Torna la Biennal de Fotografa Xavier Miserachs a Palafrugell

12.09.2014

Aquest divendres 12 de setembre s’inaugura a Palafrugell la vuitena edició de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, una cita ineludible pels amants de la fotografia que, seguint amb la línia habitual del certamen presenta exposicions i projeccions relacionades amb la fotografia documental.

Foto de Miquel Dewever-Plana a la Biennal Xavier Miserachs de Palafrugell

L’exposició Francesc Català-Roca, “Regió de Murcia 1961-1968” és sense dubte un dels grans atractius d’aquesta edició. S’hi mostra una obra gairebé desconeguda que mostra el Català-Roca més genuí. L’exposició “Xina, 1979” recupera les imatges del viatge que Paco Elvira (Barcelona,1948- Sitges, 2013) va realitzar a Xina quan el país iniciava les tímides reformes que l’haurien de conduir a esdevenir una de les primeres potencies mundials.  “L’altra guerra” i “Alma”  de  Miquel Dewever-Plana (París, 1961) ens apropen a la vida dels integrants de les mares i mostren com la corrupció, el desarrelament, els maltractaments i el rebuig social  són factors decisius en l’aparició de bandes juvenils, un fenomen no exclusiu de Guatemala  que ens obliga a reflexionar sobre l’origen de la violència.

Joves fotògrafs nascuts als anys 70

En aquesta edició la Biennal ha seleccionat una colla de joves fotògrafs nascuts als anys 70. Txema Salvans (Barcelona, 1971) retrata a “Spanish Hits”, amb una mirada crítica i amb un sentit de l’humor molt peculiar, com determinats grups socials desenvolupen activitats estivals en paisatges impossibles  i a la vegada reals.  “Lesbianes i molt més” de Hanna Jarzabek ( Brzeg – Polònia, 1976),  explica les històries de lesbianes a Polònia, en una societat molt tradicional on els homosexuals i la reivindicació dels seus drets provoquen reaccions obertament homòfobes mentre el govern es nega a reconèixer els seus drets bàsics. Eva Parey,(Barcelona, 1971) mostra a “Vents de l’Est” les vicissituds a les que tantes famílies romanies disperses per Europa han de fer front en el seu periple per aconseguir una vida més digne. “Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal (Barcelona, 1973), recupera la història d’Antoni Benaiges, mestre d’una escola rural republicana que va ser assassinat i enterrat a una fossa comuna  a Burgos en els primers dies de la guerra civil. Finalment Mikel Aristregi (Hernani – Guipúscoa, 1975) il·lustra la dura realitat dels sense sostre alcohòlics a  la capital de Mongólia “-40/96º (Ulaanbaatar)”.

© Paco Elvira

L’arxiu històric: Joan Regí

Continuant amb la recuperació d’arxius fotogràfics de la comarca que es presenta a cada edició, aquest any es podran apreciar les imatges de Joan Regí (Palafrugell, 1933 – 2010), observador privilegiat de la vida, dels esdeveniments i de les tradicions de la nostra vila i del seu entorn més proper.

Joan Pujol-Creus a la Fundació Pla

A la Fundació Josep Pla es podrà visitar “Notes sobre París. Joan Pujol-Creus – Josep Pla” el treball que el fotògraf Joan Pujol-Creus (Centelles, 1977) va fer l’any 2010 a París, tot resseguint la ciutat a través del llibre de Pla Notes sobre París (1920-21).

I a la Fundació Cuixart “El viatge de l’heroi. De mar a mar” de Sergi Iglesias (Barcelona, 1974 – Calella de Palafrugell, 2008), un camí  de descobriment personal a través del paisatge, el mar, la gent i la solitud. I finalment presenten els reportatges dels guanyadors del Premi Revela 2014, que guardona col·lectius desfavorits sense visibilitat en els mitjans tradicionals i documentats a través de la fotografia.

 

Projeccions:

L’auditori del Museu del Suro acollirà diverses projeccions com a complement a les exposicions que comptaran amb la presència dels autors. Vet aquí el programa de projeccions:

13 de setembre. “Alma, filla de la violència” de Miquel Dewever-Plana (París, 1962) i Isabelle Fougère (Royan-França, 1968), web documental  que ha guanyat entre altres premis, el 2013, l’IDFA DocLab Award for Digital Storytelling en el Festival internacional de documental d’Amsterdam, el premi World Press Photo i el Visa d’or de Perpinyà en la categoria web documental.

20 de setembre. “La caja de cerillas” de David Airob sobre la trajectòria del fotògraf Joan Guerrero (Tarifa, 1940)

26 de setembre. “Jacques Léonard, el payo Chac” de Yago Léonard. L’apassionant vida de Jacques Léonard (París, 1909 – l’Escala, 1995), francès d’origen gitano  inquiet i culte, que va retratar els gitanos de Barcelona amb la mirada d’un integrant de la comunitat.

3 d’octubre. “El retratista” – Sergi Bernal i Alberto Bougleux

Documental que recull els testimonis dels familiars i alumnes del mestre Antoni Benaiges. El llegat d’una víctima de la terrible repressió exercida contra el col·lectiu de mestres, una de les moltes vides truncades per la dictadura.

Podeu consultar tot el programa al web de la Biennal i a la seva pàgina de facebook