Berta Sureda: “Treballem com si tinguéssim deu anys per davant”

18.09.2015

Màxima expectació i gran assistència a la roda de premsa convocada ahir per Berta Sureda a l’ICUB per explicar als mitjans els principals eixos del govern municipal en matèria de cultura. Bernat Puigtobella hi va ser i ens ho explica a Núvol.

Berta Sureda ahir a l'ICUB

Berta Sureda ahir al pati de les cornucòpies de La Virreina

L’Espai 4 de La Virreina era ple de periodistes, que havien pogut fer-se un forat a l’agenda tot i haver estat convocats amb menys de 24 hores d’antelació. Berta Sureda, flanquejada per Carles Sala i Rosa Mach, va presentar les grans línies d’actuació que vol impulsar. La comissionada de Cultura veu l’ICUB com un instrument facilitador en el desenvoupament de les cultures (en plural) de Barcelona. Els processos participatius, generadors de comunitats, seran els conductors d’aquestes noves polítiques, que s’han de regir pel principi de la transparència. Sureda va desplegar la seva exposició seguint un document que us podeu descarregar aquí.

L’ICUB ha de ser, segons Sureda, un facilitador més que un productor de cultura. El nou equip de cultura té també molt clar que construir nous equipaments ha deixat de ser una prioritat i que ara és més important centrar-se en omplir de contingut el que ja tenim. La comissionada es proposa, doncs, consolidar els equipaments existents i repensar els equipaments estratègics, com ara els espais de proximitat (Fàbriques de Creació o Centres Cívics). S’articularà la relació entre el Museu de Cultures del Món i el Museu Etnològic de Barcelona, que reobre portes el 4 d’octubre. També es vol reforçar el DHUB com a Museu i Centre del Disseny de Barcelona.

Consum vs participació

Més que potenciar la creació de nous públics, Sureda es proposa infondre en els equipaments culturals aquelles dinàmiques participatives que ajuden a configurar la comunitat. En aquest sentit ha considerat modèlics els plantejaments del Mercat de les Flors o L’Auditori, que han sabut connectar la programació artística amb els seus programes educatius. Sureda demana que deixem d’obsessionar-nos per les estadístiques de consum cultural i ens centrem més en la participació. “La cultura de base està molt abandonada i és justament la que està creant els espais més crítics, creatius, transformadors i connectats amb la ciutadania. Caldria reequilibrar prioritats”, va dir Sureda per explicar que la mediació entre cultura i educació seria l’eix més urgent de la nova política de l’ICUB.

Una de les qüestions més interessants d’aquesta legislatura serà veure fins a quin punt la dicotomia entre la creació de públics i comunitats, o entre consum i participació es basa en una distinció purament semàntica o si és realment emancipadora. És aquí on Barcelona en Comú es juga la seva credibilitat. El nou projecte de Sureda serà finalment transformador si és capaç de verificar aquesta distinció amb resultats plausibles.

La marca Barcelona

“L’Ajuntament vetllarà perquè la cultura es desenvolupi en absoluta llibertat, en la creació d’espais d’assaig-error, donar suport al risc i l’experimentació, en substituir la construcció d’una Marca de ciutat per la construcció d’una ciutat on la cultura la desenvolupa la societat”.

La llotja del Liceu

L’Ajuntament disposa des del segle XIX d’una llotja al Liceu. Ada Colau hi ha renunciat i a partir d’ara es destinarà a un ús social. Un dels beneficiats d’aquesta cessió serà el programa ApropaCultura. Més informació aquí.

El Born CC

Després de la sortida de Quim Torra del Born CC, una ombra d’incertesa plana damunt d’aquest equipament. Al document presentat ahir a l’ICUB no s’hi fa referència. Xavier Domènech serà el responsable de dissenyar i explicar aviat el futur d’aquest espai i d’altres equipaments associats a la memòria històrica, com ara el museu del castell de Montjuïc.

El Consell de Cultura de Barcelona

El Consell continuarà sent l’ens articulador de les polítiques de participació de la ciutadania, però es reformularan les comissions per fer-les més transversals i operatives. Hi haurà menys comissions, però tindran més incidència en el disseny de les polítiques culturals.

Berta Sureda ahir entre Rosa Mach i Josep M. Montaner

Berta Sureda ahir entre Rosa Mach i Carles Sala

La precarietat del treballador cultural

“La precarietat laboral està massa instal·lada en els equipaments culturals i haurem de pactar amb alcaldia una dotació de recursos extraodinària. Fins ara s’han fet uns concursos amb unes dotacions que no corresponen al cost real de l’activitat del centre i ho ha acabat patint el treballador cultural, que sovint és una persona subcontractada. No és un tema que puguem resoldre de manera immediata però hi treballarem des del minut zero”, va prometre Sureda.

Què passa després del 27-S?

Després de la roda, Sureda, Mach i Montaner han respost les nombroses preguntes que han anat formulant les periodistes. No han pogut evitar la pregunta inevitable d’aquests dies: ¿Com pot afectar el resultat del 27-S en totes aquestes polítiques que es proposa d’impulsar? La resposta de Sureda ha estat clara: “No ho sabem, però treballem com si tinguéssim deu anys per davant”.