Bassas, què hem de fer?

27.05.2015

Ahir es va celebrar la Nit de les Revistes i la Premsa en Català. La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals va premiar publicacions d’arreus dels Països Catalans. També es va reconèixer la tasca de l’Assemblea Nacional Catalana i la trajectòria del periodista Antoni Bassas.

Antoni Bassas | © Jordi Play

Antoni Bassas | © Jordi Play

La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals va celebrar ahir La Nit de les Revistes i la Premsa en Català i va lliurar els Premis 2015. L’acte, que va tenir com a lema ‘Som la veu, som país, som futur’, va servir per reivindicar el paper del mig miler de publicacions que s’aixopluguen sota el paraigües de la Federació i que en total sumen prop de quatre milions de lectors.

El president de la Federació d’Editors, Lluís Gendrau, va remarcar que els mitjans “som la veu d’un periodisme ètic, professional i fet amb perspectiva nacional”. Gendrau va assegurar que els mitjans de proximitat “estem a punt per afrontar un nou marc carregats d’esperança i il·lusió” i també va destacar que “estem ben preparats per sortir de la crisi i afrontar nous reptes”. En aquesta mateix sentit es va expressar el president de TotMedia, Ramon Grau, que va assegurar que “des del món local podem pensar en gran i podem afrontar grans reptes ja que tenim la capacitat, l’experiència i el compromís amb els lectors”.

Per la seva banda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha dir que “les candidatures guanyadores són aquelles que tenen capacitat de sumar, d’agregar i d’adaptar-se al medi d’una manera extraordinària” tal i com ho fan els mitjans de comunicació de proximitat.

El periodista Antoni Bassas va recollir un premi per la seva “trajectòria d’èxit i superació als mitjans de comunicació catalans des d’on ha defensat sempre la identitat cultural, política, social i nacional”. En aquesta línia ha centrat el discurs d’agraïment Bassas, que ha remarcat que “els mitjans defensen la identitat” i que “fent un bon periodisme és la millor manera de treballar pel país” ja que els periodistes “hem de demanar comptes als governants, reivindicar la llibertat d’informar i defensar el dret a la comunitat d’una informació solvent”. Bassas va recordar que cada vegada que Jordi Pujol el vsitava als Matins de Catalunya Ràdio, el president li preguntava: “Bassas, què hem de fer?”. I el periodista sempre li responia el mateix: “Una bona entrevista”. Bassas també va recordar un consell que li havia donat una vegada el seu mestre, Joaquim M. Puyal. Aleshores Bassas tot just tenia vint anys però encara recorda una frase de Puyal, que li va dir: “No ens han d’escoltar perquè ho fem en català sinó perque ho fem bé”.

En recollir el seu premi a la millor revista, Vicent Boscà, l’editor de Saó, va fer un discurs emotiu: “Venim d’un sud molt sud”, va dir. “Rebre un premi com aquest després de 40 anys ens encoratja a continuar”. Boscà va recordar que l’actual govern en funcions de Carlos Fabra ha aprovat una llei que convida els editors a prescindir de Pompeu Fabra i demostrar la seva valencianitat, que és una condició sine qua non per obtenir una subvenció. “A Saó, tant ens fa que no ens donin un certificat de bona conducta perquè no hem tingut mai una subvenció. Si hem aguantat 20 anys de desert, ara un premi com aquest ens anima a aguantar 400 anys més, perquè ja no podem estar pitjor. Un país sense mitjans no serà mai país ni valencià. Ja sabeu on estem, a casa nostra i a casa vostra”, va dir Boscà.

Antoni Bassas amb l'equip de la revista Fasbury

Antoni Bassas amb l’equip de la revista Fasbury

Els premiats

Saó. La publicació destaca per la seva trajectòria, rigor i qualitat dels seus continguts. En els darrers temps, Saó ha apostat per renovar-se, amb nous temes, noves signatures, nou disseny i una aposta pel 2.0. Saó és una revista d’informació general, d’anàlisi i reflexió, especialitzada en temàtica valenciana.

El 3 de vuit. El 3 de vuit és la capçalera de referència de l’Alt i el Baix Penedès, té una tirada de 4.000 exemplars i una audiència de 32.000 lectors. Enguany celebrarà els 33 anys de publicació mantenint-se com referència informativa de la zona i apostant per la informació rigorosa.

La Borrufa. Aquesta publicació mensual gratuïta s’edita en català, aranès i dialecte pallarés des de 1998 a l’àmbit del Pirineu de Lleida. Des de fa 18 anys que La Borrufa treballa per la qualitat dels continguts, pel treball pedagògic, de cohesió social i de recuperació històrica cedint la portada a una fotografia antiga.

delCamp.cat. Ha aconseguit convertir-se en referència informativa al Camp de Tarragona. En els darrers anys ha creat mitjans locals i comarcals a les sis comarques del Camp de Tarragona i ha posat en marxa edicions temàtiques com DiariCasteller.cat i EsportsdelCamp.cat. Aquest esforç s’ha vist recompensat amb el posicionament com a sisè mitjà en català més llegir del país i el primer territorial.

Totmedia. Aquest mitjà edita, produeix i gestiona diferents mitjans i productes de comunicació d’àmbit local i nacional. Entre els seus mitjans hi ha el Tot Sant Cugat, el VIAempresa, diari empresarial de Catalunya i des de l’any passat gestiona elSingular.cat, mitjà digital de política catalana. Totmedia ha apostat pel creixement, la innovació, la diversificació, la reconversió i la digitalització dels seus mitjans en una època de crisi econòmica i de model dels mitjans de comunicació, creant nous llocs de treball, apostant per nous mitjans nacionals d’àmbit nacional i creixent al territori

Fosbury. És una nova publicació que pren el nom de l’atleta Dick Fosbury i que dóna veu a l’esport dels Països Catalans “més enllà del futbol”. La revista en format digital i que aposta per internet, les tauletes i els dispositius mòbils, també té previst dos números anuals en paper.

Immigració i barranquisme de la revista Girones. Aquest reportatge, dossier central del número 2 de la publicació, es va publicar a l’octubre de 2014 i aborda amb profunditat la temàtica de la immigració i el barranquisme que es va produir a la ciutat de Girona entre els anys 50 i 60 del segle XX. El reportatge ha estat coordinat per Gerard Bagué, director de la publicació i per l’assessor històric, Josep Clara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris