Barnasants celebra els 25 anys de Pròleg, la llibreria feminista

11.02.2016

Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal actuen plegades al Barnasants per celebrar els 25 anys de la llibreria feminista Pròleg. Un concert ple de reivindicacions que tindrà lloc avui a les 19h al Casinet d’Hostafrancs.

Les protagonistes del concert de Barnasants, cantants i llibreteres, a la llibreria Pròleg | Font: Barnasants

Les protagonistes del concert de Barnasants, cantants i llibreteres, a la llibreria Pròleg | Font: Barnasants

Diu Montse Castellà, cantautora de les Terres de l’Ebre, que el Barnasants és un festival on el missatge és igual d’important que la música. Al mig de Barcelona hi ha un racó on el missatge també és vital: la llibreria Pròleg, especialitzada en literatura feminista. I com que dos missatges units tenen més força, avui a la nit el Barnasants i la llibreria Pròleg s’uneixen per celebrar que enguany aquesta última compleix 25 anys de vida, d’esforç i de feminisme.

El missatge, és clar, tindrà veu de dona. Concretament, de dones. Meritxell Gené, Montse Castellà, Sílvia Comes i Ivette Nadal seran les encarregades d’unir llibres i música per a celebrar els 25 anys de la llibreria Pròleg. “Més que un homenatge és una reivindicació”, destaca Pere Camps, director del Barnasants.

En aquest concert, que acull el Casinet d’Hostafrancs i que tindrà lloc avui a les 21h, les quatre artistes cantaran algunes de les cançons més representatives dels seus repertoris respectius, sense oblidar les dues coses que caracteritzen la llibreria Pròleg: les dones i els llibres.

De dones i de llibres en parla Sílvia Comes, que aquest diumenge presenta al Barnasants el seu últim treball, Fuertes, del qual cantarà algunes cançons demà a la nit. Fuertes fa referència a la poeta Glòria Fuertes, “roja, feminista i lesbiana”, segons la mateixa Sílvia Comes explica, tot apuntant que “presentaré una Glòria amb molt sentit de l’humor però també amb molta tristor perquè a l’hora d’estimar no ho tenia gens fàcil”. A part d’aquestes cançons, Comes també cantarà peces de composició pròpia.

Per la seva banda, Montse Castellà cantarà en honor a la seva àvia i a totes les dones de la pagesia que van esforçar-se per tirar endavant, perquè “tenim el dret i deure d’agafar el relleu de les que van haver de lluitar”, explica Castellà. Sobre dones lluitadores també en parla Meritxell Gené, que interpretarà temes del seu últim disc Branques i donarà veu a 12 poetes d’arreu dels Països Catalans del segle XX.

Ivette Nadal, cantautora de Granollers, cantarà cançons de poetes vius “perquè volia discutir amb ells com musicar-los”, afirma. A part d’això, mostrarà un tastet de les cançons del seu nou disc Tornar a mare, que amb himnes d’esperança mostra la seva lluita personal contra l’anorèxia. “Recito poesia i veig que és un sector masculí”, reivindica Ivette Nadal, que defensa aquest art i també el de les dones que canten, com les quatre encarregades de tirar endavant el concert.

Àngel Grases, una de les fundadores de la llibreria Pròleg, que es troba al Carrer Sant Pere Més Alt, explica que la seva feina sempre s’ha basat en “donar visibilitat a les dones només venent llibres”, i afegeix que Pròleg no existiria sense totes aquelles persones que “han col·laborat amb nosaltres i no han volgut que la llibreria tanqués”. Per les dones, per la música, i per la literatura, avui Barnasants prepara aquest regal a la llibreria, ja que com diu Pere Camps, “sense feminisme no hi ha alliberament possible”.