10 activitats lúdiques d’aquest Nadal a Barcelona

23.12.2015

L’Ajuntament de Barcelona ofereix més de 950 activitats lúdiques per aquest Nadal. Les principals novetats són la descentralització dels actes, que es reparteixen pels deu districtes, i obre un espai especial a la plaça Catalunya, però també manté les més tradicionals.

L'Home del Millenni a Maria Cristina|Foto: Francesc Melcion

L’Home del Millenni a Maria Cristina|Foto: Francesc Melcion

Aquest Nadal, Barcelona es converteix en una capital lúdica. Ho avalen les més de 950 activitats que podem trobar repartides entre els deu districtes, una aposta per descentralitzar l’activitat per a tots els públics. Podem gaudir de fires, mostres culturals, gimcanes, cors, cursos fotogràfics, instal·lacions o magatzems de joguines.

A més, plaça Catalunya obre un nou espai expositiu sobre el consum responsable que vol generar reflexió i debat sobre l’economia solidària, i compta amb la presència de 65 empreses i entitats. Però també hi trobem activitats temàtiques i espectacles adreçats a tots els públics. Una altra novetat és la campanya per promocionar joguines no sexistes, però també es mantenen les activitats tradicionals com la Cavalcada de Reis. Tot seguit us oferim un tast de les més representatives.

 

1. Hola Nadal a la Plaça Catalunya

Fins al 4 de gener, de 10h a 21h, la plaça Catalunya vol celebrar el solstici d’hivern d’una manera diferent. Entre els espectacles de llum i so que ens redescobreixen les fonts de la plaça, hi podem trobar un espai sobre el consum responsable i de proximitat que facin possible una economia realment social i solidària. És la 1a Fira de Consum Responsable, Economia Social i Solidària, una proposta original que vol esdevenir un espai de reflexió i debat en l’època de l’any en què el consumisme pren més relleu.

A banda de l’espai expositiu, a la plaça hi podem trobar diverses propostes, entre les quals hi ha la instal·lació “El bosc dels desitjos”, a càrrec de la companyia La Industrial Teatrera. Aquest bosc està format per arbres creats per l’artista Josep Guinovart i uneixen diferents sensibilitats, com el reciclatge, l’art, l’artesania i convida a la gent a participar tot fugint del model tòpic de l’arbre de Nadal nòrdic.

L’espectacle de teatre al carrer “El carrilló de Nadal” pren un aire més festiu amb l’emblemàtica companyia catalana La Tal, formada per pallassos i actors i la seva original escenografia. “La Font del Solstici”, a càrrec de PlayMID se centra en la celebració pagana del solstici d’hivern com a triomf sobre la foscor i l’inici del renaixement de la natura a través d’un espectacle d’aigua, llum i so. I els infants que s’hagin portat bé, tindran molts números per aconseguir les joguines que demanen a la carta als Reis d’Orient, que podran lliurar durant els dies 2, 3 i 4 de gener als patges reials. A banda d’aquestes propostes, cada dia s’articularan activitats temàtiques entorn al reciclatge, l’esport, la màgia o les titelles, com la instal·lació infantil “Jocs”, de la companyia La Xarranca o la festa-mostra per a infants de la companyia Jocs Ambulants.

Carrilló de Nadal

“El carrilló de Nadal”

2. “No som roses o blaus”

L’Ajuntament de Barcelona promou una campanya per fomentar que es regalin joguines no sexistes. L’objectiu és conscienciar els ciutadans i les ciutadanes que, durant els dies nadalencs, la compra de joguines s’hauria de fer de manera responsable, ja que mitjançant les joguines es poden transmetre patrons i models relacionals als homes i les dones basats en el respecte i la igualtat d’oportunitats. És una manera de no limitar el món dels infants a uns rols i a uns determinats jocs pel fet d’haver nascut nens o nenes. La campanya impulsa que s’eduqui els nens i les nenes en el reconeixement de les seves potencialitats.

Per aquesta ocasió s’ha creat un personatge femení dels Reis, la patge Estel, que recollirà cartes dels infants i serà la mestra de cerimònies de l’arribada dels Reis Mags a Barcelona, juntament amb el patge Gregori.

 

3. La Cursa dels Nassos

Novament, el proper 31 de desembre arriba la Cursa dels Nassos, deu quilòmetres de recorregut amb sortida i arribada al carrer de la Selva de Mar a l’altura de la plaça de Ramon Calsina. La inscripció a la cursa és obligatòria i l’entrada general costa 14 euros. El mínim d’edat per participar-hi és de 16 anys, i els menors de 18 anys hauran d’anar acompanyats d’un adult.

