Brossa, un dels protagonistes a la Fira Litterarum

28.05.2019

Us tornem a parlar de Joan Brossa. La celebració del centenari del seu naixement ha fet al poeta protagonista de recitals, diàlegs, exposicions (i striptease!) arreu del territori, i el Litterarum, com a trobada literària de referència a la Catalunya Sud, no podia ser menys. Juntament amb Teresa Pàmies, de la qual enguany també celebrem el centenari, Brossa és eix transversal de la fira, que li dedica tres espectacles.

Joan Brossa. |

La primera trobada amb Brossa que organitza el Litterarum és aquest dijous 30 de maig. De la mà del grup Teatre Aula, s’ofereix Brosset, un espectacle visual i poètic destinat als més petits (infants de 5-6 anys). A partir de la música, la màgia, la literatura i els objectes, l’actriu Pilar Nieto recrea l’imaginari del poeta de forma senzilla i propera: “Hem intentat recrear el món Brossa partint de la seva obra però també a la seva persona, i a ell li agradava molt la màgia”, explica. Així doncs, Brosset combina màgia, música (creada especialment per a l’espectacle) i representació de poemes escrits i visuals de l’autor de forma molt visual i plena de colors (respectant la primacia brossiana del negre, el vermell i el blanc).

El dissabte 1 de juny, la proposta és doble. D’una banda, la companyia teatral La Pepa ofereix una performance titulada La mona Miquela. Durant quinze minuts, l’actriu Pepa Lavilla pretén “sortir del convencional i aparèixer d’imprevist”, entrant a ritme de tango tot recitant i ballant el monòleg de la Mona Miquela, extret de l’obra de teatre Rapsòdia de Musichall. Es tracta d’un espectacle concebut per ser representat en qualsevol espai, on la música dona el ritme tant al moviment com a les paraules, que es combinen en un espectacle performance purament brossià.

En acabar, aquesta performance enllaça amb Brossabadat, una obra de la mà del valencià Jordi Cambras. Es tracta d’un espectacle que, com l’autor apunta, “a través de la màgia, intenta descobrir la mirada de Brossa al món, especialment sobre temes com la llibertat, el trencament de paradigmes establerts o l’acció creativa”. Brossabadat acaba la seva mostra fent ús de la “màgia digital” per a invocar a Brossa, de manera que és el poeta mateix qui acaba resolent el joc de màgia a l’escena.

A banda dels espectacles dedicats íntegrament a la figura de Joan Brossa, altres propostes del Litterarum hi fan referència com a referent literari català. Un exemple: Un altre cop poesia no! (31 de maig), el concert de lectura del Trio Epítet, inclou el poeta entre els autors homenatjats en un espectacle que s’acosta a la poesia des de l’humor, la música i la interacció.

Pots consultar tota la programació al web de Litterarum.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. A la llista d’actes i publicacions per celebrar el centenari del naixement de Joan Brossa, voldria afegir-hi el text que va publicar Cavall Fort (abril 2019), per acompanyar el poema El jardí de la reina, amb una il·lustració esplèndida i divertida de Bernadette Cuxart.

  2. Joaquim Carbó el 29 maig 2019 a les 10:36 ha dit:

    A la llista d’actes i publicacions per celebrar el centenari del naixement de Joan Brossa, voldria afegir-hi el text que va publicar Cavall Fort (abril 2019), per acompanyar el poema El jardí de la reina, amb una il·lustració esplèndida i divertida de Bernadette Cuxart.
    Respon

  3. On el porteu, l’any Brossa? Voleu dir que fa un any que en parleu? Doncs digueu-ho i no feu servir aquest calc del castellà. Els de la meva generació (60-70) no ho hem dit mai. De res.