Beneïda sigui la serp

12.10.2018

Si una amiga li explica a la Sònia Moll que està amoïnada perquè algú li està fent la vida impossible, la Sònia, en broma, empàtica, diu que té una katana per a aquests casos i que ella en persona anirà amb la katana a defensar-la. L’escoltes, t’imagines la situació i rius, i et sent alleugerida, l’amiga t’estima incondicionalment.

Sònia Moll.

Amb Beneïda sigui la serp, la Sònia ha sortit a regalar-nos a tots una katana poderosíssima de paper escrit per aprendre a defensar-nos: amb les seves reflexions fetes des de la pròpia experiència, ens dona arguments i poder. Des de la seva columna a La Directa, ella, poeta i lingüista, ens transmet des de la ciència de les paraules el seu compromís amb la vida.

Ens apassiona i ens empodera. Beneïda sigui la serp és una recopilació de columnes en les quals tracta de temes socials, de gènere, d’injustícies, de fòbies… Principalment ens ajuda a reflexionar sobre la funció i el lloc que juguem en situacions com les que descriu. La Sònia diu que no és tan fàcil connectar amb el que necessitem; per això, si cal, desobeïm per avançar, per ser millor persona, més fidel i autèntica a una mateixa.

“Tanmateix, ser capaç de connectar amb aquestes vulnerabilitats, amb el malestar corporal que es manifesta quan ressona en el present qualsevol de les experiències traumàtiques que qui més qui menys ha viscut en algun moment de la vida, és justament el que ens pot permetre mantenir un equilibri amb els propis recursos”, diu Sònia Moll.

La Sònia Moll visibilitza en les seves columnes diverses crisis: la de la política
(“La notícia m’ha esclatat a les mans com un petard de metxa massa curta.
Cuixart i Sánchez detinguts sense fiança. Enmig del soroll tenaç, compromès,
solidari, se m’ha obert a dins un silenci de mort”, pàg. 181); la dels migrants,”sensació de cul de sac”, diu la poeta; la de tenir cura de familiars malalts, un sistema sanitari sovint pervers, un sistema que provoca sentiments com aquest que descriu a la pàg. 157: “I torno a trobar-me amb el no-puc-no-vull-no-puc-no-vull travessant-me el coll i la vida davant la situació de dependència d’un altre familiar proper”.

Fets de pell, de pell a pell; potser per això, com la serp de la faula budista, xiula per avisar qui és, es despulla, es desprèn del que és sobrer, per renéixer. La Sònia ens proposar canviar, per un moviment en xarxa, com un efecte dòmino: si canviem una a una, canviem totes, tots.

I acaba un 20 d’octubre de 2017: “Beneïts els somriures, la solidaritat, les abraçades, les mans amunt. La resistència. Beneït qui desobeeixi les lleis injustes. Beneïda tu, petita, quan necessitaràs també, amb tot el cos i amb tota l’ànima, desobeir-les”. Beneïda tu, Sònia per ajudar-nos a acceptar el que som i a treure el coratge que amaguem dins per ser el que volem ser.

“Beneïda sigui la serp
que ens va ensenyar la desobediència”
(Anise Koltz)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Ah, sí. Desobedients quan ens diuen que callem, rebels quan ens diuen que no ens moguem, katana (imaginària) en mà cada vegada que hàgim de tallar amb el que és injust o fa mal. A Eva el mite i la història l’ha criminalitzada perquè va voler saber, conèixer el bé i el mal… I és justament saber el que ens fa lliures!