 

4. Tió solidari al Born

Enguany, els personatges del Club Super 3, la Pati Pla, el Desmond i la Lila són els protagonistes d’una nova edició del Tió Solidari al Born. Els nens i les nenes podran fer cagar el Tió Solidari a El Born Centre Cultural durant el programa especial de Catalunya Ràdio, en què participaran tots els realitzadors de l’emissora. L’objectiu de la iniciativa és recollir menjar per a nadons de famílies necessitades i recordar aquesta tradició nadalenca als infants.

El Tió Solidari del Born

El Tió Solidari del Born

5. Un conte a la Plaça Sant Jaume

La màgia nadalenca arriba a la plaça Sant Jaume i pren forma de contes. Al pessebre de Sant Jaume es despleguen un seguit d’arbres, entre els quals hi ha un camí que ens convida a endinsar-nos al bos. Si hi aneu, coneixereu uns infants que, en mirar al cel, hi han trobat un estel brillant. Aquí, les imatges tradicionals i les imaginades es confonen gràcies a la màgia nadalenca, la mateixa que permet que la neu i la sorra del desert convisquin sense problemes. L’Ajuntament us convida a llegir els llibres que trobareu a la plaça, cadascun dels quals evoca una escena i un paisatge per preguntar-nos: on ens porten les il·lustracions?

 

6. El calidoscopi del Born

Els dies 23, 24, 27, 29 i 30 de desembre i 2 i 3 de gener entre les 18h i les 19h (quatre passis, un cada quart d’hora) podrem gaudir del Mapping a la cúpula del Born CC. És un espectacle únic, màgic i sorprenent, ja que es veuran projectades, a la gran cúpula, imatges fantàstiques que recreen la història d’aquest espai i de la ciutat de Barcelona. És un viatge en el temps, com si l’edifici del mercat, adormit, recordés la seva infantesa, la seva adolescència i la seva maduresa en un conjunt d’imatges calidoscòpiques, com en els somnis de veritat. Són imatges que ens duran a segles passats, plenes de poesia i de misteri i, alhora, plenes de fantasia i de realitats viscudes. La història, al Born, també somia.

 

7. Les joguines de Fabra i Coats

La fàbrica dels Reis d’Orient torna a obrir per Nadal perquè els visitants puguin veure una part de les instal·lacions. Es podrà visitar el magatzem de joguines on, ja preparades i ordenades, es guarden abans de ser repartides per ses majestats els Reis d’Orient durant la nit del 5 de gener. La fàbrica treballa amb normalitat i els visitants podran entreveure, a través de les finestres de la façana principal, els mecanismes, els engranatges, les eines i els regals a mig fer, tot a ple rendiment perquè estigui enllestit a temps. També es podrà visitar la Central de Correus, on els amables operaris de l’oficina atendran a tots els nens i nenes que vulguin lliurar la carta als reis. Aquesta oficina té línia directa amb la mateixa cadena de producció de joguines i, per suposat, el contacte reial necessari. Es pot visitar cada dia de 18h a 21h excepte el dia 1 de gener.

Fàbrica de joguines de Sant Andreu, a a la Fabra i Coats

Fàbrica de joguines de Sant Andreu, a a la Fabra i Coats

 

8. Campanades de Cap d’Any

Una de les celebracions més consolidades és la de les campanades de Cap d’Any, que es farà per tercer any consecutiu a l’avinguda Maria Cristina. L’espectacle començarà a les 23.30h del 31 de desembre i s’allargarà fins passada la mitjanit, ja entrat el 2016, amb un espectacle que inclourà llum, aigua, foc i música en directe.

 

9. Concert de Nadales de l’Orfeó Català

El tradicional Concert de Nadales de l’Orfeó Català tampoc pot faltar durant aquestes festes, i el podrem sentir el 4 de gener a les 19.30h del vespre a la Plaça del Rei. Aquesta entitat barcelonina que ha estat dirigida per figures com Pau Casals o Richard Strauss cantarà sota la batuta de Josep Vila i Casañas, el seu titular, en el seu darrer curs al capdavant de l’entitat. Interpretaran a capela nadales tradicionals, com Escolteu, els àngels canten; El desembre congelat; Un roset eixia; Oh, vila de Betlem; El dimoni escuat; Fum, Fum, Fum; El noi de la Mare; Els àngels a la glòria; Joia al món; Los peces en el río i Sant Josep i la Mare de Déu.

 

10. Cavalcada de Reis

Però l’acte més esperat de tots és la tradicional Cavalcada de Reis, que recorrerà el centre de Barcelona durant la tarda i el vespre del 5 de gener, malgrat que el dia festiu és el dia 6, quan s’obren els regals. El Dia de Reis és una de les festes més celebrades al nostre país. Tot i que els Reis d’Orient porten regals per a tots els membres de la família, durant aquest dia els autèntics protagonistes són els nens, que el viuen amb una il·lusió especial.