Barcelona Poesia. Una setmana al verger

30.04.2016

“Barcelona Poesia és l’ocasió de reunir la força poètica que dia rere dia neix, es reprodueix i no mor mai ni a la ciutat de Barcelona ni a la resta de territoris de parla catalana”, diuen els directors del festival, Manuel Forcano i Teresa Colom, que acompanyat per Berta Sureda, comissionada de Cultura de l’Ajuntament, han presentat el programa d’enguany. Aquest any el festival no segueix cap temàtica concreta, no té un motiu central ni un tema marc que englobi els actes que s’han programat, però sí que tenen un punt en comú, la poesia: “Hem volgut escollir, mirar, triar, d’entre les moltes iniciatives poètiques que hi ha a la ciutat i que es proposen”, explica Forcano, que afegeix que la “diversitat” podria ser la paraula que uneix a totes les propostes del programa, ja que toquen formes molt diferents de fer poesia.

Anna Dodas | Foto de Ramon Farrés

Anna Dodas | Foto de Ramon Farrés

La poesia, l’eix que uneix totes les propostes

El programa es pot dividir en dues grans propostes: les oficials, que es faran als centres cívics de la ciutat i al Verger del Museu Frederic Marès, i les off, que són una recopilació d’iniciatives poètiques que no s’han programat oficialment però que complementen el programa i es faran durant la setmana de la poesia. “Més versos, més poesia”, afegeix Forcano, que explica que, com cada any, el Barcelona Poesia s’inaugurarà amb el lliurament dels Jocs Florals de Barcelona, el 4 de maig a les 19h de la tarda, al Saló de Cent de l’Ajuntament: aquest any ha estat premiat el poeta Eduard Sanahuja.

D’aquesta multiplicitat d’actes, destaca l’exposició de fotografies fetes per Toni Moreno i que es pot veure al pati del Palau de la Virreina, on es mostren diversos poetes en un fons pla amb un vers que els acompanya.

El Barcelona Poesia ha convertit l’espai del Marès, doncs, en l’epicentre poètic i literari durant aquesta setmana a la ciutat, a partir de les 17h de la tarda i fins a les 22h. A “Poesia al Verger”, doncs, s’hi podrà sentir la millor poesia que s’està fent a les terres de parla catalana, i les veus consolidades es mesclaran amb les més joves. A més a més, al Verger també s’hi podran adquirir llibres, una antiga reivindicació del sector: “He sentit a dir molts cops que a la gent li agrada sentir la poesia però no llegir-la. Aquest any sabrem si és veritat”, diu Forcano. S’hi podran trobar tota mena de llibres, no només d’editorials convencionals, sinó que també hi haurà poemaris difícils de trobar a les llibreries.

Entre els diversos actes, val la pena d’esmentar la lectura que faran Joan Margarit amb Ievgueni Ievtuixenko, una reverberació de la lectura que van dur a terme el maig del 1992 a Barcelona. Serà el 5 de maig a l’Auditori de La Pedrera, a les 19.30h.

Martí Sales protagonitzarà, amb Oriol Rigau i Elisabeth Roma, I cremo tot en cant, “un concert i una missa lliure, un exercici espiritual i una antologia de textos místics”. Es podrà veure a l’Església de Sant Pau del Camp el 5 de maig a les 21h, “un espai idoni per fer sonar versos de Vinyoli i de poesia sufí”, com subratlla Teresa Colom.

Nacho Vegas, David Castillo, José Luis Piquero i Eva Vaz faran un homenatge a la cançó de David Bowie a través dels seus vincles amb la música. Són veus que demanen que la poesia “s’assembli a la vida, que és alhora infern i paradís, sorpresa i desolació, maledicció i gaudi”, com escriu Piquero. Es tracta d’una activitat que barreja poesia i música, i que es podrà veure a l’Institut d’Estudis Catalans el 7 de maig a les 18.30h.

Una altra activitat, que també tindrà lloc a l’IEC a les 22h, és “un espectacle 100% Casasses”, com l’ha definit Teresa Colom. A “El nus la flor” s’hi recullen els poemes inèdits d’Enric Casasses acompanyats del piano de Daniel Ariño i de la veu de Maria Mauri.

Aquest Barcelona Poesia també ha volgut rendir homenatge a poetes desapareguts. Ramon Llull, Carles Hac Mor, Anna Dodas, Montserrat Roig i Jaime Gil de Biedma seran alguns dels poetes que es recordaran. Després del lliurament dels Jocs Florals, s’ha preparat un recital poètic i de cançons de temàtic amorosa de Ramon Llull centrat en l’obra d’Amic e Amat, vist per Verdaguer i Vinyoli, organitzat per Biel Mesquida.

