BE SpectACTive o l’espectacular espectador que és espectacle

16.11.2016

Què pot fer un director artístic per empoderar la seva audiència? Com podem relegitimar la cultura en un moment en què l’oligarquia ja en prescindeix perquè no li serveix per diferenciar-se? Per debatre aquestes i altres qüestions se celebra els dies 22 i 23 de novembre a la Universitat de Barcelona el congrés internacional Be SpectACTive! 

Hands down, un espectacle de carrer a FiraTàrrega | © Martí E. Berenguer

Hands down, un espectacle de carrer a FiraTàrrega | © Martí E. Berenguer

El congrés, que se celebrarà a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, arrenca el dia 22 amb ponències al voltant del concepte d’audiència i de participació. Dafne Muntanyola plantejarà a partir de quin moment una pràctica cultural esdevé participativa. Lluís Bonet, un dels impuslors del congrés, exposarà amb Franco Bianchini com les audiències es poden implicar en la cultura, prenent com a camp de treball l’àmbit local. Bonet, que és profesor de la UB i expert en Economia, Gestió i Polítiques de la Cultura, investiga sobre els processos participatius i alerta que segons com es plantegi m’empoderament dels nous públics “podem acabar reproduint els mecanismes de l’elitisme”. El gran debat que es planteja avui dia a l’hora de parlar de públics és si a l’hora de crear nous públics n’hi ha prou amb seduir l’audiència amb propostes espectaculars o fetes des de l’excel·lència o si, al contrari, cal convidar el públic a participar en el procés artístic. La primera opció posa més èmfasi en el consum cultural i veu el ciutadà com un consumidor /receptor de cultura. El segon, en canvi, parteix de l’empoderament ciutadà per crear un públic més compromès amb la pràctica artística. BE SpectACTive és una exploració d’aquesta segona aproximació, que es proposa dotar la cultura de mecanismes democràtics.

Bonet ens explica que BE SpectACTive! és un projecte d’Europa Creativa, que facilita les coproduccions entre diferents països. En aquest congrés d’enguany no hi participa encara cap festival o fira de Catalunya, però compta amb convidats com el dramaturg Roger Bernat, el director de FiraTàrrega Jordi Duran o Joan Morros, president de l’Asociació d’Espectadors de Catalunya. El gruix del congrés estarà centrat en tallers i seminaris, que se celebraran en castellà i anglès (sense traducció simultània), i que han de servir per posar damunt la taula algunes qüestions que us exposem a continuació sense traduir els títols dels tallers perquè veiuen en quina llengua se celebren:

 

Dimarts 22 de novembre, 15.30 h

Los desafíos de la programación artística con espectadores activos.

Que els membres de la comunitat tinguin la possibilitat de formar part de l’equip que selecciona la programació artística d’un equipament o festival suposa una nova forma d’empoderament. Conduïda per Joan Morros i moderada per Xavier Torrens, aquesta sessió pretén posar sobre la taula la relació entre aquesta nova metodologia i les relacions de poder: Fins a quin punt són capaces, les institucions, de compartir el poder amb les audiències actives? Com altera aquest repte les actuals jerarquies? Quines dinàmiques cal desenvolupar quan diverses persones comparteixen un mateix rol? Requereix la programació artística d’un perfil educatiu específic? Pot, aquesta, contribuir a la diversificació de les audiències?

Aquest taller es repetirà el dimecres 23 a les 9.30 h, en una sessió en anglès que sota el títol “The challenges of artistic programming with active spectators”, comptarà amb la presència de Luca Ricci i Yvona Kreuzmannova.

Risks and opportunities of active spectatorship from a management perspective.

La direcció cultural participativa cerca trencar l’anomenada “quarta paret” que separa el públic de l’escenari a les arts escèniques i obrir, d’aquesta manera, el procés de gestió i direcció artístiques a un espectador actiu que, superada la frontera del voluntari passiu, es torna encarregat de cobrir funcions generalment desenvolupadess pels professionals. De la mà de Giuliana Ciancio i Vera Pfaff, el debat versarà sobre les noves formes de lideratge sorgides a través de les experiències de direcció cultural participativa, les diferències existents entre el voluntari tradicional i el nou espectador actiu, la possibilitat d’aquest últim d’apropar-se i connectar amb noves audiències i d’explorar noves dimensions creatives, així com els riscs i oportunitats de la nova direcció cultural participativa.

Artistic quality and audience empowerment.

