Biblioplatja o bibliopiscina? Aquesta és la qüestió

1.08.2013

Temps de calor. Llegir o dormir? No, el dilema no és aquest. Platja o piscina? Aquesta és la qüestió. és el dilema. Enguany les biblioteques públiques tornen a posar a l’abast dels lectors biblioplatges a la costa i bibliopsicines als pobles de l’interior. 

 

 

 

Montserrat París, responsable de la Biblioplatja de Torredembarra, explica que l’objectiu d’aquest servei és apropar el fons de la biblioplatja durant les vacances als usuaris que estiuejen a la platja de Torredembarra. “Facilitar el servei a tots aquells que ja tenen adquirit l’hàbit de la lectura durant tot l’any és un dels objectius de la Biblioplatja juntament amb l’oportunitat que representa d’apropar-se a públics diferents, amb la finalitat de captar-los com a nous usuaris la resta de l’any” afirma Montserrat París.

Quina mena de llibres busquen els usuaris d’una biblioteca a la piscina o a la platja? Laura Fuses, bibliotecària de Tremp, explica que tenen “un punt d’autoservei dins de la piscina municipal. Els llibres son per llegir-los a la piscina. Sobretot es trien llibres entretinguts que es puguin llegir en una estona: revistes, còmics, contes… tot i que hi ha usuaris que es reserven la novel·la i la llegeixen durant un parell o tres de dies”. “Els nostres usuaris fan servir bàsicament el préstec de novel·la i revistes, i en els darrers anys hem detectat un notable increment de l’usurari que usa la zona WIFI i l’Internet”, diu Montserrat París des de Torredembarra. ” Normalment, els usuaris demanen molt novel·la d’intriga, suspens, policiaca o inclús històrica. I també hi ha aquell lector de revistes (majoritàriament públic femení i infantil), que pren en préstec revistes d’entreteniment i d’oci (psicologia pràctica, cuina, decoració, Cavall Fort, El Tatano, etc..)”

Un tendiria a pensar que l’ús de material imprès vora l’aigua comporta un cert desgast dels llibres, però les bibliotecàries ens diuen el contrari. ” Sí bé és cert que un principi, es podria pensar que el préstec a la Biblioplatja podria afectar el bon estat dels llibres i altres documents, no hem detectat cap incidència important que denotin un mal ús per part dels nostres usuaris”, explica Montserrat París. “Pel que fa als llibres resistents a l’aigua, no estem dotats d’un fons important, però sí que tenim alguns llibres per a nadons de 0 a 3 anys, i alguna guia marina de peixos de la platja de Torredembarra (llibre de col·lecció local)”, afirma la bibliotecària de Torredembarra.

Els còmics de manga (ara hi ha febre amb Bola de drac), els llibres-jocs (busca Wally, per exemple), les revistes de cuina, de viatges i d’esports són els més sol·licitats a la bibliopiscina de Tremp. “També tenen molta acceptació aquells títols que sonen i que no són darrera novetat però la gent es diu: fa temps que el volia llegir (El curiós incident del gos a mitjanit, El lector, L’home de la maleta… ) i novel·les divertides, fresques, d’aquestes que no fan pensar massa i sobretot que no siguin molt gruixudes (Tom Sharpe, David Safier, Quim Monzó, Mendoza…).

En canvi, Montserrat París observa que “els usuaris demanen moltes vegades les últimes novetats o els títols més venuts per Sant Jordi com pot ser Victus de Sánchez Piñol, Brúixoles que busquen somriures perduts, d’Albert Espinosa; L’estiu que comença, de Sílvia Soler, Inferno de Dan brown, però a banda, hi ha el perfil de lector molt fidel a uns mateixos autors com pot ser el cas de J. Grisham, Allende, Ken Follett, Mary Higgins Clark, entre d’altres.”

Bon bany, bona lectura

 

 

BARCELONA  1. Abrera / 2. Arenys de Mar / 3. Artés / 4. Avinyó / 5. Balsareny / 6. Barcelona / 7. Barcelona / 8. Castelldefels / 9. Castellolí / 10. Cervelló / 11. Gavà  / 12. Gavà / 13. Jorba / 14. La Llacuna / 15. Manresa / 16. Moià / 17. Mollet del Vallès / 18. Òdena / 19. Palafolls / 20. El Papiol / 21. Parets del Vallès / 22. Polinyà / 23. Sant Adrià de Besòs / 24. Sant Feliu Sasserra / 25. Sant Fost de Campsentelles / 26. Sant Joan de Vilatorrada / 27. Sant Martí de Tous / 28. Sant Pere de Riudebitlles / 29. Sant Pere de Torelló / 30. Sant Quirze de Besora / 31. Sant Sadurní d’Anoia / 32. Sant Vicenç de Castellet / 33. Santa Eulàlia de Ronçana / 34. Torrelles de Llobregat / 35. Vilanova del Camí /  GIRONA  36. Besalú / 37. Bescanó / 38. Blanes / 39. Girona / 40. Girona / 41. Hostalric / 42. Llançà / 43. Palafrugell / 44. Ripoll / 45. Sant Gregori / LLEIDA  46. Agramunt / 47. Albesa / 48. Almenar / 49. Artesà de Segre / 50. Bell-lloc d’Urgell / 51. Castelldans / 52. La Granja d’Escarp / 53. Linyola / 54. Juneda / 55. Tremp / TARRAGONA I TERRES DE L’EBRE  56. Espluga de Francolí / 57. El Perelló / 58. Santa Bàrbara / 59. Tortosa / 60. Torredembarra / 61. Ulldecona