Benvinguts al zoo de Thomas Hauert

28.02.2018

El Mercat de les Flors acull durant una setmana a Thomas Hauert i els seus mons de moviment, geometries canviants, éssers estrambòtic i color. Tres espectacles, dues pel·lícules i un taller per a professionals –que s’obrirà al públic el darrer dia– serviran perquè coneguem molt millor el coreògraf suís i la seva companyia ZOO, establerta a Bèlgica. L’avalen vint anys de trajectòria a les seves espatlles, i amb aquesta oportunitat única el Mercat de les Flors ens permet endinsar-nos en el món creatiu d’un artista que és un referent a Europa. Agafant el metro, línia verda, parada Poble Sec.

El Mercat de les Flors presenta un cicle sobre Thomas Hauert del 3 a l’11 de març.

Dansa fornida sobre música disfressada

Aquest cap de setmana es podrà veure Danse étoffée sur musique déguisée, el primer espectacle familiar creat per la companyia Zoo/Thomas Hauert, que parteix de les Sonates i interludis per a piano preparat, de John Cage, i les transmet al cos del ballarí. Aquest solo és interpretat per Mat Voorter, amb Lea Petra al piano, però el ballarí no està del tot sol en escena: del seu propi cos en sortiran els seus companys de ball, en una coreografia aparentment caòtica i imprevisible, amb molt d’humor i màgia. Si un piano “preparat” és un instrument amb una sèrie d’objectes a les seves cordes, que en modifiquen el so, un ballarí “preparat” també amaga molt més del que ens pot semblar en un bon començament.

 

 

Una peça agredolça i el pols de les constel·lacions

El dimarts 6 de març Thomas Hauert presentarà, com a coreògraf i ballarí, el solo (sweet) (bitter). En aquesta peça de 2015 l’intèrpret interactua amb el madrigal barroc de Claudio Monteverdi i la seva resposta moderna, a través de la improvisació. El mateix dia –en programa de sessió doble– també es presentaraà Pulse constellations, un solo interpretat pel coreògraf i ballarí Gabriel Schenker. Aquesta parteix de la composició de música electrònica de John McGuire Pulse Music III, de l’any 1978, una complexa obra que combina tot un ventall de ritmes, tempos i melodies per tal de formar una seqüència de 24 seccions diferenciades però alhora interrelacionades que es repleguen les unes dins les altres de manera abrupta i inesperada. La qualitat dels sons, la plenitud de la composició i el seu moviment constant i inquietant per l’espai aporten un toc estel·lar i còsmic a l’obra, que experimenta amb els límits d’allò ballable i allò audible.

 

 

Quan la música i el moviment no van alhora

Del 8 al 10 de març tindrem l’oportunitat de descobrir Inaudible, una peça creada el 2016 al voltant del concepte d’interpretació. El coreògraf recorre a peces musicals ja existents (el Concerto in F de George Gerschwin i la peça Ludus de Morte Regis de Mauro Lanza) i les relaciona de manera molt estreta a les notacions coreogràfiques, improvisacions estructurades vinculades a la música. Hauert inverteix el principi del mickeymousing (la música sincronitzada amb el moviment) i deixa que siguin els moviments els que segueixin directament la música. El resultat és una coreografia condensada i molt detallada, una sèrie fascinant de moviments que fan tangible l’experiència musical.

 

 

Aprofitant la visita de Thomas Hauert a Barcelona, el cicle comptarà amb diverses activitats paral·leles. El divendres 9 de març Àngels Margarit conversarà amb el coreògraf, després de la funció d’Inaudible. El dissabte 10 de març el Col·lectiu Big Bouncers (Mireia de Querol, Anna Rubirola i Cecilia Colacrai) presentarà l’espectacle, una hora abans, a la Sala Sebastià Gasch.

Al foyer del Mercat de les Flors es projectaran, el 10 i 11 de març, les pel·lícules Space in, de Boris Van der Avoort (2005), i La valse, de Thierry de Mey (2010), en sessió contínua a partir d’una hora abans de la funció d’Inaudible. Els professionals de la dansa podran gaudir d’un workshop amb Thomas Hauert, que es presentarà el dissabte 10 a la tarda (16:30h), i també hi haurà un taller escolar a partir de Danse étoffée sur musique déguisée. Garbriel Schenker, per la seva banda, oferirà una master classe als alumnes de l’Insitut del Teatre.

 

‘Danse étoffée sur musique déguisée’, de Thomas Hauert, es veurà al Mercat de les Flors.

Per a més informació podeu consultar el web del Mercat de les Flors.