Binod Katuwal i el caragol de mar

17.06.2018

El cicle de concerts ‘Sherpa Sonor’, que se celebren de manera alterna al Museu de Cultures del Món i en diferents biblioteques de Barcelona,  viatja a les entranyes del Nepal i de l’Índia a través de la música de Binod Katuwal. Oriol Company en fa la crònica.

Gràcils i tendres, els sons del bansuri (flauta de bambú) de l’artista nepalès Binod Katuwal tracen un camí introspectiu cap als indrets més profunds de l’esperit. La seva música és capaç de regirar-nos l’ànima, de traslladar-nos a altres èpoques, a altres continents. Divendres, al Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, va tornar a aconseguir-ho. Només calia tancar els ulls i deixar-se endur per la melodia dels seus instruments: flautes, ukelele i didgeridú.

Les notes cremoses i reposades que en fluïen van embriagar la sala d’art hindú del museu, plena d’escultures de divinitats de somriure inquietant i ulls clucs. Un escenari privilegiat, ideal per fondre’s en la música de Katuwal i endinsar-se en les entranyes del Nepal, la seva terra, i l’Índia. Ara fa vuit anys es va instal·lar a Barcelona i enguany, per segona edició consecutiva, ha fet de guia musical al ‘Sherpa Sonor’, un cicle de petits concerts que ofereixen el Museu i les Biblioteques de Barcelona per viatjar en l’espai i en el temps.

“Els sons del Nepal fan referència als colors de la muntanya, mentre que els de l’Índia, estan relacionats amb la meditació”, explica Binod Katuwal. Per a ell, cada cultura té una sonoritat pròpia que, sovint, s’identifica amb una tonalitat de colors. A l’Índia, per exemple, tot i que la influència d’altres cultures n’ha alterat el missatge i la forma, la música manté el seu segell genuí: clàssica i de temple, per una banda; folklòrica, per l’altra. El repertori del multinstrumentalista, però, defuig els convencionalismes. Mescla, fusiona i difumina estils per crear-ne un de propi.

De molt petit, a la prestatgeria del menjador de casa, vaig descobrir el so de la remor de les onades a través d’un caragol de mar. Els pares deien que si hi posava l’orella dintre i parava atenció podria acostar-me ben a la vora de l’aigua, fins a gairebé tocar-la. Divendres em vaig tornar a mullar. Sons tènues de bansuri, que imitaven udols del vent, transportaven a nits estrellades i plàcides al peu de l’Himàlaia. Visites a Irlanda o a tribus mil·lenàries de l’Amèrica llatina amb el so de flautes de diferents tonalitats i mides. La melodia d’un ukelele desafinat, acompanyada d’un cant d’harmònics, duia a les muntanyes de Mongòlia. Un trànsit espiritual a l’Austràlia dels aborígens a través del brunzit angoixant i cíclic del didgeridú. Deixar-se emportar per la música del xerpa sonor Binod Katuwal és viatjar, com amb el caragol de mar, a paratges recòndits d’arreu del planeta per descobrir una amalgama de cultures.

El cicle Sherpa Sonor continua en sessions alternes a Museu de Cultures del Món i en diferents biblioteques de Barcelona. Trobeu tota la informació aquí.