Sant cugat enfila l’agulla

19.10.2016

Sant Cugat celebrarà el dia 5 de novembre la jornada central de Teixim la ciutat, una proposta artística i intergeneracional per a la promoció de l’art tèxtil que enguany arriba a la tercera edició. 

El Teatre-Auditori de Sant Cugat acull els tallers d'arpilleres

Pou d’Art acull els tallers d’arpilleres

Organitzat pels Museus de Sant Cugat, Teixim la Ciutat ha escalfat motors aquest mes d’octubre amb tallers i activitats diversos adreçats a un públic ampli, de totes les edats, des d’escolars fins a gent gran. Aquests dies, coincidint amb el Festival Nacional de Poesia, s’ha celebrat per primera vegada el Teixim Poesia, que entrelligarà tots dos programes amb activitats que relacionaran el tèxtil amb els versos.

El plat fort de Teixim la Ciutat serà el 5 de novembre. Durant tot un dia, de les 11 del matí fins a les set de la tarda, la plaça de l’Om i la plaça Augusta acolliran tallers i activitats familiars al voltant de l’art tèxtil. La jornada començarà amb tallers de Maria Fabre de Pou d’art i d’Eva Monleón, de Misako Mimoko. Hi haurà un taller de Spidermamis, mares que creen amb els seus fills i filles. Aquests tallers duraran tot el dia i s’hi faran tota mena d’activitats, des de estampació amb plastidecors fins a fades amb llana cardada.

També hi haurà propostes musicals per lligar els fils amb la dansa. El Servei educatiu dels Museus de Sant Cugat també ha programat un taller de tapís per a infants amb telers fets amb cartró reciclat. Al claustró del monestir es reserva un espai més recollit per fer-hi volar la poesia amb propostes més literàries. L’escriptora Pruden Panadès hi llegirà fragments d’un llibre inèdit. També es farà una lectura del llibre Hebra de Agua, brodats poètics que ens arriben des de Mèxic de la mà de Gimena Romero.

Avui dia 4 de novembre a les 18h, es presentarà a l’espai Llanes del món, el llibre Hebra de Agua, de Gimena Romero, editat per Thule Ediciones. En aquest acte, l’autora hi participarà des de Mèxic per videoconferència, i conversarà amb José Díaz, editor de Thule i Carme Roqué, artista de les llanes i impulsora del centre Llanes del món (Carrer Enric Granados, 15 de Sant Cugat).

Enguany Teixim la Ciutat també ha presentat Arpilleres, un programa de tallers gratuïts que pretén introduir-nos en una tècnica tèxtil molt antiga, que té els seus orígens en la tradició folklòrica cultural d’Isla Negra, a Xile. Aquesta activitat compta amb la participació de Maria Fabre, que acull l’activitat al seu espai Pou d’Art. Al llarg del dia 5 de novembre hi haurà un showcase per mostrar les obres d’aquest taller experimental.

L’arpillera utilitza restes de roba per crear imatges que es cusen sobre d’altres robes i aquestes al mateix temps es munten sobre tela de sac o de tela rústica. No es tracta únicament de cosir pedaços de roba, sinó de convidar les persones a servir-se d’una tècnica artesana per explicar històries personals i col·lectives. Eva Monleón, de Misako Mimoko, reconeguda artista del brodat, ha dinamitzat aquests tallers, on es convida els participants a teixir històries personals que tinguin com a font d’inspiració el dret a migrar. La proposta ha consistit, en definitiva, a aprendre a brodar històries, aplicant el brodat sobre arpilllera, i combinar-lo amb retalls de teles, feltre, botons, segells, etiquetes, escrits, dibuixos, fotografies…

Maria Fabre. Brodant el dret a migrar

Maria Fabre. Brodant el dret a migrar

Teixim la ciutat també ha promogut tot al llarg del mes d’octubre tota una sèrie d’activitats que han tingut lloc al Museu del Monestir orientades a fomentar l’upcycling, una tècnica de reciclatge que permet fer bosses amb roba de segona mà mitjançant el collage tèxtil, o collarets amb objectes oblidats. O transformar peces de roba sense necessitat de cosir. Si teniu llanes, cordes de colors, tela de sac, corbates, fils de brodar, botons, trapillo o jerseis vells els podeu portar al punt de recollida a la Casa de Cultura, al Museu del Monestir.

Us podeu descarregar el programa aquí.