Bibliorelats, el concurs de relats breus de l’Any de les Biblioteques

27.04.2015

El col·lectiu Reusenques de Lletres i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya posen en marxa el concurs de relats breus Bibliorelats en el marc de l’Any de les Biblioteques.

biblioteca universitàriaEl passat 31 de març es va presentar el concurs de relats breus Bibliorelats a la biblioteca pública Xavier Amorós, de Reus. El concurs l’organitza Reusenques de Lletres i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Tal com exposen les bases del concurs, els participants han de presentar un conte breu, escrit en llengua catalana, que tingui com a referent la biblioteca pública. En la valoració dels treballs es tindrà en compte la qualitat literària i l’originalitat de l’enfocament. Els treballs hauran de ser originals i inèdits. No podran haver estat premiats anteriorment ni trobar-se pendents de la resolució d’altres certàmens. L’extensió dels textos presentats no haurà d’excedir els 5.500 caràcters, espais inclosos. No hi ha límit d’edat per participar al concurs.

Es podran presentar relats fins a les 24:00 hores del proper dia 10 de maig i el veredicte es farà públic el dia 22 del mateix mes. El setembre i durant la Setmana del Llibre en Català es presentarà un llibre amb la selecció dels millors relats editat per Arola Editors. El jurat el formen Carme Andrade, Carme Fenoll, Fina Masdéu, Lena Paüls i Victòria Rodrigo.

La mecànica de presentació dels relats és innovadora i una mica diferent de l’habitual. Els participants han de publicar el seu relat mitjançant la plataforma de publicació Røter, que col·labora amb la iniciativa i que és accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet. L’esmentada plataforma dóna format als textos de manera automàtica i ofereix al jurat una eina col·laborativa de selecció i valoració. Durant el procés cada participant es pot descarregar el seu propi relat en EPUB (format estàndard de llibre digital) i també en PDF.

El jurat té accés a una àrea privada on pot llegir els relats i descarregar-los en els esmentats formats EPUB i PDF. També poden fer comentaris de les obres presentades i assignar una puntuació a cadascuna d’elles. D’aquesta manera se simplifica l’operativa del jurat.

Als concursos és habitual que, malgrat comptar amb estrictes condicions de presentació —cos de lletra, tipus, espaiat, etc.— aquells participants amb més habilitats de presentació aconsegueixin una millor valoració. Mitjançant Røter, tots els participants tenen les mateixes oportunitats, ja que és la plataforma la que iguala la maquetació de tots els relats presentats.

Més informació a ‘Bibliorelats’