Barcelona, primer Mapa de Llibreries

12.11.2016

Penetrar en els secrets més profunds de la ciutat pot costar tota una vida, i fins tota una vida pot no ser suficient. Dos anys després de la seva publicació i difusió a Madrid i coincidint amb la setmana que alberga el dia de les llibreries d’enguany, el grup Contexto de Editores presenta el primer Mapa de Llibreries de Barcelona, una guia útil i gratuïta que permetrà als amants de la lectura endinsar-se i redescobrir la ciutat barcelonina a través dels llibres.

1500x1000-barcelona

Il·lustració de ‘Barcelona. Una biografia’

Amb cent vint-i-dues llibreries incloses, curiosament el mateix nombre que l’aparegut al mapa madrileny, Contexto deixa clar que la seva tasca va molt més enllà de publicar bons títols. “Les llibreries fan ciutat i teixeixen una xarxa fonamental per a la vida social i cultural” afirma Luis Solano, representant de Libros del Asteroide: “Davant el context de crisi, és fonamental donar tot el suport a un dels sectors més potents d’Espanya i revalorar la tasca que realitzen els llibreters”.

Així doncs, el Mapa de Llibreries de Barcelona pretén establir-se com una foto fixa de l’esperit de la llibreria com a ofici, una crida a un espai que existeix i sovint es mostra invisible, una oportunitat de plantejar-se un nou recorregut per la ciutat, una invitació a la reflexió sobre el model de ciutat que entre tots construïm. “On no hi ha una llibreria no hi ha vida” diu el membre de Nórdica Libros Diego Moreno: “som defensors del treball del llibreter com a estructura essencial de la vida social d’un barri”.

“L’existència d’un teixit llibreter molt militant és el que diferencia Barcelona de moltes altres ciutats” afirma Enrique Redel, editor d’Impedimenta. El Mapa de Llibreries no només cobreix el centre de la ciutat, on s’apleguen la major part de les llibreries barcelonines, sinó que també s’apropa a les llibreries dels barris perifèrics que vertebren l’entramat cultural i permet visibilitzar i fer una clara lectura de les absències, de les terres de ningú, dels barris mancats de llibres.

I és que, més enllà de ser entès com una exhaustiva cartografia llibretera -que inclou una descripció acurada i les dades de cadascuna de les llibreries, però no compta amb establiments altament especialitzats ni de segona mà-, per al representant de Sexto Piso Santiago Tobón “es tracta d’una eina útil per a lectors, no lectors i sobretot per a la ciutat”. En definitiva, el Mapa vol i ha de ser interpretat com una acció de més gran abast, com una iniciativa oberta a noves i diverses lectures i interpretacions, com una proposta llançada perquè la prengui qui ho desitgi.

L’arribada dels trenta mil exemplars del Mapa de Llibreries de Barcelona a les mateixes llibreries  i la seva disponibilitat en format digital ha coincidit, al seu torn, amb la presentació de l’estudi encarregat pel Departament de Cultura “Mapa de Llibreries de Catalunya 2016”, que feia nou anys que no s’actualitzava. Pas a pas, la ciutat podrà ser llegida a través dels llibres.