Bibliorelats, la literatura d’un espai

14.06.2015

Aquesta frase és més que una declaració d’intencions i el Bibliorelats que esmentem és el fruit d’un concurs de relats curts, on la matèria literària és la Biblioteca Pública de Catalunya.

Biblioteca camp de tarragonaEl projecte va néixer amb un objectiu principal: la difusió de la biblioteca pública a través de la literatura, una proposta encara poc explotada al nostre país tot i la seva important trajectòria històrica. Enguany, la biblioteca pública a Catalunya compleix cent anys, i Reusenques de Lletres s’ha volgut afegir a aquesta celebració aportant el seu saber fer tot organitzant i gestionant un concurs literari que atorgui a la biblioteca, als bibliotecaris i als usuaris un paper destacat com a font d’inspiració creativa. El fet de narrar o escriure «històries» que passen a les biblioteques no és nou a Catalunya, les primeres bibliotecàries ja ho feien en els seus dietaris. Uns escrits que avui són un testimoni primordial per conèixer el dia a dia d’aquest servei cultural i de la feina que s’hi desenvolupava. Tanmateix, la novetat que proposa Bibliorelats és que aquests escrits siguin de caire literari i, també, el fet que tothom ha estat convidat a participar-hi: bibliotecaris, usuaris, llibreters, lectors impenitents… De la mateixa manera podem qualificar d’avantguardista la mecànica per presentar els relats mitjançant la plataforma de publicació Røter, col·laboradora amb la iniciativa i accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet.

Han estat dinou els relats escollits d’un total de setanta-cinc presentats. Tots tracten sobre biblioteques, o més exactament, sobre petits retalls d’històries més extenses viscudes en l’entorn de la biblioteca. Un veritable corol·lari de moments del passat, del present i del futur, on els llibres, d’una manera o altra, sempre hi són presents.

El resultat de tot plegat ha estat magnífic, tant per la qualitat literària dels textos presentats com pel nombre de participants. Ens trobem, doncs, davant d’un concurs que, a més a més de literaturitzar l’entorn bibliotecari, es converteix en una plataforma que permet emergir nous talents. Bibliorelats és, en definitiva, una mostra fefaent del desig de descobrir i ultrapassar nous reptes en el món de les biblioteques públiques i, per descomptat, símptoma de la bona salut de l’àmbit cultural del nostre país.

La voluntat de Reusenques de Lletres, des de la seva creació el 2013, ha estat la de convertir-se en una plataforma que permeti fer emergir el talent literari i donar-li visibilitat. Les activitats dutes a terme fins ara s’han centrat en el seu àmbit geogràfic més proper, el Baix Camp, però la magnitud de l’Any de les Biblioteques ens va fer albirar el desig de promoure la creació literària arreu, i presentar una proposta de país. Bibliorelats ha estat la nostra aportació.

Creiem amb convenciment i sense cap mena de pretensió que Bibliorelats pot ser, per les noves generacions, una mostra de la biblioteca dels inicis del segle XXI. Un petit llegat, com ho van ser en el seu dia els dietaris de les primeres bibliotecàries d’aquest país, però en aquest cas, a través d’una obra literària.

L’equip de Reusenques de lletres se sent satisfet per la feina realitzada i de les complicitats que ha aconseguit per dur-la a terme.

Enhorabona a tots els autors als quals s’ha seleccionat un relat.