Calaf, capital catalana del folk

21.06.2017

Judit Nedderman, Luar na Lubre, Che Sudaka, Antonio Rivas… Aquests són alguns dels grups que el 17 juny van participar a la 26ena edició del festival Desfolca’t, a Calaf. Dies enrere entrevistàvem la directora del festival, la Núria Planell i dissabte ens vam apropar fins a Calaf, que per un dia va esdevenir capital catalana de la música folk.

Judit Neddermann al Desfolca’t.

Enguany el Desfolca’t ha introduït una novetat a la seva programació: un espai dedicat a cantautors, on dissabte vam poder veure a la cantant i compositora Judit Neddermann i el valencià Carles Dénia. La cantautora va portar a l’escenari del Casal de Calaf el seu darrer treball Un segon, que ha estat Millor Disc del 2016 segons la revista musical La Tornada. També va ser 12è millor disc de l’any segons la Crítica dels Premis Enderrock. Amb un acústic sota el Sol de justícia, Neddermann ens va fer arrencar alguna llàgrima als presents, per exemple, amb la musicalització del poema de Miquel Matí i Pol, El fugitiu, Voldria que fossis aquí. Però després la cantant va animar l’ambient amb cançons com Mireia, o Jo no vinc al pou, i per acabar ens va regalar una cançó inèdita dedicada al seu poble, Vilassar de Mar.

Després els presents aixoplugats sota la falguera del Casal de Calaf van poder gaudir de l’actuació de Carles Dénia que, procedent del jazz, ha esdevingut una veu important del cant d’estil i de les diverses fórmules de la música tradicional del País Valencià.