Bellprat aposta per crear la xarxa de viles del llibre de Catalunya

3.06.2015

El primer book town de Catalunya arriba a la vuitena edició el 6 i 7 de juny amb l’objectiu de reproduir en altres pobles del territori el seu model de dinamització econòmica cultural i d’oferir de manera estable durant tot l’any la seva proposta de turisme literari.

Bellprat, Vila del Llibre celebrarà els propers 6 i 7 de juny la vuitena edició del seu festival anual. Un any més, aquest petit poble de l’Anoia, de només 90 habitants, obrirà als baixos de les seves centenàries cases llibreries de vell i els seus carrers s’ompliran de novetats editorials i d’activitats culturals. Bellprat, Vila del Llibre, el primer book town de Catalunya, és una iniciativa ciutadana que des del 2008 ha rebut milers de visitants i compta amb el suport d’intel·lectuals i creadors.

Fira de Bellprat

Fira de Bellprat

Com a part de la consolidació de la seva proposta cultural, a partir de juny de 2015, Bellprat es converteix en una Vila del Llibre estable, amb una oferta de turisme cultural d’allotjament i activitats permanent, no només un cap de setmana a l’any com ha estat fins ara. Aquest projecte, anomenat Vila del Llibre.CAT, és la punta de llança d’una futura xarxa de Viles del Llibre de Catalunya que té per objectiu reproduir l’experiència de Bellprat en altres pobles catalans amb risc de desaparèixer per abandonament o manca d’oportunitats per als seus habitants. A través de la transferència de coneixements i bones pràctiques, Vila del Llibre.CAT els ajudarà a esdevenir book towns de la xarxa perquè puguin dinamitzar la seva economia de manera sostenible, respectant l’entorn rural i natural.

Vila del Llibre 2015

Entre les novetats de la vuitena edició de la Vila del Llibre de Bellprat, cal destacar la presentació del llibre “20 converses sobre la independència de Catalunya” de Roser Pros-Roca, i un col·loqui amb Juanjo Puigcorbé i Eduardo Reyes; “La música dels camaleons” de Jordi Cervera; “Les tradicions que no hem de perdre” d’Antoni Dalmau; “Pobles perduts i pobles oblidats” de Xavier Cortadellas i Montse Rumbau, “Versos, versets i versots” de Celdoni Fonoll i narració musicalitzada de Lloll Bertran; “Olor de clor sota la roba” de Maria Guash, i la xerrada sobre “El món del traductor literari del japonès” que mantindran el traductor al català d’Haruki Murakami, Albert Nolla, amb el també traductor Jordi Mas. L’escriptor Xavier Serrahima, col·laborador de Núvol, hi presentarà la seva opera prima, Al pic de l’hivern ens aturàrem a descansar sota un arbre. Serrahima serà l’enviat especial de Núvol i farà cròniques de la fira des de Bellprat.

A més de les presentacions de llibres, Rizoma Teatre oferirà l’obra “L’abanderat. El bibliobús del front”, inspirada en el peculiar servei de préstec de llibres que la Generalitat de Catalunya va oferir als combatents del front durant la Guerra Civil espanyola; la il·lustradora Maria Rius inaugurarà l’exposició que fa un repàs a la seva trajectòria artística; hi haurà dansa contemporània, folk continental, música d’Irlanda i d’Escòcia… Entre els tallers que s’oferiran, hi ha propostes per a tots els públics: realització de paper vegetal, descobrir la pròpia genealogia, intervenció artística del poble amb una proposta de land art o resolució d’enigmes, entre altres. Per als més menuts, està previst un contacontes amb l’actriu Mercè Arànega, i diversos espectacles participatius.

 

Sobre Bellprat i les viles del llibre d’arreu el món

Nascudes a Anglaterra com a book towns i amb presència a Europa –Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Països Baixos, Regne Unit…–, Estats Units, Àsia i Oceania, les ‘viles del llibre’ són una iniciativa ciutadana que atorga una nova oportunitat de desenvolupament a petits assentaments rurals a través de la literatura i la cultura. Són els propis habitants d’aquests pobles els que obren les cases als visitants per oferir de manera permanent llibres nous, d’ocasió i, fins i tot, relíquies literàries, en improvisades llibreries plenes d’encant.

Bellprat és la primera Vila del Llibre de Catalunya. Va tenir el seu origen l’any 2008 com a iniciativa ciutadana alternativa als plans de desenvolupament immobiliari més clàssics de finals de la dècada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. M’agradaria ( ens agradaria ) que publiquéssiu la llista dels 18 regidors del NO. Nom, cognoms, partit polític, etc. Moltes gràcies !!!