Biblioestiu. La biblioteca és una piscina

27.06.2016

“A Chicago em vaig assabentar que per a la Summer Reading Campaign l’Ajuntament de la ciutat ha comprat dotze llibres per a cada nen que s’hi apunti: en regalen un milió. T’imagines que nosaltres poguéssim regalar un llibre de cada col·lecció per a cada nen? Ja m’agradaria poder-ho fer”, desitja Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat. Inspirant-se, doncs, en aquesta Summer Reading Campaign, les 400 biblioteques de Catalunya, amb la col·laboració de La Galera i Legiland, han posat en marxa, de l’1 de juliol al 15 de setembre, el Biblioestiu, una iniciativa que pretén animar els nens de 5 a 16 anys a llegir.

Una nena llegint | Foto: Pixabay

Una nena llegint | Foto: Pixabay

“Hem detectat que a les biblioteques hi ha molt públic familiar i infantil i volem aportar un incentiu d’oci i de lectura perquè creiem que les vacances d’estiu són prou llargues com per dissenyar una campanya i perquè hi ha molts nens que visiten la biblioteques i segurament no tenen altres recursos de lleure”, aclareix Fenoll. L’objectiu del Biblioestiu és facilitar que tothom hi participi i que es pugui fer amb total autonomia, sense que suposi cap feina extra per al bibliotecari, perquè a l’estiu baixen els recursos humans. Per això s’han digitalitzat tots els materials i es troben disponibles a la plataforma de Biblioestiu.

Tot i que l’objectiu final continua sent la lectura, llegir té premi, ja que la iniciativa premiarà els lectors pel simple fet de participar-hi: l’únic que han de fer per aconseguir-los és llegir i fer unes activitats associades a cada lectura. Entre els premis hi haurà marxandatge del Biblioestiu –unes bosses–, deu entrades per al Barça Experience i lots de llibres. “Fem una proposta lúdica, d’animació a la lectura, més enllà de les lectures obligatòries i perquè els nens llegeixin com més llibres millor”, afegeix Fenoll.

Aquesta proposta sorgeix també per lluitar contra les lectures obligatòries i que serveixi de complement a l’escola: “Que només es proposin dos títols concrets a l’estiu no ens sembla massa productiu. Volem que els nens llegeixin com més llibres millor i que vegin la biblioteca com un lloc per passar-s’ho bé”, diu Fenoll. Que fos com la piscina, vaja: “Avui dia les biblioteques són espais fantàstics, amb aire condicionat i espais adequats”, continua.

Per a nens de 5 a 9 anys

S’han seleccionat diverses propostes de títols i col·leccions, en català i en castellà, dividides en dues franges d’edat: de 5 a 9 anys i de 10 a 16 anys. Per a la primera franja d’edat, s’han proposat títols de les col·leccions que han tingut més èxit tant per als nens que tinguin entre 5 i 7 anys i com per als que tinguin entre 8 i 9 anys, però que no siguin sexistes, com per exemple Yellow Van de Vita Dickinson i Roser Calafell, El petit drac Coco d’Inigo Siegner o el Fanculers de Carles Sala i Eloi Sala. Després de llegir els llibres, els nens podran escriure als personatges i fer-los arribar una carta als protagonistes dels llibres a través d’unes bústies de què disposen totes les biblioteques i en rebran una resposta que els bibliotecaris personalitzaran perquè puguin tenir un intercanvi amb els personatges.

Per als nens de 8 i 9 anys, en canvi, s’han proposat obres com les d’Agatha Mistery de Sir Steve Stevenson, i els últims premis Folch i Torres, com Hachiko. El gos que esperava de Lluís Prats i La nena que es va convertir en mòbil de Francesc Puigpelat. Per a aquests lectors, es proposen uns quaderns amb activitats curtes i lúdiques, com jocs de paraules, passatemps i preguntes amb opcions.

Per als més grans de 10 anys

Els nens de 10 a 16 anys tindran accés a la plataforma Legiland, a la qual caldrà que es registrin amb el seu correu electrònic. Des d’allà podran llegir fins a 150 títols, tant en català com en castellà, que també podran trobar a les biblioteques de Catalunya i que han reforçat amb més títols. “Aquests 150 títols s’han seleccionat amb el suport de mestres, especialistes en literatura infantil i juvenil, i tenint en compte quins han sigut els més venuts, perquè sigui una proposta engrescadora”, assegura Fenoll.

Des de la plataforma, els nens hauran d’anar responent les preguntes sobre les lectures que hagin fet i aniran aconseguint punts per als seus avatars i els 500 més ben puntuats rebran un premi. “Quantes més lectures provin que han fet, més punts aconseguiran per als seus avatars”, explica la cap de Biblioteques, que afegeix que han traslladat la proposta al Gremi de Llibreters, perquè tinguin a mà les col·leccions i perquè les famílies les puguin comprar, si volen.

Balanç de la iniciativa

“Els bibliotecaris han rebut aquesta proposta amb moltes ganes i els sembla molt atractiva, i és molt important perquè ells en poden fer promoció”, assenyala Fenoll. A més, al setembre les biblioteques tenen previst fer balanç de l’activitat a través dels indicadors de préstec i la participació en les propostes, que fins ara solia baixar durant l’estiu. Les Biblioteques volen incentivar la lectura i que els nens trobin una oferta lectora atractiva: “I si funciona, ho farem créixer segur”, conclou Fenoll.