Bienve Moya. Cada dia és festa

17.02.2015

Aquest dimecres 18 de febrer a les 20h es presentarà a a l’Agrícol de Vilafranca del Penedès el llibre Cada dia és festa, de Bienve Moya, quart volum de la col·lecció Museu Vida Rural de l’Editorial Barcino. La presentació anirà a càrrec de Jordi Llavina, director de la col·lecció; i de l’autor.

Sant Antoni a Manacor  |  Foto d'Antoni Riera Vives

Sant Antoni a Manacor | Foto d’Antoni Riera Vives

Cada dia és festa és una descripció de la cultura festiva catalana. Es presenta en forma de diccionari tot i que, tal com indica l’autor, no pretén ser una guia en sentit estricte, sinó més aviat una anàlisi personal en què l’autor narra les seves impressions sobre el panorama festiu dels països de parla catalana.

Bienve Moya ressegueix el món festiu del país, sovint desconegut per al públic ampli,  i aprofita per reflexionar sobre el sentit de la festa en la societat, els motius de la seva existència i de la seva perdurabilitat.

El calendari festiu és un aspecte molt important en l’anàlisi d’aquest món. Les festivitats queden determinades per la relació de la societat amb l’agricultura i amb els astres. Cada dia és festa s’estructura en forma de menú estacional. Es comença amb el primer “plat”, l’hivern,  amb les festivitats nadalenques corresponents al mes de desembre, i s’arriba a les “postres”, la tardor, amb les festes de setembre, octubre i novembre. Cada “plat” ofereix una gran varietat geogràfica arreu dels països de parla catalana, des de l’àrea prepirinenca fins al sud d’Alacant.

A més del funcionament de cada festa, la localitat i els seus elements propis, s’explica el seu origen  i el seu perquè. Si es tracta de venerar un sant, es fa saber de què és patró i quina és la seva llegenda, mentre si es tracta d’una qüestió agrícola es remet al calendari i a la seva història. Hi trobem també dites i expressions l’origen de les quals prové de festes i que, en alguns casos, s’ha deixat de saber-ne la procedència.

Alguns exemples de les festes curioses que surten a Cada dia és festa són La Fia-faia, celebrada la Nit de Nadal a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, en què el foc juga un paper important amb grans fogueres i jocs de molta destresa. La setmana dels barbuts, a mitjans de gener, festivitat en la qual conflueixen iconografies molt interessants, com la dels personatges de la festa, tres ancians d’”albes barbasses” que recorden la imatge de Saturn devorant els seus fills i, per tant, un gener que devora els mesos que vindran. També trobem altres festivitats ben originals com la celebrada a Premià de Mar a l’estiu, en què es representa l’arribada d’un pirata i la seva tripulació al poble mentre els premianencs intenten impedir-ne l’entrada sense aconseguir evitar el saqueig.

Bienve Moya va néixer a Vilanova i la Geltrú l’any 1944. L’escriptor va cursar estudis dramàtics a Barcelona. Ha estat implicat en múltiples projectes vinculats al teatre: Els Joglars, la Xarxa de Teatres Públics de Catalunya, el Projecte Alcover, Trapezi o la Fira Internacional del Circ. Va ser un dels promotors del projecte Socatalà, d’investigació sobre la música tradicional contemporània, i des de l’Ajuntament de Barcelona va treballar a favor de la recuperació de les festes. L’any 2005, va intervenir en la fundació del col·lectiu Els altres andalusos. L’any 2009 rebé el Premi Nacional de Cultura.