Big Draw. La festa del dibuix

27.10.2016

El Big Draw, la gran festa del dibuix, s’ha convertit en una cita anual. Organitzat pel Museu Picasso, és una jornada en què artistes, il·lustradors, arquitectes i dissenyadors proposen fins a 20 tallers per a tothom que vulgui experimentar de manera lliure, espontània i gratuïta en el món del dibuix. Un munt d’activitats, que es distribueixen entre els barris de la Ribera, Santa Caterina i Sant Pere, es duran a terme el proper 30 d’octubre, des de les onze del matí fins a les sis de la tarda.

Un nen participa al taller 'La maleta refugiada' de David Torrents i Jaqueline Molnár

Un nen participa al taller ‘La maleta refugiada’ de David Torrents i Jaqueline Molnár

Sorgit a Londres amb l’objectiu d’apropar les persones al món de l’art i la cultura a través del dibuix, The Big Draw, instituïda com a fundació benèfica el 2000, s’orienta a promoure l’educació artística, la lectura visual i el llenguatge del dibuix com a eina per a l’aprenentatge, l’expressió i la creació. L’objectiu és promoure la improvisació i l’espontaneïtat del dibuix, a través del foment de la llibertat, la inventiva i la imaginació. Enguany compta amb la inestimable esponsorització de Staedtler i la papereria barcelonina Raima, entre d’altres.

Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso, troba molt suggerent que el motiu principal del cartell del Big Draw d’enguany (obra de l’estudi de disseny Frescota) sigui un coet espacial. “El dibuix obre la imaginació i ens pot portar a altres planetes, altres mons. També és una forma de resistència”, ens ha dit Guigon. Anna Guarro, mestre de cerimònies del la festa del dibuix, ha apuntat que el Big Draw és la millor manera de celebrar l’aniversari de Picasso. “No podem concebre l’obra Picasso només des de la genialitat, perquè t’allunyes de la seva humanitat”, ha dit Guarro, que també ha remarcat la dimensió lúdica i festiva del Big Draw: “Darrere de cada taller hi ha un professional, però tots els tallers són juganers. Dibuixar és gaudir del paper i deixar-se anar”.

Els tallers, que es duran a terme als espais de les entitats participants (com l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, la Basílica de Santa Maria del Mar, el Born CCM o La Seca-Espai Brossa, entre d’altres), són gratuïts i estan dinamitzats per artistes, fotògrafs, arquitectes, il·lustradors i dissenyadors. En aquesta setena edició a Barcelona del Big Draw, hi participen artistes com Joan Turu, Jacqueline Molnár-David Torrents, Think Big, Montse Pena, Luis Bisbe Anna Anglès, Joaquim Arnal, Diego Noguera-Taller Raima, Pia Wortham, entre d’altres.

Joan Turu oferirà un taller a la sala d’actes del mateix Museu Picasso en què convidarà nois i noies a dibuixar a partir d’un text o a ecsriure a partir d’un dibuix. Joan Turu és un il·lustrador jove, d’ulls clars, que darrerament s’ha especialitzat a pintar patis de les escoles amb els alumnes. Està avesat a encomanar l’art als nens o a deixar-se acompanyar per la seva espontaneïtat i creativitat.

El català David Torrents i l’hongaresa Jaqueline Molnár oferiran un taller titulat La maleta refugiada al Pati Noguera del Museu. Molnár i Torrents eren a Budapest quan hi va haver la crisi de refugiats sirians a l’estació de tren i en el seu taller convidaran els nens a dibuixar sobre una maleta de cartró quina cosa s’emportarien de casa si haguessin de fugir de la seva ciutat. No és la primera vegada que fan aquest taller. “L’hem rodat per escoles i és molt interessant com els nens s’ho han de rumiar una mica abans de triar aquella única cosa que s’emportarien si fossin refugiats. Hi ha nens que dibuixen la seva mare. Un nen una vegada va dibuixar l’home-llop, perquè deia que el protegiria de qualsevol mal allà on anés.”

Oceà imaginari de Joana Santamans al BigDraw 2015

Oceà imaginari de Joana Santamans al BigDraw 2015

Diego Mallo dirigirà un taller de Post-it a la plaça Jaume Sabartés. Mallo, que és un dibuixant excepcional (ho podeu comprovar si entreu al seu web), m’explica que el seu propòsit és oferir a petits i grans la possibilitat de treballar amb un material desinhibidor com ara el post-it, amb el qual estem molt acostumats a guixar. Mallo lamenta que la necessitat o les ganes de dibuixar, que tenim tots de petits, es veu massa sovint castrada per la crítica i el perfeccionisme que ens imposen els altres. Per què els adults deixen de dibuixar quan és una manera d’expressar-se que tenim tots a l’abast? Mallo proposarà als assistents a colonitzar l’espai amb un gran mural tot fent una obra col·lectiva.

La Fundació Gaspar, situada al carrer Moncada 25, se suma per primera vegada al Big Draw i oferirà un taller dirigit per Montse Pena que proposarà de dibuixar tot esborrant. Els participants dibuixaran amb el carbonet, una tècnica que permet fer i desfer. “Es tracta de conjuminar els espais artístics actuals amb els inicis històrics del dibuix (pensem en els branquillons que feien servir els homes prehistòrics a les coves). La gràcia del carbonet és que no hi ha lloc per a la frustració, res no està bé o malament, pots recuperar el dibuix i seguir mitjançant la sostracció matèrica. Convido el públic a perdre la por a dibuixar”, diu Pena.

Per aquells que vulguin dibuixar des de les altures, l’editorial Gustavo Gili ha previst un espai insòlit que permetrà dibuixar vistes inèdites. El terrat de la Basílica de Santa Maria del Mar serà la plataforma des de la qual els urban sketchers podran dibuixar l’skyline de la ciutat des d’una perspectiva poc habitual. Swasky, Maru Godàs i Santi Sallés conduiran un taller de places limitades que a hores d’ara ja té overbooking. M’ensenyen una llibreta amb sketchs que ja han fet des del terrat de Santa Maria del Mar, des del qual han pogut captar panoràmiques poc conegudes de la ciutat.

El Big Draw també ha previst tallers pensats exclusivament per a adults. Irma Arribas, professora d’EINA, ofereix a l’Espai Barra de Ferro un taller titulat Obsceanografía, que explorarà l’obscenitat. “No hi ha art sense obscenitat. Per manipular ja t’has d’embrutar. I l’art ha d’explorar aquells aspectes de la realitat que l’excés de correcció ens amaga”, diu Arribas.

Aquests són alguns dels vint tallers que trobareu més explicats al web del Big Draw.