Blank, una obra de creació col·lectiva

15.09.2017

Teatre en estat pur. Això és el que es podrà veure a la Sala Muntaner en la primera proposta escènica de la nova temporada que ara comença. Blank reuneix a 19 intèrprets que aniran desfilant, un cada dia, per l’escenari del teatre. Amb l’ajuda del públic, hauran de donar vida al text d’aquesta obra sense haver-lo pogut llegir abans. La improvisació i l’espontaneïtat estaran molt presents en aquest repte ideat per Nassim Soleimanpour, autor del celebrat White rabbit, red rabbit. L’espectacle estarà en cartell del 20 de setembre al 15 d’octubre, amb la participació de Joel Joan, David Bagés, Carlos Latre i Aina Clotet, entre altres.

Anna Sahun serà una de les intèrprets de ‘Blank’ a la Sala Muntaner.

Anna Sahun serà l’encarregada de protagonitzar la funció de l’estrena: “M’he animat a fer-ho perquè tinc ganes de jugar”. Tot i així, en l’acte de presentació d’aquest projecte no podia amagar un cert nerviosisme. I és que sortir de la zona de confort no és fàcil, com explica una altra de les actrius que hi participa, Mercè Pons: “Trencar la quarta paret no és la meva especialitat, però m’agrada engrescar-me en projectes diferents”. Pons hi actuarà el 6 d’octubre.

En aquest sentit, el dramaturg Jordi Casanovas -un dels promotors del projecte- assegura que un dels principals objectius és treure els intèrprets del seu hàbit de treball habitual: “Els actors que estan acostumats al teatre de text aquí hauran d’improvisar, però els que estan habituats a l’espontaneïtat aquí es trobaran que també han de seguir un text”. Això sí, el text tindrà la mateixa base cada dia, sense variacions, però hi ha un element que provocarà un resultat diferent en cada funció: la participació del públic.

I és que els espectadors tindran la missió de col·laborar en el procés de creació de la història. Concretament, el guió està farcit d’espais en blanc que s’hauran de completar amb les aportacions dels assistents. Amb aquesta interacció, Blank trenca les regles de joc de les arts escèniques i provoca un cert grau de desafiament als intèrprets.

A més, hi ha un punt d’experiment social, ja que els comentaris del públic i el seu nivell d’imaginació marcaran els paràmetres amb què es construeix el relat de l’obra. L’autor, Nassim Soleimanpour, “va crear un engranatge perfecte perquè tot surti com ell vol sense que estigui aquí, però això només pot funcionar entre tots”, explica Casanovas.

Blank ja s’ha pogut veure a Holanda, Índia, Austràlia, Escòcia, Regne Unit, Brasil, Estats Units i Dinamarca. La productora Hause & Richman porta aquest projecte escènic a la Sala Muntaner, en associació amb Aurora Nova, després de la bona rebuda que va tenir White Rabbit, Red Rabbit la temporada passada. I és que aquesta última, del mateix autor que Blank, és un referent internacional i s’ha portat a molts països.

L’actriu Maria Molins

Cada funció comportarà un procés de creació col·lectiva en què intèrpret i públic s’uniran per tirar endavant l’obra. El que és el jazz pur per a la música, Blank ho és per al teatre. Com diu Jordi Casanovas, “Soleimanpour és un autor intel·ligent i molt sensible, que ha introduït reflexió filosòfica en el text de Blank”. Carlos Latre, David Bagés, Joan Carreras, Rosa Boladeras, Beth Rodergas, Guillem Albà, Dolo Beltrán, Anna Ycobalzeta, Jordi Martínez, Manel Barceló, Alba Florejachs, Roger Casamajor, Joel Joan, Maria Molins, Aina Clotet i Vicky Luengo són alguns dels altres noms que hi participaran. Tot ells rebran les indicacions tècniques sobre el vestuari i la caracterització dos dies abans de la seva funció, però el text no el tindran fins al moment de l’inici de la representació.

“Sort que vaig tenir un moment kamikaze i m’hi vaig apuntar, perquè hauria estat una llàstima perdre-m’ho”, diu satisfet Dafnis Balduz, que farà la funció el dia 4 d’octubre. Ara només falta que el públic també s’hi animi.

Vet aquí el repartiment de Blank per dates:

Anna Sahun: 20 de setembre
Carlos Latre: 21 de setembre
Anna Ycobalzeta: 22 de setembre
David Bagés: 23 de setembre
Joan Carreras: 24 de setembre
Rosa Boladeras: 27 de setembre
Jordi Martínez: 28 de setembre
Beth Rodergas: 29 de setembre
Guillem Albà: 30 de setembre
Dafnis Balduz: 4 d’octubre
Dolo Beltrán: 5 d’octubre
Mercè Pons: 6 d’octubre
Joel Joan: 7 d’octubre
Maria Molins: 8 d’octubre
Manel Barceló: 11 d’octubre
Alba Florejachs: 12 d’octubre
Roger Casamajor: 13 d’octubre
Aina Clotet: 14 d’octubre
Vicky Luengo: 15 d’octubre 

La proposta es podrà veure del 20 de setembre al 15 d’octubre a la sala Muntaner i ja es poden comprar les entrades aquí.