Beatriz Osés i David Lozano, Premis Edebé de Literatura Infantil i Juvenil

2.02.2018

La XXVI edició del Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil ja té nous ganyadors: Beatriz Osés amb Soc una nou i David Lozano amb Desconeguts, que substitueixen al palmarès Ricard Ruiz Garzón i Francisco Díaz Valladares. Es tracta de dues obres que parteixen d’una mateixa realitat, la solitud, a través de l’humor i l’afecte.

Beatriz Osés i David Lozano han guanyat el XXVI Premi Edebé de Literatura Infantil i Juvenil | Premsa Edebé

Premi Edebé de Literatura Infantil 2018

Soc una nou (Soy una nuez en l’original) explica la història de l’Omar, un nen orfe que s’escapa d’un centre de refugiats que va a parar al jardí d’una advocada compulsiva que s’aferra a la llei sense estar-se de res. Teresa Colomer, que ha format part del jurat, diu que no hi gaires narracions per a lectors de vuit a deu anys i que “aquesta novel·la compleix aquest paper a la perfecció”, amb l’absurd com a punt de partida.

A propòsit del títol, Beatriz Osés explica que “la nou representa diverses realitats”: la fragilitat i l’interior, d’una banda, i la fortalesa i l’exterior, de l’altra. El llibre és una barreja entre humor, poesia i tendresa que agafa la forma final de combat contra la soledat; “és una crítica a la guerra i una defensa dels drets del nen”. L’Omar, com el Petit Príncep, representa aquesta innocència i provocarà un gir impecable en la trajectòria de minucioses denúncies de l’advocada.

Premi Edebé de Literatura Juvenil 2018

Amb Desconeguts (Desconocidos en l’original), David Lozano va convèncer un jurat que, en paraules de Care Santos (que n’ha format part), ha premiat el “plantejament temporal difícil i ben resolt” de la història i les dues trames que conté, però sobretot “l’expectativa lectora que genera”. Santos, precisament destaca que aquesta és la clau per enganxar els lectors joves i perquè cada vegada n’hi hagi més.

El llibre parteix d’una premissa: és possible enamorar-se d’algú que coneixes a les xarxes socials? Lozano la defineix com una novel·la romàntica amb una doble trama de tensió, més profunda, que parla alhora de la nostra imprudència, en aquest cas, representada amb una cita a cegues; el risc de quedar físicament amb un desconegut. Per això diu que Desconocidos és “una barreja de “gaudi i reflexió”. Una història, també, de misteri, que ens mostra que tot és possible en aquesta dimensió cibernètica.

El Premi Edebé disposa d’una dotació econòmica total de 55.000 euros (30.000 per a l’obra juvenil i 25.000 per a l’obra infantil). En aquesta edició, en la qual s’han presentat 327 originals, els jurats han estat formats per Teresa Colomer, Ángeles González-Sinde, Antonio Iturbe, Roberto Santiago i Vicenç Villatoro, amb Conchi Marín com a secretària (Jurat modalitat Infantil), i per Xavier Brines, Paula Jarrín, Rosa Navarro Durán, Care Santos i Robert Saladrigas, amb Elena Valencia com a secretària (Jurat modalitat Juvenil).