Bellprat i Cervera, viles de llibres

14.05.2016

El festival anual del llibre de Bellprat (Anoia) arriba a la seva 9a edició i ho fa inaugurant la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, a la qual de moment s’hi ha adherit Cervera (Segarra). El primer municipi es convertirà en Vila del Llibre el 4 i 5 de juny, mentre que el segon ho celebrarà el 22 i 23 d’octubre.

Fira de Bellprat

Fira de Bellprat

Una Vila del Llibre o booktown és un municipi que converteix els seus espais en llibreries de segona mà o llocs de creació que rescaten els oficis del llibre, com ara la impressió artesana o l’enquadernació, entre moltes altres activitats. Bellprat, poble de l’Anoia, arriba a la seva novena edició posant en marxa la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya.

I és que Bellprat (Anoia) és el primer booktown de Catalunya, i els dies 4 i 5 de juny transformarà les seves cases centenàries en llibreries de segona mà per rebre 50 autors i més de 25 editors i llibreters. La intenció és oferir un mercat de novetats editorials i també un programa d’activitats pensades per a tots els públics, que contempla des d’espectacles infantils, musicals i teatre fins a tallers de creació i d’escriptura.

L’edició de 2016 estarà apadrinada per Montserrat Carulla i ja han confirmat la seva presència Màrius Serra, Martí Gironell, Najat El Hachmi, Cesk Freixas o Jordi Cervera, entre altres 50 autors. El cartell de Bellprat, Vila del Llibre 2016 ha estat dissenyat per Idoia Costa, primer premi del III Concurs de creació de la imatge del certàmen. El segon premi, que s’editarà com a un punt de llibre per la VI Trobada d’intercanvi de Punts de Llibre de Bellprat, s’ha atorgat a Alba González, de Sabadell.

El primer municipi conxorxat és Cervera, que convertirà el seu Carrer Major en una Vila del Llibre. Viladelllibre.cat ha assessorat la Paeria de Cervera inspirant-se en el model de Bellprat, que té com a objectiu la reactivació social i econòmica de zones oblidades i deprimides utilitzant el llibre com a motor de desenvolupament. Aquesta fira anual se celebrarà el 22 i 23 d’octubre, però anteriorment s’haurà creat un punt verd per a la recollida, classificació i valoració de llibres de segona mà.

Les entitats socials de zona gestionaran la iniciativa i es celebrarà un mercat del llibre mensualment, i no només això, sinó que també l’habilitarà un espai de tallers i experiències literàries. La intenció de Cervera és retornar l’esplendor al Carrer Major, avui amb la majoria dels locals tancats al públic, promovent la instal·lació de comerços relacionats amb el món del llibre i els seus oficis (llibreries, enquadernadors, estudis creatius, etc.).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Crec que les Viles del Llibre arreu són pobles o ciutats que tot l’any fan el que a Bellprat i Cervera fan dos dies a l’any.
    Seria molt interessant que aquí tinguéssim Viles del Llibre com p.e. la de Urueña (Valladolid), però de moment no les tenim.
    Bellprat, Cervera i properament Montblanc poden anar per aquest camí, però crec que és molt difícil.
    Desitjo que arribin a ser-ho, aquestes i més, però, com deia crec que costa molt.
    Ara, però, fan una molt bona feina, de curta durada, pero molt bona.