Barcelona, negra i criminal

13.01.2014

Aquest mes de febrer torna la BCNegra: literatura detectivesca, informes policials, perfils psicològics de psicòpates, clubs de lectura sobre el gènere literari criminal i conferències sobre l’estil literari de mestres del gènere com Georges Simenon o Andrea Camilleri, que visitarà Barcelona el proper 6 de febrer per recollir el Premi Pepe Carvalho al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Andrea Camilleri


Del 30 de gener fins el 8 de febrer la ciutat de Barcelona bullirà oferint activitats sobre literatura criminal i de gènere negre. Ciberdelictes, detalls esborronadors, intrigues diverses i un aprofundiment en la ment d’assassins, psicòpates o corruptors diversos. Es debatrà, també, sobre la mort del Periodisme, es parlarà de violència masclista, de prevenció de delictes a través de l’urbanisme, de sèries de televisió i es repassarà la trajectòria d’Andrea Camilleri, guanyador del premi Pepe Carvalho que rebrà el guardó a Barcelona el dijous 6 de febrer a les set de la tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. La manera de narrar de Georges Simenon també s’analitzarà, igualment com la d’Andrea Camilleri, en algunes activitats destacades. La inauguració del cicle BCNegra tindrà lloc aquest proper dijous 30 de gener a les set de la tarda a la Biblioteca Jaume Fuster a través del col·loqui “Si més no, Simenon”, que s’endinsarà en la particular manera d’abordar el gènere negre de Georges Simenon. Hi intervindran Joaquim Noguero, comissari de l’exposició, Daniel Giralt-Miracle, crític d’art I fill de Ricard Giralt-Miracle –autor de les portades de Simenon per a l’editorial Albor-. També Manel Fontdevila, autor d’una reflexió en còmic sobre Simenon i Paco Camarasa, comissari de BCNegra. La Biblioteca Jaume Fuster alberga una exposició sobre l’autor que ha donat vida al comissari Maigret.

Barcelona, capital de la novel·la negrocriminal europea

La Biblioteca La Fraternitat-La Barceloneta organitza una taula rodona el dissabte primer de febrer a dos quarts de dotze del matí, moderada per l’escriptora i periodista Cristina Fallarás, per parlar de l’abundant mostra de novel·les i relats policíacs que transcorren dins els límits de la ciutat comtal. Jordi Bordas, Leo Coyote, Xus González; Miguel Pajares i José Vacaro hi participaran.

Les dones malvades de Sherlock Holmes
Els detectius victorians seran els protagonistes del col·loqui que la Biblioteca Pública Arús prepara el mateix dissabte dia 1 de febrer a dos quarts de vuit del vespre. Sherlock Holmes i els seus predecessors desfilaran en una lectura i anàlisi dels punts que comparteixen i les aventures que els ocupen. Tampoc no us podeu perdre l’exposició dedicada a les femme fatale que apareixen en les pàgines de Sherlock Holmes, juntament amb tot de llibres i objectes relacionats amb el personatge creat per Sir. Arthur Conan Doyle, procedents de la col·lecció del qui va ser president del Círculo Holmes, Joan Proubasta .

Els detectius escolten blues

La Barcelona Big Blues Band i Dani Nel·lo posaran la banda sonora a la BCNEgra el proper diumenge 2 de febrer, al Jamboree. L’imaginari de la novel·la negra disposa d’un bon grapat de temes musicals que ens remeten a pel·lícules, serials i sintonies que formen part de les pàgines de moltes novel·les. Diumenge 2 de febrer al Jamboree en podreu gaudir, a les vuit del vespre, amb Ivan Kovacevic (contrabaix, arranjaments i co-direcció); Dani Nel·lo (saxo, repertori i co-direcció); Victor Berges i Jaume Torné (trompetes); Pere Masafret i Igor Kossenkov (trombons); Duska Miscevic, Ignasi Poch, Dani Perez, Pol Prats i Nuria Vitó (saxos); Mario Cobo (guitarra); Federico Mazzanti (piano) i Marti Elias (bateria)

Conversa amb Andrea Camilleri, premi Pepe Carvalho 2014
El premi Pepe Carvalho 2014, l’escriptor Andrea Camilleri conversarà amb el llibreter i comissari de BCNegra Paco Camarasa i amb l’escriptor i traductor de l’obra de Camilleri, Pau Vidal. Serà el divendres 7 de febrer al Teatre Romea, a dos quarts de cinc de la tarda.
El pare literari de Salvo Montalbano, comissari protagonista d’una de les sagues policíaques més llegides en català i castellà, és un dels representants més genuïns de la novel·la negra mediterrània.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Ep, alerta que hi ha una llenegada: la xerrada amb en Camilleri de divendres no serà al Romea ans al Barts (Av. del Paral·lel 62, l’antic Studio 54). I em penso que caldrà reservar, perquè diuen que s’omplirà.