Bartomeu Marí rectifica i dóna llum verda a ‘La bèstia i el sobirà’

20.03.2015

Bartomeu Marí, director del MACBA, ha decidit finalment reconsiderar el seu veto i dóna llum verda perquè demà s’obrin les portes de l’exposició ‘La bèstia i el sobirà’, que havia estat cancel·lada per motius ideològics. El director del museu ha enviat als mitjans un comunicat titulat Carta oberta de Bartomeu Marí, que podeu llegir a continuació, en què anuncia que posa el seu càrrec a disposició del Consorci del MACBA.

Bartomeu Marí, director del MACBA

Bartomeu Marí, director del MACBA

Davant la pràctica unanimitat de veus d’associacions professionals i sectorials, entitats i individus exigint l’obertura de l’exposició La bèstia i el sobirà, he decidit que aquesta sigui accessible al públic a partir de demà, dissabte, 21 de març.

Si inicialment vaig pensar que la no inclusió de l’obra d’Ines Doujak o la no obertura de la mostra protegiria el MACBA com a institució cultural dedicada al servei públic, les conseqüències d’això han estat les contràries a les desitjades. La publicitat donada a l’obra i les opinions emeses per molts i diferents sectors de la societat, des del món de l’art i la cultura fins a la política i els mitjans de comunicació, així com els professionals internacionals de l’art, m’han fet reconsiderar la decisió inicial de no inaugurar-la.

Mai no he cregut que el meu gest fos de censura: ho vaig percebre com un desacord amb la presència d’una obra en concret i els efectes de les seves possibles lectures.

Reitero les meves sinceres disculpes i poso el meu càrrec a disposició del Consorci del MACBA.

Bartomeu Marí
Director

El comunicat de l’escultora Ines Doujak

La decisió de Marí de reconsiderar la cancel·lació de la mostra ha arribat unes hores després que l’autora de l’escultura polèmica, l’artista austríaca Ines Doujak, ha enviat un missatge en què defensava la feina feta pels comissaris i assegurava que la seva obra havia estat aprovada pel mateix director del MACBA, seguint tots els protocols. Segons ha informat el diari ARA, Doujak ha donat a entendre en un comunicat que “Bartomeu Marí sabia, com a mínim des del dia 25 de febrer, que la seva obra seria a la mostra, perquè va signar el full de préstec on hi ha la descripció i la fotografia de la peça, de 60 quilos. L’artista adjunta aquest full, on hi ha la firma del director amb la data de 25 de febrer de 2015”.

En el seu comunicat, l’artista austríaca diu: “Aquest document mostra que el director del Macba coneixia que la meva obra formava part de l’exposició com a mínim un mes abans que l’exposició hagués de ser inaugurada i que ell mateix, personalment, va fer la petició signada”. En aquest mateix full de préstec, “apareix la imatge de l’obra que jo els havia facilitat el dia 31 de gener”.

Una exposició que qüestiona l’Estat-Nació

‘La bèstia i el sobirà’ aborda les pràctiques artístiques contemporànies que qüestionen i desfan la definició occidental i metafísica de la sobirania política a través d’obres dels artistes internacionals més rellevants dels últims quinze anys.  El dibuix, la pintura, la instal·lació, la investigació artística, la fotografia, el video o la performance posen en qüestió els llocs que fins ara han estat entesos com a seus de la sobirania: allò sagrat, l’Estat-Nació, les institucions modernes, la masculinitat, allò humà o l’autonomia individual.  Reclamant les experiències de politització de la diferència funcional, l’autisme, l’animalitat, el travestisme , la cooperació ciutadana, la crítica de l’imaginari colonial o la construcció de subjectivitats disidents, aquests treballs proposen altres models d’entendre la llibertat i l’emancipació com a procesos de redistribució de la sobirania. L’exposició estava comissariada per Hans D. Christ, Iris Dressler, Paul B. Preciado i Valentín Roma. Aquest darrer forma part de l’equip actual del MACBA.

Si voleu tenir més informació sobre aquesta polèmica, feu clic aquí.