Besalú acull aquest cap de setmana la fira de la bibliodiversitat

4.10.2012

Aquest proper cap de setmana Besalú acull la fira d’editorials independents Liberisliber, esdeveniment que vol “donar a conèixer al gran públic la tasca de les  petites editorials, que tenen una actitud heroica, que viuen immerses en un context molt difícil sense gran campanyes publicitàries però que aporten llibres interessants i que contribueixen a la bibliodiversitat de qualitat”, tal com ha explicat Miquel-Àngel Codes Luna, director de la fira. Una trentena d’editorials participen aquests propers 6 i 7 d’octubre en la tercera edició de la fira, per oferir “les novetats del seu catàleg i descobrir la seva filosofia al públic lector”.

Enguany han augmentat les activitats i tallers ofertats en la fira, que inclouran un espectacle teatral i una gimcana literària QR a través del mòbil. Una de les novetats serà a Liber de Vinis, una activitat “de maridatge de literatura amb vi”. El tradicional concert musical que la fira acull, aquest any es farà diürnament i no pas la nit de l’entrega del Premi Liberisliber. “A la fira hi haurà moments dedicats a la rapsòdia amb Josep Pedrals, Elies Barberà o Jesús Ge” entre d’altres, i també es buscarà “fomentar la lectura en els més menuts, amb diferents tallers participatius, creació i lectura de contes” tal com Codes Luna ha explicat.  Editorials com Adesiara, Amargord, Cal·lígraf, Còmplices, Fil d’Aram, Gavarres, Gregal, Lapislàtzuli, Pol·len, Raig verd, Salòria, Sariñena i Sidillà participen per primer cop en aquesta tercera edició.

Alguns dels editors que participaran a la fira Liberisliber, els propers 6 i 7 d'octubre a Besalú. D'esquerra a dreta: Miquel-Àngel Codes Luna (director de la fira), Jordi Panyella (Pol·len), Laura Huerga (Raig Verd), Jordi Iglesias (Còmplices), Ilya Pérdigo (Alrevés) i Enric (Lapislàtzuli).

L’organització de Liberisliber s’ha mostrat disconforme amb el suport econòmic que ha rebut per part de la Generalitat. Liberisliber ha rebut 2.300 euros de subvenció per organitzar la fira “que enguany ha augmentat en nombre d’expositors i activitats ofertades” i la organització considera que ha patit “un greuge comparatiu”, en veure que “a determinats establiments només per assistir a una fira se’ls assigna el doble del pressupost que l’organització ha rebut per organitzar una fira sencera”. A Liberisliber se li ha assignat “una ajuda que representa una tercera part del que es paga per una actuació musical a la Setmana del Llibre en Català”, quan “s’està pagant 520.000 euros pel pavelló  d’art a la Biennal de Venècia o en el context de destinar 120.000 euros per muntar una delegació del Sónar al Brasil”. L’organització ha demanat explicacions a la Generalitat i al conseller Mascarell, però, segons Codes Luna “no ens han sabut argumentar el perquè d’aquestes diferències tan grans. L’únic que ens han dit ha estat que si volíem aspirar a una subvenció més alta, havíem de presentar un pressupost més elevat. I ens hem trobat que no s’ha premiat l’eficiència o les ganes de fer una fira interessant amb uns recursos ajustats i s’ha castigat la nostra professionalitat”.

El director de Liberisliber, Miquel-Àngel Codes Luna, ha demanat a través d’una carta al Conseller Mascarell que no vagi a inaugurar la fira com a mostra del desacord de la fira per la subvenció que l’organització ha rebut.

Liberisliber aposta per acostar les editorials independents al públic general, fomentant la lectura entre els més petits i difonent la diversitat bibliogràfica.