Blaumut arriben al final de la corda

30.10.2018

Blaumut està a punt de culminar l’exercici de funambulisme que ha estat el seu últim disc. La banda tancarà la gira d’Equilibri (Picap) el pròxim 25 de novembre a l’Auditori de Girona. El concert serà a les 12 del migdia. Exacte: justament quan el sol manté la màxima estabilitat. Tot quietament equilibrat. “L’equilibri ­–canten– és part del moviment”.

Blaumut. |

Blaumut fa anys que sala el pa i el suca a l’oli, des d’aquell primerenc Turista, que va tenir un successor a l’altura, El primer arbre del bosc. Equilibri és el tercer lliurament. Disc rere disc, el grup s’ha anat enrobustint. Avui, l’escena pop catalana no s’entén sense ells. Són un conjunt de territori (fan kilòmetres a dojo) i el seu és un públic amb poques especificitats. Han sabut encaixar en panys molt diversos. Precisament, el concert de Girona està pensat per a un públic familiar (d’aquí l’hora). I no serà un recital centrat únicament en Equilibri, la banda vol repassar tota la trajectòria. Salpebrar les noves cançons de clàssics. Esperen que sigui una trobada especial. “En un teatre, la gent paga una entrada, ve entregada. La predisposició i el feedback són diferents”, deien en una entrevista a Núvol amb motiu de la publicació del segon treball.

Equilibri és un disc on Blaumut continua disparant un discurs que apel·la a la concòrdia i la superació, el pas endavant. Això es detecta en les lletres però també –evidentment– en el so. En aquest últim treball escoltem melodies notablement alçades i eufòriques. Assaborim aquest entusiasme marca de la casa a Atlàntida i Equilibri, dues de les peces més destacades del disc. Pel que fa al contingut, Blaumut no han perdut ni una engruna de la sempiterna narrativa que pobla les seves cançons. Chaplin i La vida moderna dels déus són dos dels exemples més clars del seu relat melòdic.

El concert de Girona, però, no només serà el final del cicle funambulesc. La festa a l’auditori suposarà també l’avantsala d’un recés que ha de dur al grup cap al proper disc. La banda no planifica clínicament què és el que vindrà: “Sempre anem  una mica al dia, fent el que ens ve de gust”. Necessiten aquests períodes d’oxigenació, de recerca il·luminativa. No fan botifarres. Els membres de Blaumut, a més, combinen la dedicació al grup amb altres feines. I així ho volen mantenir: “Crec que si ho féssim [dedicar-se exclusivament al grup], seria un error. Quan ho fem fet sempre hem arribat a un punt d’estancament”. És indubtable que, fins ara, no han patit embossament: des que van començar a córrer el 2012, no han aturat la crescuda.

Etiquetes: