Psicològicament parlant…

9.11.2016

Bertrand Regader n’ha fet una de grossa. Aquest jove de 26 anys va impulsar fa dos anys el web Psicología y mente, que amb poc temps s’ha convertit en un portal de referència en el camp de la divulgació de la psicologia. Ara publica el llibre Psicológicamente hablando (Paidós) amb dos companys del seu web, Adriàn Triglia i Joanathan García-Allen.

Bertrand Regader | © Bernat Puigtobella

Bertrand Regader | © Bernat Puigtobella

Psicológcamente hablando és una nova demostració que el viatge d’una marca de l’analògic al digital pot ser de doble sentit. En aquest cas, ens trobem davant d’un col·lectiu que ha sabut traslladar els conceptes de la psicologia d’una manera amena i instructiva a una gran comunitat internauta (només us diré que tenen una pàgina de facebook de gairebé 500.000 seguidors). La seva capacitat comunicativa ha despertat l’interès editorial i ara, arran d’un encàrrec de Paidós, han fet una destil·lació de tot el que han après adreçada al lector de sempre en forma de llibre.

“L’editora Eugènia Soria ens demanava que expliquéssim la psicologia des dels seus orígens a un públic general”, m’explica Regader. Publicat dins la col·lecció Paidós para curiosos, Psicológicamente hablando és un assaig que ressegueix els conceptes fonamentals de la psicologia i les grans preguntes que subjauen a aquesta disciplina. Partint dels pares de la psicologia moderna, com ara Galton, Wundt, William James i Sigmund Freud, els autors tracen tota una geneaologia d’una ciència que ha anat evolucionant i ramificant-se en diferents especialitats, com la psicologia de l’aprenentatge, la psicologia social, la psicologia evolutiva, la neurociència o la mateixa psiquiatria.

Li pregunto si no li fa por que els prenguin per gurus, o si els ha sobrevingut mai la temptació messiànica, tenint com tenen quatre milions de visites mensuals al web de Psicología y mente. “Procurem tractar tots els temes amb la màxima objectivitat. Poques vegades donem la nostra opinió. Tampoc hem utilitzat mai estratègies d’influencers, perquè personalment detesto la gent que utilitza el carisma personal per vendre”, em diu Regader, que considera que Psiclogía y mente ha de fer més de repositori enciclopèdic de psicologia a base de fer bons continguts.

Els autors alternen un discurs més assagístic amb interludis en què il·lustren de manera més amena, amb pinzellades i anècdotes curioses, els conceptes clau del llibre. “Psicológicamente hablando” és també una frase feta que tots hem sentit alguna vegada per boca de saberuts que s’atreveixen a parlar de psicologia sense controlar gaire. El títol té aquest element paròdic, però vol reflectir “la voluntat de fer senzill de què parlem quan parlem de psicologia”, diu Regader. “També és una manera de reforçar el projecte de Psicología y mente, i el perfil dels seus autors, que són gent molt preparada. Adrián Triglia i Jonathan García-Allen són co-fundadors del web i actualment treballen full time a la redacció. “En Jonathan és instructor de mindfulness i està molt versat en coaching i psicologia esportiva i nutrició. L’Adrián té un perfil més acadèmic, té coneixements més teòrics, de neurociència i filosofia de la ciència i escriu com els àngels”, em diu Regader. El programador Isern Palaus i el dissenyador web Jordi Colomer completen aquest equip que ho està petant a Internet, amb més de 4 milions de visites mensuals.

Bertrand Regader, per la seva part, treballa actualment com a director web al departament de revistes del grup RBA, on és un dels directors del conjunt de revistes cuerpomente.com.