‘Caïm i Abel’, la vida des de les dues bandes de la reixa

8.06.2016

Caïm i Abel no és una història sobre dos germans. Tampoc és un relat bíblic, malgrat que els personatges es diguin Caïm, Abel, Eva, Maria, Lillith i Moisès. Marc Artigau beu del text fundacional del cristianisme per explicar dues vides, dues generacions i dues maneres de veure la realitat. Durant dos anys, Artigau ha escrit una epopeia sobre Catalunya i la gent que ve de fora. Ara, el dramaturg dirigeix el muntatge, que es podrà veure del 15 de juny al 24 de juliol a la Biblioteca de Catalunya.

Caïm i Abel | Bitò Cels

Caïm i Abel | Bitò Cels

La imatge d’una reixa amb un immigrant al capdamunt i un policia a baix esperant-lo és l’espurna de la qual va partir Artigau per construir Caïm i Abel. A partir d’aquesta fotografia, el dramaturg ha teixit dues històries que s’entrecreuen diverses vegades fins que s’acaben trobant. La primera, narrada per Caïm (Marc Rodríguez), arrenca a finals dels anys 80 a un poblet de Lleida i gira al voltant d’una família pagesa. Artigau explica que l’obra “és una tragèdia contemporània amb dilemes petits, històries d’amor i morts” i destaca que també hi ha sentit de l’humor, a través del qual ha volgut fer un retrat de la societat catalana. Caïm seguirà el consell del pare, es farà vigilant i treballarà controlant els que entren i surten de la frontera.

“Volia plantejar com Europa és un generador de discursos i com vivim en una societat capitalista que fa negoci amb la vigilància”, diu Artigau, que aborda a l’espectacle “la violència sistemàtica, colonial i econòmica” imposada per part d’Occident a la resta del món. El dramaturg també planteja la idea que, per més reixes i vigilants que hi hagi, la gent de fora vindrà i no es podrà evitar. “Preferim ignorar què hi ha a l’altre costat de la tanca, perquè allà el món no és tal com ens l’hem imaginat”, assegura Artigau.

A l’escenari, l’estranger és l’Abel (Sergi Torrecillas), que prové d’algun lloc inconcret de l’altra banda del mar. El personatge fuig d’un entorn salvatge cap a un primer món, l’Edèn de Caïm, que li han promès que serà paradisíac. Tots dos viuran el seu viatge particular, que l’obra ressegueix al llarg de tres hores d’espectacle. La seva història, doncs, explica les cosmovisions i la mitologia contemporània apel·lant al mite bíblic. “No hi ha bons i dolents, perquè ara la vida és molt més complexa”, precisa el dramaturg.

Caïm i Abel són els dos grans pilars del muntatge, però l’obra és coral i consta de 18 personatges, alguns dels quals interpreten Jordi Figueras, Berta Giraut, Clara de Ramon i Lluís Villanueva. L’escenografia de Caïm i Abel ha estat elaborada per Sebastià Brosa i Josep Iglesias en col·laboració amb les alumnes del màster en Disseny Escenogràfic de l’Escola Elisava i l’obra és una producció de La Perla 29.