El 6 de maig a les 19h al Verger, joves poetes recordaran Anna Dodas, “la promesa a qui van arrabassar la vida”, de la qual enguany fa 30 anys que va morir, mentre que el 7 de maig a les 20h al Recinte Modernista de Sant Pau, Pilar Aymerich, Montser Guallar, Marta Pessarrodona i Ignasi Riera faran un tribut a Montserrat Roig. Així mateix, nombrosos poetes han volgut fer un antiHOMEnatge PARAPArèmic a Carles Hac Mor, que es podrà veure el 8 de maig a les 19h al Verger del Museu Marès; al Teatre Nacional de Catalunya, al seu torn, Sílvia Comas i Pep Munné rendiran homenatge a Jaime Gil de Biedma a través dels seus textos, el 9 de maig a la Sala Tallers.

Les Biblioteques també se sumen a les activitats del Barcelona Poesia a la Sagrada Família i a la Biblioteca Mercè Rodoreda del Guinardó es duran a terme diversos recitals poètics: el 10 de maig a les 19h a la Mercè Rodoreda José Luís Peixoto i Fernando Pinto do Amaral conversaran entre ells i recitaran poemes.

Al centre cívic Casa Golferichs Sílvia Bel, juntament amb el pianista Carles Beltran i la cantant Llúcia Vives, interpretaran “Maleïts poetes”, un recital en què es repassaran poemes de Charles Baudelaire, Pier Paolo Pasolini, Miquel Bauçà, Blai Bonet, Sylvia Plath, Jacint Verdaguer, entre d’altres. Podeu consultar totes les activitats al programa.

Eduard Sanahuja, guanyador dels Jocs Florals

Eduard Sanahuja, guanyador dels Jocs Florals

Eduard Sanahuja, Mestre en Gai Saber

“L’emoció em treu les paraules”, assegura Eduard Sanahuja, que ha guanyat el Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona d’enguany amb Teories del no, un poemari que és una continuació del seu últim poemari, El llançador d’espases, publicat el 2013, en el qual ja apareixien poemes en forma de teories. Així, Teories del no es divideix en dues parts: la primera, una reflexió al voltant de l’ésser i l’existència, es nodreix de tres components. El primer tracta el “no” com a antològicament anterior al “sí”, que és molt més redundant; el segon és sobre la mort i el pas del temps, mentre que el tercer és metapoètic i parla sobre la mateixa poesia, “entenent que els poetes ens apropiem de les veus dels homes i dones que han fet poesia”, explica Sanahuja. La segona part del llibre, titulada “Ex-libris” està composta per tretze poemes molt curts que “flueixen cap al silenci, el final del llibre i la vida”, i hi predominen les formes negatives, tot i que també hi surt algun poema amb monosíl·labs.

Sanahuja, que considera Catalunya com un país molt articulat al voltant de la llengua, és del parer que aquest és un país de poetes amb una nova fornada de poetes molt potent. Podeu llegir un poema del recull en aquest article.

Festival Internacional de Poesia

Manuel Forcano ha explicat de manera succinta el programa del Festival Internacional de Poesia de Barcelona, que tindrà lloc el proper 10 de maig. En total, tindrà set poetes convidats ―Mireia Calafell, Mohsen Emadi, Joumana Haddad, Violet Grigoryan, Easterine Kire, Francisco Brines i Ramon Llull―, i girarà entorn del drama que hem viscut durant els últims dies, el dels refugiats, que ens mostra “un món que sembla que es deslloriga per tot arreu”, ha reflexionat Forcano.

Per aquest motiu, el Festival Internacional de Poesia ha convidat poetes que han patit persecució, l’exili i que viuen en asil perquè no han pogut tornar als seus països per manca de llibertat. “Aquests poetes reflecteixen aquest món nostre tan dramàtic on hi ha tanta gent que pateix i que s’han de desplaçar per falta de llibertat d’expressió o per fugir de les massacres”, ha incidit Forcano, que ha afegit que el Festival Internacional de Poesia també se sumarà a commemorar els cent anys del genocidi armeni amb la poeta Violet Grigoryan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Aquell Festival Internacional de Poesia dels 80 organitzat per la Cambra del Llibre amb motiu de la Fira del Llibre, cuinat i amanit per un jove Alex Susanna, s’ha convertit en un esdeveniment poètic de primera classe a nivell internacional. Un mes dels que pot presumir BCN.