Brad Mehldau encapçala el jazz a l’Auditori

26.09.2018

Del 28 d’octubre al 6 de desembre, l’Auditori de Barcelona rebrà en les seves sales sis concerts del Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Encapçalat pel gran pianista de jazz Brad Mehldau, el programa compta amb Christophe Chassol, Mallu Magalhães, els danesos Pieris Trio, Chicuelo i Ignasi Terraza amb l’harmonicista Antonio Serrano.

Brad Mehldau | Foto: L’Auditori

Aquesta tardor aterren a l’Auditori de Barcelona sis grups de jazz aclamats internacionalment. De setembre a desembre, l’Auditori dedica les seves Jazz Sessions a acollir concerts del Festival Internacional de Jazz de Barcelona, que enguany celebra el seu 50è aniversari. Els conjunts, que ens faran viatjar des de la cançó popular brasilera fins a la fusió amb la música índia, tenen un clar protagonista: el pianista i compositor Brad Mehldau, un dels músics de jazz més reconeguts actualment.

Mehldau, de fet, renova la concepció de “pianista de jazz”. En el seu últim disc, After Bach, el sentim tocar diverses peces de J.S. Bach i seguidament una sèrie de composicions seves inspirades en aquestes peces. John Fordham, crític de jazz del diari The Guardian, explica en un article que “el pianista nord-americà Brad Mehldau ha estat recorrent un camí -sovint introspectiu, virtuós i indiferent als populismes- que podria haver-lo portat a l’atapeït prestatge de genis oblidats”. Però a mesura que han augmentat les confluències entre el jazz, la música clàssica i el pop, “l’eclecticisme de Mehldau l’ha convertit en un dels més grans”.

El 9 de novembre, Mehldau s’unirà a l’Orquestra Sinfònica de Barcelona per oferir un concert en tres parts. Per començar, l’orquestra i el pianista interpretaran la suite de la pel·lícula There Will Be Blood, composada pel guitarrista de Radiohead Jonny Greenwood i guanyadora d’un BAFTA i un Grammy per la millor banda sonora. La suite suggereix “la confusió interna del caràcter” de l’ambiciós protagonista del film, les seves “ganes de tenir èxit sigui com sigui”, segons el director d’orquestra Donato Cabrera. Seguidament, hi haurà una part de solo de Brad Mehldau. I per acabar, una estrena de luxe: s’interpretarà per primera vegada un concert per a piano i orquestra encarregat conjuntament entre institucions com Los Angeles Philarmonic, La Philarmonie de Luxemburg o el London Jazz Festival.

Aquest concert, un dels principals del cartell del Festival de Jazz de Barcelona, anirà precedit d’un espectacle d’un músic també molt polivalent, i potser més trencador. El pianista i compositor Christophe Chassol presenta Indiamore, un treball audiovisual. Chassol projecta seqüències gravades a l’Índia de gent xerrant o del tràfic de ciutat, i toca en directe una melodia que es fusiona amb el so del vídeo. Una altra compositora i cantant, Mallu Magalhães, ens transportarà a l’altre banda del mapamundi amb una combinació entre l’indie i la música popular brasilenya. Però al programa no hi falten músics locals: Chicuelo, el gran mestre de la guitarra flamenca, presentarà al festival el seu últim disc, Uña y carne, un recull de bulerías, tangos i rumbes.