Biblioteca km. 0

10.11.2014

Dijous passat es va celebrar a la Biblioteca de Catalunya la trobada anual de responsables de biblioteques de tot Catalunya. L’acte va servir per presentar els nous programes endegats des del Servei de Biblioteques de la Generalitat i va culminar amb el lliurament del premi Teresa Rovira a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat. L’acte de lliurament va començar amb aquest vídeo dels nou projectes que s’havien presentat a concurs.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha guardonat la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat amb el Premi Teresa Rovira i Comas d’innovació a la biblioteca pública pel seu projecte “De l’hort a la biblioteca”. El segon premi ha recaigut en la Biblioteca Miquel Martí i Pol, de Sant Gregori pel seu projecte ““I tu, com et comportes dins de la biblioteca? Practiquem el civisme”.

Marta Granel, directora de la biblioteca de Castelldefels, que va guanyar el premi Teresa Rovira l’any passat, va lliurar el diploma del segon premi a la responsable de la Biblioteca Miquel Martí i Pol, Marissa Serret, de Sant Gregori, un municipi de 3.000 habitants que ha posat en marxa un programa de civisme amb nens de segon de primària. Serret ha comptat amb l’ajut d’In crescendo, una companyia amateur del poble, que ha teatralitzat conductes incíviques perquè aquests alumnes de vuit anys aprenguin a comportar-se correctament a la biblioteca. Com es pot observar al vídeo que acompanya aquest article, es tracta d’un programa fàcilment traslladable a altres biblioteques.

Teresa Pages, directora de la Biblioteca Jordi Rubio i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, va valorar especialment el premi, atès que s’havia format a la Biblioteca Sant Pau al costat de Teresa Rovira. “Em vaig formar amb ella quan tenia 17 anys i sóc una de les nenes de Sant Pau. M’hauria agradat rebre el premi de mans d’ella, el seu record ens acompanyarà sempre”, va dir Pagès en rebre el premi juntament amb set companys bibliotecaris de Sant Boi.

El projecte “De l’hort a la biblioteca” de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat vol donar a conèixer la biblioteca com a punt d’informació que posi a l’abast de tothom eines a l’hora de comprar i cuinar productes de proximitat i de temporada, i realitzar cultiu d’horts urbans.

El projecte ‘De l’hort a la biblioteca’ és autèntic perquè està arrelat al territori d’on ha sortit, el Delta del Llobregat. Amb aquest programa s’ha proposat de projectar una nova mirada al parc agrari, fomentar el consum responsable, i promoure l’alimentació saludable. “Portant horticultors, pagesos, i cuiners a la biblioteca han aconseguit també que la biblioteca sigui també un espai de cohesió social, i sobretot un servei proper al ciutadà, tant km. 0 com ho poden ser els tomàquets del Delta.

El jurat ha valorat l’adequació dels objectius del projecte, les aportacions innovadores, la qualitat tècnica, la implicació dels diversos agents, el rol de la biblioteca com a agent cultural dinamitzador de l’entorn, els recursos invertits, els resultats obtinguts i l’originalitat del contingut audiovisual presentat. Podeu veure el vídeo del projecte guanyador aquí.

Teresa Pagès, directora de la Biblioteca de Sant Boi, amb el seu equip, agraeix el premi Teresa Rovira 2014

Teresa Pagès, directora de la Biblioteca de Sant Boi, amb el seu equip, agraeix el premi Teresa Rovira 2014

Premis i jurat

La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, guanyadora del primer premi, rebrà un paquet d’activitats de dinamització a mida per a la biblioteca valorat en 1.000 euros, així com un trofeu. La Biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Gregori, que ha estat guardonada amb el segon premi, rebrà cursos de formació del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya per un import valorat en 500 euros.

El jurat del Premi ha estat presidit per la cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, Carme Fenoll, i integrat per la professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació  de la Universitat de Barcelona, Maite Comalat Navarra; el director de màrqueting i comunicació del Mercat de les Flors, Pepe Zapata; el president del Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de Catalunya, Daniel Gil; el president del Gremi Llibreters, Antoni Daura, i la regidora de Cultura i Comunicació de l’Ajuntament de Granollers, Alba Barnusell, com a representant del món local.

Discurs de Mascarell i la puntualitat bibliotecària

Mascarell va cloure l’acte amb unes paraules d’agraïment al col·lectiu bibliotecari. “Les biblioteques són el centre primari de la cultura. Teniu els ciutadans al vostre costat, ens en podem sentir orgullosos i us hem de felicitar”. Mascarell va fer referència al darrer número de la Revista de Catalunya, dedicat a Teresa Rovira, que explica quin era el model bibliotecari dels anys 10 i 20 del segle passat. “Hi havia la possibilitat de fer un país més cívic i culte. Els dirigents de la Mancomunitat tenien clar que per construir un país nou havien de començar per les biblioteques i van fundar l’escola de bibliotecàries.” D’això aviat farà cent anys, i Mascarell va anunciar que l’any 2015 es commemorarà l’Any de les Biblioteques.

El conseller Ferran Mascarell adreça unes paraules al col·lectiu bibliotecari

El conseller Ferran Mascarell adreça unes paraules al col·lectiu bibliotecari

El sector bibliotecari és l’únic que ha continuat creixent durant la crisi, un 10%. “Hem continuat inaugurant biblioteques. Sempre que s’obre una biblioteca en un barri veus gent entusiasta, i ho seguirem fent perquè respon a la voluntat de la gent. Cada any entren a les biblioteques l’equivalent a tota la població de la ciutat de Girona”, va apuntar Mascarell.

Si m’hagués de quedar amb una imatge de la jornada, seria aquesta: el moment en què un grupet nombrós de bibliotecàries que cap a dos quarts de dues es van aixecar i van sortir de la sala abans d’acabar l’acte per poder arribar a temps a obrir les biblioteques a les 16h als seus respectius pobles. Una estampa impagable.