La idea d’una audiència participativa segueix provocant escepticisme i fins hostilitat en determinats sectors professionals. És possible combinar l’exigència d’una producció artística de qualitat amb l’empoderament de l’espectador? Varia el significat de qualitat en funció dels diversos grups socials? Quines diferències es troben entre una programació proposada per professionals i una altra creada pel públic actiu? Ha de vetllar, aquest últim, per les necessitats de la comunitat o per la qüestió estètica? Aquestes són tan sols algunes de les qüestions que es debatran a la sessió conduïda per Jaroslava Tomanová i moderada per Mark Ball.

Aquesta sessió es repetirà, també en anglès, el dimecres 23 a les 12.00 h a càrrec d’Anders Rykkja i Damian Cruden.

The interactive role of participatory creative residences: the artist, the venue and the audience perspective.

Les residències creatives impliquen diverses maneres de participació activa i compromís i sovint s’erigeixen com una oportunitat d’establir transformadores relacions entre l’audiència, l’artista i l’escenari a través de la posada en comú dels diferents punts de vista. Félix M. Dupin i Lenka Flory seran els encarregats d’iniciar una conversa sobre el concepte de residència creativa: els seus interessos i objectius, les dificultats i oportunitats que presenta, les tipologies de participació més adequades per a promoure impactes positius sobre l’artista, l’audiència i l’equipament, així com la possibilitat que la participació de l’audiència transformi el paper de l’artista i fins l’artista mateix.

La sessió en castellà d’aquest acte es durà a terme el dimecres 23 a les 9.30 h i serà conduït per Margarita Troguet i Oriol Martí.

 

FiraTàrrega 2013 | Foto Aída Pallarès

FiraTàrrega 2013 | Foto Aída Pallarès

Dimecres 23 de novembre, 9.30 h

Prosumer experiences in performing arts.

La digitalització i la democratització tecnològica promouen enriquidores maneres d’involucrar a un públic que avui és tant productor com consumidor dels productes culturals. Aquesta nova llibertat, possibilitada per la tecnologia, està conduint cap a un canvi de rols i en la demanda de l’espectador de trencar els rols tradicionals i assumir-ne un de més actiu, crear noves formes d’expressió i aprofundir la relació entre aquest i l’artista. De la mà de Luisella Carnelli i Montserrat Pareja es tractarà el paper del que ha estat batejat com a prosumidor -consumidor proactiu- i el seu vincle amb el canvi d’expectatives del públic de les arts escèniques en viu, els nous límits entre amateur i professional, així com la possibilitat de les xarxes socials i els mitjans digitals no tan sols d’estimular sinó de fer partícips a les audiències.

Aquest taller es repetirà el mateix dimecres 23 a les 12.00 h en una sessió en castellà que comptarà amb la presència de Jaume Colomer i Manel González.

The organizational challenge of audience engagement.

Moltes organitzacions estan experimentant nous models de gestió i noves responsabilitats amb la finalitat última de diversificar i oferir a la seva audiència un paper més actiu. L’acte vol posar sobre la taula el paper del lideratge i els aspectes organitzatius, tecnològics i socials que es necessiten per a adoptar les noves propostes de cultura participativa. Alessandro Bollo i Vicentiu Rahau seran els encarregats de dirigir i moderar un debat que qüestionarà els següents interrogants: Quines són les principals implicacions organitzatives sorgides de la participació activa del públic? Quines competències i habilitats han de ser millorades o introduïdes dins l’organització cultural? Quin paper juguen les tecnologies i les xarxes socials i quines són les seves implicacions organitzatives i econòmiques? Què es torna necessari en termes de lideratge?

La sessió en castellà d’aquest acte es durà a terme el mateix dimecres 23 a les 12.00 h i serà conduït per Angel Mestres i Antoni Tarrida.

Dimecres 23 de novembre, 12.00 h

Real democratization: involving audiences with different cultural capital.

Gran part del públic assistent als espectacles d’arts escèniques en viu comparteix la característica de posseir elevats nivells de formació i capital cultural. Arturo R. Morató i Paróczay Csaba seran els encarregats de conduir una sessió que versarà sobre la possibilitat de transformar aquesta circumstància a través de la promoció de la democratització i l’oportunitat de donar veu a representants de diversos sectors de la societat: És la participació activa una eina capaç de transformar la democratització cultural en cultura democràtica?

Us podeu inscriure al congrés fent clic aquí.