Barcelona posa en marxa la Casa de les Lletres

25.04.2017

Després que Barcelona fos nomenada Ciutat de la Literatura per la UNESCO el 2015, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una mesura de govern per crear l’organisme jurídic Ciutat Literària del Món i incorporar el conjunt dels agents del sector a la gestió d’aquest programa de centralitat literària i editorial. Entre d’altres mesures, Barcelona posarà en marxa la Casa de les Lletres, que serà la seu de l’oficina Barcelona Ciutat Literària de la UNESCO i del Consorci de Biblioteques de Barcelona. Avui Jaume Collboni dóna a conèixer aquesta mesura de govern en un acte públic avui a les 19h a la llibreria Calders.

Projecció de la façana de la Casa de les Lletres de Barcelona

La Casa de les Lletres de Barcelona ocuparà l’edifici de les antigues oficines de la Companyia General d’Autobusos de Barcelona del districte de Sant Martí, on també hi ha l’oficina de la societat municipal 22@bcn. L’edifici, que es troba al carrer Roc Boronat i és de propietat municipal, va ser construït l’any 1928 i es va convertir en la primera seu de la companyia d’autobusos que va haver-hi a Barcelona, la CGA. L’edifici, de quatre plantes, 486 m2 i 4 m d’alçada, es troba en una de les àrees més consolidades del 22@, al costat del Museu Can Framis, l’edifici Media-TIC i la Universitat Pompeu Fabra.

“El nomenament de Barcelona com a Ciutat de la Literatura l’any 2015 atorga a la ciutat un estatus privilegiat en l’àmbit de l’edició i la creació literàries”, assegura l’Ajuntament. La mesura de govern que s’ha presentat té com a objectiu articular una política integral que generi la màxima complicitat amb el conjunt dels agents del sector, que compta amb una gran densitat empresarial que es manifesta en l’àmbit editorial, en les arts gràfiques o en les agències editorials i de la distribució. Per això, la Casa de les Lletres neix amb l’objectiu de ser un edifici públic singular, un espai del sector del llibre a Barcelona i que la ciutat ofereix perquè es converteixi en la seu de les institucions, els gremis i les associacions principals del sector. A més a més, vol reivindicar la fortalesa global del sector a la ciutat i centralitzar-ne les principals accions conjuntes.

Per a la remodelació de l’edifici s’ha aprovat una dotació de 3.750.000€ i, per a aquest 2017, hi ha una previsió pressupostària de 300.000€ per a la contractació del projecte executiu. Les obres de rehabilitació i reforma estan previstes que es duguin a terme durant el 2018 i 2019. La protecció patrimonial de l’edifici és de Nivell C, cosa que obliga a mantenir el volum i la façana principal del carrer Roc Boronat, la rehabilitació de la façana posterior i el manteniment dels elements metàl·lics de les cantonades. A més a més, la Casa de les Lletres tindrà auditori, cafè literari, espai expositiu, magatzem consultable per a la cessió de fons i llegats, i espais de treball per a residència d’autors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
  1. Que no s’acaba d’estrenar una Casa de la Literatura a la Vil.la Joana restaurada i municipal? Per què l’Ajuntament s’ha de gastar tants diners més?