L’any 2015 al CCCB

El CCCB enceta un nou any sense cap sotragada. Quan Villatoro va assumir la tasca de dirigir el CCCB, ja va deixar clar que mantindria el pla que els directors anteriors, Marçal Sintes i Josep Ramoneda, havien impulsat i que, per tant, un dels seus objectiu era mantenir la línia del centre.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona enceta un nou any sense cap sotragada. Quan Villatoro va assumir la tasca de dirigir el CCCB, ja va deixar clar que mantindria el pla que els directors anteriors, Marçal Sintes i Josep Ramoneda, havien impulsat i que, per tant, un dels seus objectiu era mantenir la línia del centre.

Saskia Sassen | Foto de Manel Gil

La presentació de la nova programació per al 2015 va servir per fer una mica de balanç del 2014, un any en què el CCCB va batre rècord de visitants: 427.804. també es va remarcar que l’exposició que va tenir més èxit va ser “Big Bang Data”, amb 62.680 visitants, el 41% dels quals havien estat estudiants, i la meitat dels visitant no havien estat mai al CCCB.

Amb l’objectiu d’acollir, innovar i cartografiar el món audiovisual i tot el que es troba als seus límits, el CCCB ha elaborat un programa d’activitats que es basa a buscar nexes d’unió entre “la renovació dels llenguatges i els lèxics, el renaixement del procomú, els reptes de la participació i la cocreació; les tensions entre privacitat i transparència; l’adveniment de nous models socials i polítics; els riscos i les oportunitats de la revolució científica i tecnològica”.

Amb una programació, doncs, mal·leable i flexible centrada especialment en tres eixos principals —polític, cultural i artístic—, el CCCB ha organitzat una sèrie d’activitats per aquest 2015 l’eix principal de les quals girarà entorn de tres grans exposicions (“Les variacions Sebald”, dedicada a W. G. Sebald, “Pis(o) pilot(o). Medellín – Barcelona”, sobre urbanisme a Barcelona i Medellín, i “+ humans. El futur de la nostra espècie”) i dos cicles de debat sobre el món contemporani (“Igualtat i democràcia del segle XXI, “Les idees del món”, “La sobirania i el nacionalisme en l’Estat modern”, “Itineraris urbans”, “La ciutat i l’habitabilitat”, entre altres). Tal com va ressaltar Villatoro, es tracta, doncs, “d’una programació orgànica, però no inflexible, amb un esquelet i uns eixos que li donen sentit però que no són una cuirassa, ja que si apareixen unes altres opcions interessants es podrien afegir a la programació”.

Entre l’enorme varietat d’activitats culturals que proposa el centre, cal destacar especialment les referides a la literatura, que continua ocupant un lloc important en la programació, ja que el CCCB la considera “un dels principals instruments per indagar la condició humana i amplificar la noció de la realitat”. És per això que del 18 al 22 de març se celebrarà la vuitena edició de Kosmópolis, la festa de la literatura, que abordarà la relació entre les sèries de televisió i la literatura, així com inclourà la celebració del 150è aniversari de la publicació d’Alícia al país de les meravelles. El centre acollirà, així mateix, noves edicions de festivals habituals com l’Xcèntric, l’Arxiu Ovni, el Mecal i el D’A.

Així mateix, el centre acollirà aquest any temes sobre política, com per exemple el cicle Debat de Barcelona. Prendre la paraula, amb el qual es pretén revisar conceptes actuals com poder, llibertat, sobirania i democràcia, i per la qual cosa convidaran intel·lectuals destacats (Luc Boltanski, Seyla Benhabib o Saskia Sassen).

Pel que fa a l’aspecte més artístic, hi ha programades exposicions i activitats diverses. Per exemple, es podrà assistir a la quarta edició del festival “Primer persona” o a la plataforma de creació artística “Poetry Slam Barcelona”.

Finalment, el CCCB lliurarà el Premi Internacional a la Innovació cultural, un guardó que pretén estimular els projectes que explorin els possibles escenaris culturals dels propers anys. Així mateix, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona està treballant per promoure Barcelona com a Ciutat literària de la UNESCO.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació