Biblioteca de Catalunya reloaded

21.07.2015

Aquest dilluns el CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts), presidida per Carles Duarte, ha presentat l’Avaluació Estratègica de la Biblioteca de Catalunya entre el 2011 i el 2013 a la seu d’aquesta institució. El Consell ha recomanat a la Biblioteca la necessitat de tenir “una exposició permanent o semipermanent de suficient volum i qualitat que, en part, sigui una reinterpretació i actualització del Museu Marès del Llibre”, així com altres exposicions de caràcter temporal de gran format.

Biblioteca de Catalunya

Biblioteca de Catalunya

Mercè Gisbert, secretària del CoNCA, ha presentat les principals conclusions de l’Avaluació per a la institució. Entre altres qüestions, l’Avaluació destaca que cal “reivindicar la necessitat de disposar d’un contracte programa com a plasmació formal del compromís adquirit entre l’Administració i l’equipament, un acord que ha de permetre dotar la institució d’un pressupost adequat”.

Pel que fa a la gestió i el finançament, s’ha destacat la necessitat, d’una banda, d’impulsar un pla de màrqueting com a eina estratègica per projectar la Biblioteca a la societat i, de l’altra, d’explorar vies de finançament alternatives al recursos públics, com l’autofinançament a través de patrocinis finalistes i un augment de l’oferta de serveis i l’explotació turística, ja que entre el 2011 i el 2013 la dotació pública pressupostària s’ha reduït un 24% —aproximadament, uns 2,1 milions d’euros.

En relació amb la difusió, l’Avaluació proposa disposar d’espais expositius. Per exemple, Carles Duarte considera que aquest és un espai idoni per dur a terme celebracions com la de l’Any Llull: “Hi ha massa fets rellevants de la vida cultural del país en què la Biblioteca hauria de tenir un paper rellevant”, ha afegit. Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, ha explicat que la institució preveu fer activitats sobre l’Any Llull amb altres creadors dels que tenen fons, si bé “no sempre ens tenen presents en l’imaginari pel tipus d’equipament que som”, ha aclarit.

Així mateix, l’Avaluació Estratègica veu necessari, en relació amb l’organització i les relacions institucionals, articular un comitè científic assessor especialistes i coneixedors del fons de la BC i interactuar amb d’altres institucions afins a l’àmbit bibliogràfic i cultural. Aquestes dues iniciatives podrien ajudar a reivindicar el coneixement que preserva l’entitat centenària i expandir-ne la visibilitat acadèmica.

El paper de les Avaluacions Estratègiques

Carles Duarte ha volgut subratllar el paper que han de tenir les Avaluacions Estratègiques a l’hora de millorar la qualitat del nostre sistema cultural i de potenciar-ne el reconeixement i el prestigi. Segons ell, “les Avaluacions Estratègiques pretenen contribuir al rigor, l’excel·lència i l’ambició del sector cultural mitjançant l’anàlisi de funcionament dels grans equipaments”. En el cas de la Biblioteca, el president del CoNCA s’ha referit a l’oportunitat d’avaluar un equipament amb una llarga tradició de servei al país, en el context de la celebració de l’Any de les Biblioteques.

Així mateix, Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, ha agraït el treball conjunt amb el CoNCA que, segons ella, “ha permès aportar una visió externa i experta de la tasca desenvolupada per la Biblioteca de Catalunya”.

Juntament amb les ja elaborades per al MNAC, el Mercat de les Flors, el Consorci de l’Auditori i l’Orquestra, aquesta és la quarta Avaluació Estratègica que fa el CoNCA. Actualment el Consell treballa en l’Avaluació Estratègica de la Filmoteca de Catalunya i en la del Gran Teatre del Liceu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Crec que seria interessant que en el lloc que ara ocupa l’Escola Massana, quan l’escola ja no hi sigui el 2017, hi hagués un Museu del Llibre i la Impremta. Una exposició sobre llibres és poca cosa per una ciutat com Barcelona.
    Cal un Museu del Llibre i la Impremta com tenen a moltíssims llocs de tot el món. Que Barcelona no en tingui em sembla vergonyós.