d’haver triomfat a grans ciutats com Nova York o Edimburg. Cambuyón és un espectacle de danses percussives i urbanes on se segueix el recorregut cultural dels ritmes, les seves trobades, fusions i mestissatges.

'Cambuyón'. © Rich Dyson

‘Cambuyón’. © Rich Dyson

Set personatges viatgen en un vaixell a través del temps i l’espai intercanviant coneixements, experiències i sobretot ritmes. Ballarins de claqué, hiphop i percussió corporal, cantants i músics ens porten de la mà en aquest recorregut actual per la recent història del ritme occidental. La diversitat del càsting amb 2 ballarins de claqué, 2 ballarines de hip-hop, 2 percussionistes i un cantant (i tots a més percussionistes corporals) té molt a veure amb la intenció inicial d’explicar una història. L’ampli ventall de possibilitats expressives dels artistes ha estat crucial per aconseguir una peça en què la barreja i la fusió són un senyal d’identitat. Les intèrprets Berta i Clara Pons són conegudes per formar part de la companyia Brodas Bros, amb la qual han actuat en diferents teatres del país, així com en esdeveniments assenyalats de Barcelona. Jep Melendez i Néstor Busquets van formar part de Camut Band, companyia de claqué també molt coneguda a la ciutat. Al seu torn, Melendez també va treballar amb Mayumaná en els seus començaments. Pel que fa a la posada en escena, és obra de Carlos Belda, que ha treballat com a actor i co-autor a Lypsinch, dirigit per Robert Lepage.

Berta i Clara Pons en un moment de 'Cambuyón'. © Jonatan Rodríguez

Berta i Clara Pons en un moment de ‘Cambuyón’. © Jonatan Rodríguez

L’espectacle s’ha presentat al Festival d’Edimburg de 2013, on van acabar entre els 50 millors espectacles dels més de 2.500 que van passar pel Festival. També han passat pel Festival del Ruhr a Reklinghausen (Alemanya) i a Broadway al New Victory Theater al febrer de 2015, on a més a més va ser nominat al premis The Bessies. Ara l’espectacle torna a Barcelona després de passar pel Teatro Nuevo Apolo de Madrid, les Canàries, i el Teatro Comunale de Todi (Itàlia). El Cambuyón Va ser, a més d’una forma de vida, una activitat nascuda el segle XIX, quan els grans vaixells fondejaven a la badia dels ports de les illes atlàntiques i els comerciants locals anaven als vaixells a intercanviar productes. Aquesta realitat històrica ens ajuda a recórrer el camí que ha fet possible l’existència avui dia de disciplines artístiques com el claqué o el hip-hop, nascudes clarament de la fusió, els viatges i les trobades de cultures diferents.