BCN Negra: tants ports, tants crims

11.01.2019

Situïn-se a Baltimore. Tensió al carrer, degradació social; clima permanentment rúfol, paisatge de maons granats; una profunda solitud ambiental. El port de la ciutat és el lloc ideal perquè hi passi el pitjor. Un espai lliure, ignorat, conflictiu. La sèrie de televisió The Wire (això és David Simon) ens ha explicat amb precisió i cruesa aquest port de la costa est nord-americana. Una altra manera de conèixer el ventre dels embarcadors és veure les pel·lícules d’Aki Kaurismäki. El finlandès ens els relata des de la comedy noir (mirin, per exemple, l’inici de The Other Side of Hope). Barcelona –el nostre moll, tan desconegut– comença l’any amb una ració enèrgica de suspens portuari. La 14a edició del festival BCN Negra –del 24 de gener al 3 de febrer– té en els ports el seu fil conductor.

Sherwan Haji a ‘The Other Side of Hope’. | © L. N. P.

Grues, contenidors, creuers atapeïts de turistes, tràfic il·legal (variadíssim, persones incloses). “Hi poden passar moltes coses”. Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, revisa la iconografia del port: “És una ciutat dins d’una ciutat. Té policia pròpia, per exemple. És un espai diferent. De fet, aquest port no es considera ciutat de Barcelona. Té la seva pròpia llei. Tot això acostuma a convertir el port en un espai privilegiat des del punt de vista literari”. El port aplana el camí al vessament de sang, la maquinació, el crim. Sonia Pulido, il·lustradora del cartell, ha jugat amb aquesta iconografia: ha escollit els colossals contenidors de colors.

BCN Negra ha reunit la premsa en una de les lluents terminals del port. No hi falta la botiga de souvenirs. No s’hi veu ni una ànima. Fa un sol esclatant. L’ambientació de la roda de premsa podria ser més ajustada a la naturalesa del festival. “S’ha quedat en Vacaciones en el mar”, diu Carlos Zanón, comissari de la cita. “Un escriptor no escriu igual des de Madrid que des de Barcelona. El port és un territori obert, lliure, un lloc de fugida, d’esperança i de comiats”, afegeix sobre el segell que dona la dàrsena.

“Volem oferir un festival obert a la ciutat, portar els autors més importants del gènere”. Es busca servir una literatura criminal folgada: “El festival està dirigit a qualsevol que tingui interessos literaris. Obrim molt el zoom d’allò que representa el gènere”. Sobre la paleta estan representats tots els colors del negre (del country noir al true crime). El programa també inclou expressions artístiques que no estan exclusivament lligades al llibre: cinema (s’ha programat The sea, adaptació de la novel·la de John Banville, música (escoltarem Los saxofonistas salvajes de David Nel·lo), fotografia (els alumnes del Màster en Fotografia i Disseny de l’escola Elisava han documentat l’activitat dels creurristes que passen per Barcelona; el resultat es podrà veure al Palau de la Virreina), etc.

Desembarcaran a Barcelona gairebé un centenar d’autors, s’espera que passegin pel moll (les zones del festival: Aribau Multicines, biblioteques de la ciutat…) més de 8.000 visitants, participaran en la trobada 44 editorials i 25 llibreries. El pressupost del festival és de 170.000 euros. Ara bé, “les xifres no són el més important”. Zanón passa explicar el programa. L’oferta criminal. Grans plomes (Claudia Piñeiro, que rebrà el Premi Pepe Carvalho, Yasmina KhadraAndrás ForgáchFerrant Torrent, Bernard Minier, Rosa MonteroNacho Carretero), i, també, moderadors de categoria (“podrien estar a l’altre costat de la taula i no passaria res”).

Es vol trencar l’equivalència entre novel·la negra i gueto. “És un gènere que vertebra moltes literatures”. En aquest sentit, es comptarà amb la presència de David Peace i Leila Slimani. Dos autors que han superat les parets del gènere. Ella va rebre el Premi Goncourt per Una cançó dolça, la història d’un infanticidi. Tampoc es vol fer un ‘hit parade’, apostar-ho tot a l’últim crit. “Fem l’esforç de portar autors que no estan d’actualitat”. Afortunadament, no manen els likes. “El festival ha de ser valuós per als lectors del gènere. Intentem no oblidar això”.

Podeu consultar el programa de BCN Negra fent clic en aquest enllaç.